Piaţa Cibin, în mijloc de toamnă. Bani să ai, că restul găseşti

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ce alegem? Piaţă sau supermarket?

De ceva vreme încoace, de la apariţia "pieţelor" din supermarketuri – care, de fapt, sunt doar nişte standuri de legume-fructe, de unde poţi alege – există deja un conflict între adepţii pieţei tradiţionale şi cei ai marilor magazine. Argumentele sunt rareori reale şi de multe ori absurde.

Adepţii supermarketului susţin că produsele de acolo vin de la producători adevăraţi, deci autorizaţi şi verificaţi, că sunt sigure din punct de vedere sanitar, că poţi alege cum vrei fără ca să sară precupeţul/peaţa cu gura pe tine, că sunt mai ieftine şi că (până nu de mult) "poţi plăti cu cardul şi cu telefonul. A, şi că la piaţă, cei care vând sunt 100% samsari care umflă preţul.

Adepţii pieţei au ca argumente prospeţimea produselor, (ce e drept, nu put a beci sau a vechi ca unele produse legumirole din malluri) faptul că ele vin direct de la producător via comerciant, că sunt, calitativ mai bune şi mai naturale (adică cu mai puţine chimicale "de coacere" în ele) şi că oferta este infinit mai diversă decât la "piaţa" supermaketului.

O spun din start, eu sunt adeptul pieţei-piaţă, deşi uneori mai iau şi de la supermaket: depinde de produsele "ţintă". La piaţă există viaţă. E în aer liber nu în lumină artificială. Produsele nu sunt palide, te poţi târgui, certa, înţelege, sta la discuţii, poţi alege de la cine vrei, nu-ţi place de faţa unui vânzător mergi la altul, poţi să şi mănânci, să bagi o bere, e altceva decât voiajul sec şi nesărat la "shopping" ca să înfunzi portbagajul cu marfa din coşul pe roţi. Deci alegând piaţa, am fost la piaţă. Ca să văd ce şi cum şi să mă umplu de atmosfera de piaţă.

 

O piaţă vie şi bogată

Sunt obişnuit cu piaţa "mea" numită Rahova sau Rahovei, că încă nu mi-e clar, simpatică şi ea dar din an în an tot mai sărăcăcioasă. De ce? Păi cei care ocupă piaţa îmi spun că tarifele sunt foarte mari. Sau că lumae alege supermarketul, care nu e departe de aici, plus că acolo poţi parca, pe când aici e parcarea interzisă. Se mai plâng că iarna e foarte rece, iar vara e foarte cald, mai ales după renovarea copertinei, ceea ce aşa este. Că de la tarife trebuie să crească preţul, iar clientul nu mai vine. Aşa că observ tot mai multe mese goale în zonă şi mă aştept ca şi "la Cibin" să fie la fel.

Spre bucuria mea, m-am înşelat. Piaţa Cibin acum, la mijloc de toamnă, e plină şi vie. Vânzători şi cumpărători. Magazine şi chioşcuri (într-o zi le vom trece pe toate în revistă, ce ziceţi?). Mese sub copertine şi locuri de vânzare pe lângă.

Într-o trecere destul de rapidă am înregistrat vizual: gogoşari, gogonele, varză, hrean, beţe şi alte chestii ce le pui în murături şi se vând la legătură, ţelină, morcovi, pătrunjel, păstârnac, porumb, gutui, sfeclă roşie, gogonele, vinete, gogoşari, ardei kapia, ardei gras, bostani de Halloween, cartofi, butoaie de palstic pentru murături, cartofi, porumb ştiuleţi, ceapă albă şi roşie, roşii, frunze de care vrei: pătrunjel, ţelină, etc, ardei iute, ridichi, salată, usturoi, varză acră, mere, pere, hrean la borcav, ardei iute la borcan, siropuri, zeamă de varză, struguri, flori, papagali, peşti, pâine de casă, carne de orice şi mai vedeţi şi voi că nu e departe.

 

Preţuri: pentru orice buzunar, nu vă mai plângeţi

Mulţi se plâng că piaţa "e scumpă" şi bocesc iar pe tema "samsarilor". Hai să o luăm aşa, în pieţe nu rpea vezi producători agricoli reali, ci pe cei care vând produsele producătorilor agricoli reali. Producătorul ăla nu poate fi în două locuri, şi nonstop pe câmp şi nonstop la piaţă. Deci tu cumperi de la un vânzător în cele mai multe cazuri. OK e din familia producătorului sau angajat al lui.

Produsele sunt naturale, dar nu exagerat de naturale, destule dinetre ele fiind "îmbunătăţile" cu diferse substanţe care să ajute la creştere rapidă, coacere rapidă, că de aia roşiile pot sta cîteva zile în frigider, şi sunt roşii pe dinafară şi albe pe dinăuntru. Dar importante ste că ele există. Ok, nu mai e bogăţia de produse din perioada de dinainte, pentru că şi ţăranii reali s-au cam împuţinat (nu o daţi cu "Bă nostalgicule", că aşa e).

M-am uitat şi la preţuri: hrean – 30 lei, gogonele – 7/8 lei, în funcţie de mărime, vinete – 2,5 lei, gogoşari/ardei kapia – 10 lei, ardei gras – 10 lei, cartofi 3-4 lei, ceapă albă 4 lei, ceapă roşie 8 lei, roşii- 8 lei, ardei iute – 20 lei, salată – 5 lei (bucata), mere – 7 lei, pere – 12-13 lei, gutui – 14 lei, strugiri – 15 lei tămâioşii. La varză nu m-am uitat în mod special, dar oricât ar costa tot veţi cumpăra, că e sesonul de "pus". Dar spălaţi bidoanele acelea din plastic bine şi repetat, să nu pută apoi moarea ca şlapii noi de la magazinul cu chinezării.

Nu am pomenit aici de fumul frumos mirositor al micilor "de Deduleşti" (or fi mai buni decît micii "normali", de la magazinele de carne, brânzeturi, sau cele de tip "gospodarul".

Dar în mod sigur, Piaţa Cibin este vie, frumoasă şi mai ales plină, spre bucuria noastră. Şi mi-am amintit de diverse planuri de "reabilitare" a ei, am impresia doar de dragul de a "reabilita", Sibiul ar mai putea fi lăsat şi în pace, că nu suntem pe vremea lui Ceauşescu, să tot "ctitorim" la infinit, ori e ori nu e nevoie.

A, nu am mai cerut părerile vânzătorilor şi cumpărătorilor, că aş fi auzit aceeaşi placă, ba că vai ce scump e, ba că vai că suntem nevoiţi să vindem ieftin. Asta nu vă afectează cu nimic nici pozitiv nici negativ la portofel.

Mergeţi, oameni buni, la piaţă. E şi frumos, e şi colorat şi nu vezi oameni amuţiţi, cu mutra în smartfon, ca pe centru, la terase.

Autor
23 octombrie 2024 la 07:54

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 8 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit