Piața imobiliară din Sibiu: scădere a vânzărilor, prețuri în creștere și cumpărători mai calculați

Cum pot fi evitate capcanele imobiliare și tranziția de la piața vânzătorului la cea a cumpărătorului. Piața imobiliară din Sibiu devine din ce în ce mai complexă, iar cumpărătorii au nevoie de mai mult decât intuiție pentru a face o alegere bună. Greșelile de documentare, lipsa unei evaluări tehnice sau încrederea acordată greșit pot transforma o achiziție într-un coșmar juridic sau financiar.

„Aș recomanda să verifice toată partea de documente. Mulți nu știu de ce acte ai nevoie ca să închei un contract de vânzare-cumpărare. Nu știu să citească un extras de carte funciară de la A la Z. Trebuie să fie foarte atenți la rândurile scrise cu font mic – alea sunt foarte importante”, explică Bianca Solomon, consultant imobiliar, Keller Williams Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

O greșeală frecventă este legată de achiziția de terenuri fără o analiză clară a reglementărilor urbanistice.

„Câteodată se face achiziția de teren, pe urmă clientul își dă seama că nu poate construi pe el. Nu a știut să citească în urbanism ce e nevoie”, mai arată Bianca Solomon, consultant imobiliar KW Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Bianca Solomon, consultant imobiliar, Keller Williams Sibiu

Altă problemă gravă o reprezintă presiunea de a accepta notarul vânzătorului. Cumpărătorul are dreptul să-și aleagă notarul.

Pe lângă partea juridică, capcanele tehnice sunt adesea ignorate. Chiar dacă locuința arată bine, problemele ascunse pot genera cheltuieli semnificative.

„Instalațiile sanitare, electrice sau tehnice sunt extrem de importante. Costurile pentru reparații pot fi enorme. Recomand o evaluare tehnică – chiar dacă nu avem mulți experți acreditați, sunt oameni care se pricep și pot oferi o părere relevantă,” – Bianca Solomon.

De asemenea, cumpărătorii trebuie să fie atenți și la costurile colaterale: taxe notariale, comisionul agenției, certificatul energetic, care indică și costurile lunare de întreținere.

Piața imobiliară din Sibiu: scădere a vânzărilor, prețuri în creștere și cumpărători mai calculați

Anul 2025 marchează o tranziție importantă pe piața imobiliară locală. Spre deosebire de anii anteriori, când vânzătorii dominau tranzacțiile, acum pare că s-a intrat în era cumpărătorului.

„Față de anul trecut, începem să intrăm în era cumpărătorului. Până acum vânzătorii dictau piața, dar acum, pentru că sunt mai multe proprietăți disponibile, cumpărătorii au mai multe variante și sunt mai conștienți, nu se mai grăbesc”, explică Bianca Solomon, KW Sibiu.

Într-un context politic și economic fragil, cursul euro și creșterea TVA-ului influențează considerabil dinamica pieței.

„S-a simțit o mică scădere de la turul 1 de alegeri. A fost o perioadă de așteptare. Iar creșterea cursului euro a dus chiar la anularea unor tranzacții. La un apartament de 100.000 de euro, diferența de curs a însemnat 3.000 de euro.

Creșterea TVA va avea un impact și mai mare. La asta se adaugă majorări de prețuri la materiale, ceea ce va duce la scumpiri de 2-3% în plus față de TVA. Prețurile la construcțiile noi vor crește, și automat și cele ale vânzătorilor persoane fizice, pentru că se vor alinia la prețurile dezvoltatorilor”, mai arată Bianca Solomon, consultată de Tribuna Financiară.

Chiar și în acest context de incertitudine, piața rămâne activă – dar mai prudentă. Tranzacțiile se fac, însă cu mai multă analiză. „Cei care vor să cumpere, vor cumpăra oricum, dar mai calculat. Acum cumpărătorii vin la agenți și ne cer ajutorul în analiză de preț, verificare de documente. Ceea ce înainte nu se întâmpla.”

O altă observație importantă: cea mai mare parte a tranzacțiilor s-a făcut cu bani cash.

„Mulți cumpără pentru investiție. Se tem de devalorizarea banilor. Cele mai multe tranzacții sunt la apartamentele de 2-3 camere, în jur de 100.000 de euro. Proprietățile sub 50.000 de euro se vând aproape instant. O garsonieră de 38.000 de euro s-a vândut în 24-48 de ore, efectiv prin licitație”, ne dezvăluie Bianca Solomon.

Piața de birouri și spații comerciale: nesiguranță, stagnare și nevoia de adaptare

Segmentul comercial și cel de birouri a fost afectat cel mai vizibil în ultimul an. Dacă pe partea rezidențială încă există mișcare, spațiile mari de birouri se confruntă cu stand-by-ul corporațiilor și lipsa investițiilor majore.

