Articol
În ultima ședință de guvern a anului 2022, Guvernul României a emis o hotărâre privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local. HG-ul ține cont de modificările şi completările ulterioare şi are în vedere dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 196/2019 privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Autostrada Sibiu-Pitești”
Astfel, a fost aprobat amplasamentul suplimentar al lucrării pentru Secțiunea 1, Sibiu-Boița, conform proiectului tehnic revizuit.
A fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării, situate pe raza localităților Șelimbăr, Tălmaciu și Boița, din județul Sibiu, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A..
„Se aprobă lista cuprinzând proprietarii sau deţinătorii imobilelor proprietate privată supuse exproprierii potrivit alin. (1), situate pe raza localităților Șelimbăr, Tălmaciu și Boița din județul Sibiu, aşa cum rezultă din evidenţele unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor, prevăzută în anexa nr. 2. Se aprobă lista imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul aprobat conform art. 1, prevăzută în anexa nr. 3 la prezenta hotărâre”, se arată în HG.
Astfel, în anexă sunt prevăzute 206 imobile ce vor fi expropriate, iar valoarea lor de despăgubire este de 2.767.541,13 lei pentru o suprafață de teren de 19.259 metri pătrați. Cel mai mult teren este arabil, dar sunt și fânețe, curți și construcții, livadă sau pășune
„Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente justelor despăgubiri pentru imobilele proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar (…) sunt în cuantum total de 2.767,54 mii lei și se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în condițiile legii, in limita prevederilor bugetare anuale aprobate, la capitolul 84.01 "Transporturi", subcapitolul 03 "Transport Rutier", titlul 58 "Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020", articolul 58.03 – Programe din Fondul de Coeziune – FC”, se mai arată în hotărârea de guvern.
Sumele individuale prevăzute la alin. (1) se virează de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii într-un cont de trezorerie deschis pe numele Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., în termen de cel mult 30 de zile de la data aprobării cererii de deschidere de credite, conform Legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată și publică, situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum şi de modul de utilizare, în conformitate cu dispozițiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.
Planul de amplasament suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes național se aduce la cunoștință publică și prin afișarea la sediile consiliilor locale implicate și, respectiv, prin afișare pe pagina proprie de internet a expropriatorului, în condițiile legii.