Oplus_16908288
Sibienii încep un nou sezon cu gândul la calificarea, în premieră, în play-off. Un avantaj al echipei de pe ”Municipal” este că și-a păstrat antrenorul, Măldărășanu semnând prelungirea pe încă 2 ani. Pentru moment, din ”unsprezecele” de bază, FC Hermannstadt l-a pierdut doar pe italianul Murgia, dar în orice moment ar mai putea pleca portughezul Tiago și golgeterul Ianis Stoica. La capitolul achiziții, sibienii nu se pot lăuda cu prea multe.
Noul sezon al Superligii bate la ușă. A rămas mai puțin de o săptămână până când FC Hermannstadt joace pe terenul campioanei en-titre FCSB și majoritatea suporterilor ”alb-roșilor” se întreabă cum va fi noua ediție de campionat pentru favoriți. Sunt luați în calcul toți factorii, de la buget, la banca tehnică, transferuri, lotul de jucători. Se fac planuri, cei mai optimiști sunt… optimiști, cei – așa se descriu ei – ”cu capul pe umeri” cred că e mult prea devreme pentru calcule și pentru planuri, iar cei mai pesimiști dintre ei nu mizează nici anul ăsta pe o calificare în play-off, atât de dorită, după trei sezoane – de la revenirea în elită – în care locurile 1-6 au fost ratate din diferite motive pe care nu vrem să le mai pomenim.
Să vedem, așadar, cum stau sibienii înaintea debutului în noua ediție de campionat…
Păstrarea lui Măldărășanu, cel mai mare plus
Este posibil ca vestea cea mai bună primită de fanii sibieni în această vară să fi fost că Marius Măldărășanu a ales să continue la FC Hermannstadt. Antrenorul sosit în urmă cu patru ani și care, la un moment dat, era dat ca și plecat la Rapid, a ales continuitatea și s-a înțeles cu conducerea clubului pentru un nou contract pe două sezoane.
Rămânerea lui Măldărășanu la FC Hermannstadt înseamnă continuitate și dă asigurări că, din moment ce s-a semnat pe încă doi ani, planurile sunt pe termen ceva mai lung.
Se aude că, în ediția de campionat care începe la sfârșitul săptămânii, obiectivul e – în sfârșit – accederea în play-off, pentru ca, în următorul sezon, să fie atacate locurile de cupele europene. Ceea ce nu poate decât să ne bucure…
Banii n-ar trebui să fie o problemă
Chiar dacă n-a reușit pentru moment să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves, sibienii n-ar avea de ce să se teamă din punct de vedere financiar.
Banilor primiți de la autoritățile locale, diferiți parteneri și cei strânși din vânzarea de abonamente li se adaugă cei aproximativ 1,8 milioane de euro din drepturile TV și aproximativ 700.000 din ”Regula 5+6”.
Omogenitatea lotului
Pe lângă rămânerea pe banca tehnică a lui Măldărășanu, un alt plus ar trebui să fie omogenitatea lotului. FC Hermannstadt a pierdut într-adevăr doi jucători care au fost folosiți în mai mult de jumătate din meciuri, în sezonul precedent, dar doar Alessandro Murgia ar fi o pierdere cu adevărat. Italianul împrumutat de la SPAL și-a dorit o nouă provocare și va juca în cupele europene cu Universitatea Cluj.
Valerică Găman, chiar dacă se număra printre fundașii centrali cu cele mai multe prezențe în Superligă, a ajuns totuși la 37 de ani și părea să fi cam pierdut lupta cu Ionuț Stoica, Florin Bejan și Vahid Selimovic.
De la FC Hermannstadt a mai plecat Dragoș Iancu, însă mijlocașul rareori a mai prins echipa.
Mai rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Nana Antwi. Ghanezul împrumutat, în sezonul precedent, de la FCSB, și-ar dori să continue la Sibiu, mai ales că nu intră în calculele lui Charalambous, la ”roș-albaștri”. Rămâne însă de văzut dacă finanțatorul campioanei, Gigi Becali, va trece ușor peste supărarea că sibienii l-au refuzat în afacerea în trei, cu Dinamo, care l-ar fi inclus (și) pe Ianis Stoica. Golgeterul lui Hermannstadt ar fi trebuit să plece la Dinamo, iar sibienilor li s-ar fi șters o datorie de circa o jumătate de milion de euro. În plus, sub comanda lui Măldărășanu, pe lângă Antwi, ar fi urmat să mai ajungă încă doi jucători din lotul campioanei, Jordan Gele și Malcom Edjouma. Cum sibienii n-au fost de acord, preferând să-l vândă pe Ianis Stoica pe suma cerută, 1,5 milioane de euro, tranzacția a căzut și Gigi Becali s-a declarat deranjat de refuzul celor de la Hermannstadt.
Despre posibilele plecări ale lui Tiago și ”Ianis de Sibiu”
Măldărășanu s-ar putea trezi din nou în ipostaza de la debutul sezonului precedent, când a aflat chiar înaintea meciului de debut, cu Universitatea Craiova, de pe teren propriu, că nu-l mai poate folosi pe golgeterul din anul precedent, Daniel Paraschiv, care urma să plece în Spania, la Real Oviedo.