Potrivit analizei KW Sibiu „pe piața de închirieri birouri, spațiile mari sunt cele mai afectate. Firmele mari au intrat în așteptare. Se simte o nesiguranță generală – cauzată de contextul politic, război, crize financiare vehiculate.”

Totuși, piața micilor întreprinzători și spațiile comerciale de dimensiuni reduse rezistă mai bine, păstrând un nivel moderat de activitate.

„Spațiile medii și mici încă sunt căutate, dar în general vorbim despre o frână trasă în segmentul comercial. Important nu e cum se schimbă piața, ci cum ne adaptăm. Sunt oameni care au făcut bani în plină criză, care și-au gestionat bine resursele”, mai spune Bianca Solomon, realtor KW Sibiu.

Nu e momentul să aștepți, ci să fii informat

Piața imobiliară din Sibiu nu mai este una grăbită și emoțională. Este o piață care cere răbdare, analiză și echilibru. Cumpărătorii devin mai educați, apelează tot mai mult la profesioniști și sunt conștienți că momentul perfect nu vine, se construiește prin alegeri bine informate.

„Dacă oamenii încă așteaptă să scadă prețurile, asta nu se va întâmpla. Nici măcar în cea mai mare criză. Prețurile, cel mult, stagnează. Istoria imobiliarelor din România ne arată că pe termen lung ele doar cresc”, concluzionează Bianca Solomon, realtor Keller Williams Sibiu.

Material publicat în Tribuna Financiară, supliment al Tribuna (apariție print 10 iulie 2025)

Marius MUNTEANU GHIUR

13 iulie 2025 la 08:52
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 minute
Două intervenții cu elicopterul în Munții Făgăraș pentru salvarea a două persoane
Echipajul Salvamont Sibiu a fost solicitat sâmbătă pentru două intervenții distincte în Munții Făgăraș, ambele necesitând sprijin aerian...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 38 minute
Atenționare: Casele de asigurări de sănătate nu cer informații despre conturi bancare
Casele de asigurări de sănătate nu solicită cetățenilor informații despre conturi bancare, parole sau PIN-uri — este avertismentul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 43 minute
Piața Mare din Sibiu, plină de chitariști. Pregătiri în forță pentru Guitar Meeting Festival
Sute de tineri chitariști au transformat sâmbătă Piața Mare din Sibiu într-o adevărată scenă rock, în cadrul unei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
(ACTUALIZARE) FC Hermannstadt o ține în șah pe campioana FCSB, pe ”Ghencea”. Sibienii puteau lua toate cele 3 puncte, dar sunt egalați în prelungiri
Sibienii pleacă de pe terenul campioanei FCSB cu un punct, dar au fost aproape de a le lua...
Actualitate
8 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 16 ore
FC Inter pierde primul joc oficial de la promovarea în Liga 3. ”Bleu-albaștrii”, învinși în Cupa României. Călin Moldovan a fost la meci
Cu pregătirea reluată de-abia de trei zile și fără mai mulți jucători de bază, campioana județului Sibiu, FC...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
(VIDEO) Mii de sibieni au aplaudat de pe margine concurenții Raliului Sibiului. „E mai mult decât un concurs, e un spectacol și o sărbătoare pentru tot orașul”
După cinci ani, bolizii de raliu au revenit în centrul Sibiului, la finalul etapei din Campionatul Național de...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 20 ore
Foto: Șepci colorate și povești de vacanță, pictate de copii în „Orașul Artiștilor”
Sâmbătă, 12 iulie, Piața Mică din Sibiu a prins din nou viață printr-un eveniment dedicat celor mici. În...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 22 ore
Trafic îngreunat pe DN 7C, în zona Bâlea Lac
La această oră, circulația pe DN 7C – Transfăgărășan, în zona Bâlea Lac, se desfășoară cu dificultate. Potrivit...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Salvamont Sibiu intervine: un turist israelian rănit într-o tură de enduro în Munții Cindrel
În cursul zilei de vineri, salvatorii montani din cadrul Salvamont Sibiu au intervenit de urgență în Munții Cindrel,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Sănătatea mintală, o expoziție deschisă la Primăria Sibiu
Sala expozițională a Primăriei Sibiu găzduiește un nou eveniment dedicat conștientizării importanței sănătății mintale. Este vorba despre expoziția...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Specialist: „Angajații care folosesc Inteligența Artificială vor lua locul celor care nu o folosesc”
Robert Kristof este prodecan al Facultății de Mecanică din cadrul Politehnicii din Timișoara și fondator al platformei „Neverbots”...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Seri de vară cu filme „hot”, la Cinema Boutique. Ce surprize îi așteaptă pe cinefili
Până pe 15 septembrie, singurul cinematograf în aer liber din Sibiu promite să transforme fiecare seară într-o experiență...
Actualitate
3 min de citit