Articol
Lumea afacerilor a evoluat constant în ultima vreme, trecând de la o simplă preocupare legată de profit la scopuri mai cuprinzătoare. Printre acestea se numără și contribuția activă la dezvoltarea durabilă și sănătoasă a societății și la protejarea mediului înconjurător. Acest concept, cunoscut în limbaj de specialitate sub denumirea de Corporate Social Responsibility (CSR) – Responsabilitatea Socială a Companiilor, este legat de luarea în considerare a urmărilor pozitive și negative ale activităților economice asupra mediului înconjurător, a comunității, angajaților și a altor persoane implicate.
Responsabilitatea Socială a Companiilor se dovedește a fi din ce în ce mai mult un avantaj competițional util, având în vedere preocuparea tot mai mare a românilor în legătură cu dezvoltarea societății în așa fel încât generațiile viitoare să poată trăi într-o lume curată și sănătoasă. Tranziția către acest tip de responsabilitate poate fi realizată cu ușurință prin apelarea la companii de consultanță și prin implementarea unor programe care nu doar că dovedesc responsabilitate, ci pot contribui la dezvoltarea companiei. Stratos.ro pune la dispoziția clienților servicii de consultanță pentru atingerea scopurilor de responsabilitate socială.
Conform legislației naționale și europene, companiile ce activează în România, au mai mult de 500 de angajați și activitatea lor poate influența în mod negativ mediul înconjurător sunt obligate să facă publice informațiile care arată comportamentul față de mediu. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei culturi de responsabilitate socială prin intermediul aplicării unor proceduri, printre care se remarcă Auditul de Mediu, un proces esențial, ce dovedește atingerea conformității legislative.
Un audit de mediu realizat în mod corespunzător evaluează cu precizie atingerea conformității legislative. Astfel, se va putea identifica dacă activitatea nu încalcă vreo reglementare de mediu. În cazul în care sunt identificate probleme, pot fi luate măsurile necesare, ceea ce micșorează riscul de a primi unele amenzi și penalități. În plus, prin publicarea rezultatelor imaginea publică a companiei are doar de câștigat prin dovada responsabilității sociale.
Auditul de mediu are și rolul de a identifica situațiile în care este nevoie să se introducă practici și procese care să reducă urmările negative ale activităților asupra mediului înconjurător. Utilitatea acestui demers nu este dată doar de dovedirea responsabilității, ci, în același timp, se pot realiza importante economii de resurse și de energie, ceea ce duce la ținerea costurilor sub control.
Auditul de mediu obiectiv și independent oferă credibilitate și transparență companiei. Comunitatea, partenerii de afaceri și cumpărătorii vor înțelege că acea companie alege în mod voluntar să protejeze mediul. Acest lucru reprezintă un avantaj competițional clar.
Auditul de mediu prin prisma responsabilității sociale este o oportunitate de introducere a unor inovații prietenoase cu mediul înconjurător și de dezvoltare a unor produse preferate de public, datorită modului ecologic de producție. Noile tehnologii se dovedesc a fi nu doar eficiente, ci și mai puțin poluante decât generațiile anterioare.
În concluzie, tranziția către responsabilitatea socială a companiilor cu ajutorul auditului de mediu reprezintă o oportunitate reală de succes pentru toate firmele ce activează în România, indiferent de dimensiune și de domeniu de activitate.
Surse foto: unsplash.com, pixabay.com