De data asta, în discuție sunt doi titulari, nu unul, Tiago Goncalves și Ianis Stoica.
Portughezul a fost aproape de o plecare la Slovan Bratislava, în Slovacia, încă de pe când era în cantonament cu echipa, în Turcia, la Bolu. Mutarea a căzut, dar măcar a făcut pregătirea de vară completă și cum fereastra de mercato e lungă, s-ar putea să plece din moment în moment.
În cazul lui Ianis Stoica, lucrurile sunt și mai complicate. Sibienii s-au declarat dispuși să renunțe la el în schimbul a 1,5 milioane de euro, dar prețul a speriat, rând pe rând, mai multe echipe din alte campionate sau chiar din România. Nu știm, până la urmă, care au fost cu adevărat echipele interesate de serviciile lui. S-a vorbit de Rio Ave din Portugalia, de FC Basel din Elveția, ba și de o grupare din liga a doua saudită… Cert este că, după ce a fost la turneul final al EURO U21, unde s-a prezentat modest, la fel ca majoritatea ”tricolorilor”, a revenit la echipă la reîntoarcerea acesteia din cantonamentul de la Bolu, deci a ratat și pregătirea de vară într-o mare măsură.
Acuma, dacă vor rămâne, sau nu la Sibiu, vom vedea. Cert este că impresia este că, și dacă vor pleca, nu vor pleca pe banii ceruți de club în schimbul lor.
Oplus_16908288
Iar dacă vor mai rămâne la Hermannstadt, vorba lui Măldărășanu, important e să fie cu gândul aici, pentru că un jucător care îmbracă tricoul unei echipe, dar e cu gândurile în cu totul altă parte, numai eficient nu poate fi.
Puține transferuri! Cel puțin deocamdată!
FC Hermannstadt este printre echipele din Superligă care au mutat cel mai puțin la nivelul lotului. E adevărat că nici n-a prea pierdut jucători, dar parcă totuși așteptările erau altele, mai ales că, în vară, au fost rostite numele lui Dmytro Pospelov, Costache, Alin Roman și Florin Ștefan.
Fundașul ucrainean și Alin Roman au ajuns la UTA Arad, Costache a rămas și el la ”Bătrâna Doamnă”, iar Florin Ștefan continuă la Sepsi OSK…
La FC Hermannstadt au ajuns, în schimb, Dragoș Albu și Diogo Batista. Primul e fostul căpitan al Craiovei lui Mititelu, un mijlocaș cu destulă experiență la nivelul primei ligi, chiar dacă are numai 24 de ani, iar Batista e un portughez la prima experiență în afara țării sale natale și e de așteptat să dureze ceva vreme până va fi integrat.
FC Hermannstadt i-a mai luat pe Luca Stancu – un fundaș de bandă care retrogradase cu AFC Câmpulung Muscel în Liga 3 – și pe vârful de atac Patrick Vuc, care vine de la ligile inferioare din Germania, fiind străin, de asemenea, de fotbalul românesc, la fel ca Batista.
Pe lângă aceștia, echipa sibiană i-a readus după împrumuturi pe Saeed Issah, ghanezul care promovase în Superligă cu Metaloglobus, Răzvan Călugăr – internaționalul U19, semifinalista la EURO, cu ”tricolorii”, împrumutat la CSM Unirea Alba Iulia, în Liga 3, sezonul precedent, Kevin Ciubotaru – fost la divizionara secundă Unirea Ungheni, mijlocașii centrali Alexandru Luca și Baba Ayine, de la CSC Șelimbăr. Ultimul s-a reîntors la antrenamentele lui Neluțu Luca, la ”călăreții roșii” și așteaptă să i se clarifice situația.
Ar mai fi fost Alexandru Jipa, revenit de la FC Buzău, dar între timp a și plecat, la CSM Poli Iași, cu care încearcă revenirea în Superligă.
Trebuie să recunoaștem, ar fi cam puțin, în comparație cu ce au reușit alte echipe din Superligă, dar cum spuneam, mercato e lung…
Desigur, plusuri și minusuri ar mai fi și altele, însă nu atât de importante precum cele enumerate mai sus, dar pentru moment ne prim asupra acestora.
Un lucru este cert. Cu plusuri și minusuri, cu toții – de la management, la cei de pe bancă, din lot și mai ales din tribună și cei care susțin financiar clubul – se așteaptă la un sezon mai bun, și mai bun decât precedentul, din partea ”alb-roșilor”. Așteptările sunt mari. Dacă s-a jucat finala Cupei, ceva în plus ar fi câștigarea trofeului… Dacă a fost încheiat play-out-ul pe primul loc, un pas înainte înseamnă calificarea în play-off, ceea ce ar însemna, așa cum am mai spus, o premieră.
În speranța că lucrurile vom decurge așa cum toată lumea se așteaptă, așteptăm și noi cu nerăbdare debutul noului sezon al Superligii…