Articol
Daniel Florian, originar din orașul Victoria are 39 de ani și locuiește în Sibiu de 13 ani. Bijuteria a descoperit-o în mod întâmplător, aici la Sibiu, când și-a dat seama că vrea să trăiască din artă.
În 2013 s-a angajat la o firmă unde a lucrat ca electronist reparator. Pentru că activa în acest domeniu avea la dispoziție multă sârmă provenită de la transformatoarele pe care le rebuta. Așa a început să facă bijuterii.
„Am văzut că oamenilor le place și am continuat. Prima bijuterie de care am fost cel mai mândru a fost un colier de inspirație egipteană cu un scarabeu din sticlă”, spune sibianul.
În 2014, a descoperit pasiunea pentru bijuterii și a început să le creeze. După ani de muncă și perfecționare, în 2020 a decis să renunțe la job și să își deschidă propria afacere. Lucrează manual fiecare piesă, chiar de acasă, punând suflet în fiecare detaliu. Soția sa îi este alături, contribuind cu brățări pe care le face cu pietricele și cristale.
Se ghidează după stilul „elfesc”
Daniel este artist plastic și bijutier, iar pasiunea sa pentru ce înseamnă lumea fantastică a elfilor a venit prin lectură, jocuri video și mitologie. Ulterior, a transformat această pasiune într-o strategie de marketing, deoarece consideră că originalul atrage mai mult.
„Povestea cu elful a început printr-o strategie de marketing și anume de a fi orginal pentru că asta se cere. Dintotduna mi-a plăcut ideea de elf, cum au fost ei descriși în mitologie, în jocuri video sau cărțile lui Tolkien. Mi-a plăcut ideea de ce înseamnă un elf și gândirea lui. De exemplu, pe ce valori se ghidează și atunci gândind în stitlul „elfesc” nu poți face bijuterii „orcești”, de acolo este combinația. Am intrat cumva în pielea unui elf și m-am gândit oare el ce bijuterii ar face”, afirmă Daniel.
Oamenii care îl întâlnesc sunt fascinați de stilul său, de aceea bărbatul are „urechile de elf”, un accesoriu care-i completează ținuta și îl ajută să transmită mai ușor mesajul pe care vrea să-l promoveze.
Inele cu fluturași, antistres
Inelele cu fluturași sunt cele mai vechi produse pe care le-a creat și sunt făcute antistres, un fel de bestseller, spune Daniel. Prețurile la bijuterii pornesc de la 10 lei, iar cea mai scumpă ajunge la 500 de lei. „Cu răbdarea am stat bine tot timpul, mai ales atunci când faci ce îți place. Pe mine mă relaxează și îmi pune mintea la contribuție”, povestește acesta.
Alte bijuterii care au succes sunt diademele și cerceii pentru toată urechea în formă de urechiușă de elf. Statuetele pe care le face sunt inspirtate din paznicul din Imladris. De aici și-a făcut propria statuie pe care o folosește pentru a-și expune bijuteriile. O numește sculptură în „mouse”, le scote la imprimantă 3D, iar materialul folosit este biodegradabil.
„Batem Palma este despre oameni, nu despre câștig”
Datorită stilul său mai deosebit a fost invitat să participe la show-ul „Batem Palma”, care a devenit destul de viral în rândul sibienilor. Daniel spune că ar repeta oricând experiența, dar nu pentru câștigul material, ci pentru oamenii care au povești de viață, din care are ce învăța.
„La emisiunea Batem Palma am ajuns pentru că mă promovez mult pe online. Experiența a fost superbă pentru că fiecare de acolo are o poveste faină de unde poți învăța. Batem Palma este despre oameni nu despre câștig. Aș repeta-o oricând pentru mediul de acolo”, spune bărbatul.
Mesajul pentru cei care îl urmăresc pe rețelele de socializare este simplu: „Ei știu că mereu le spun să fie buni, să nu fie răi pentru că e atât de simplu să fii bun trebuie doar să vrei”, a concluzionat acesta.
Pe elful care face bijuterii inspirate din lumea fantastică îl putem găsi pe Bălcescu până în 8 martie.