Universitarul Adrian Papahagi, unul din iniţiatorii demersului de schimbare a datei Paştilor ortodoxe, a anunţat că a trimis "pe canale oficiale" o scrisoare deschisă către Sf. Sinod și Adunarea Națională Bisericească şi că, în plus, a lansat şi o petiţie online, pentru a se aduna semnăturile, susţine el, "celor care își doresc, ca noi, unitatea creștinilor în celebrarea Paștelui, să semneze alături de cei 23 de semnatari inițiali."
Deşi iniţial susţinea alinierea datei Paştilor ortodoxe cu cea a catolică şi protestantă, Papahagii declară acum, pe pagina sa de facebook, că "scrisoarea nu cere să mutăm "noi" data Paștelui după "ei", nici să devenim catolici, sau catolicii ortodocși, ci atât: ca BOR să întețească dialogul panortodox și interconfesional pentru a stabili, de comun acord, cum e și firesc, o dată comună". Papahagi mai susţine că cei care nu sunt de acord cu iniţiativa aceasta, ar fi "smintiți de naționalism, filetism, ură antioccidentală, putinism și alte nebunii, străine de ortodoxie". Anterior, într-o altă postare, Papahagi spune că "Da, știm, pentru adepții lui Putin, apelul la unitatea creștinilor e dezbinare, iar căutarea tuturor pretextelor pentru ca aceștia să sărbătorească la date diferite același eveniment fondator, Învierea…"
"Suntem conștienți că există în prezent eforturi reale, la nivelul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, al altor Patriarhii ortodoxe, și al Bisericii Romano-Catolice, pentru a unifica data sărbătorii pascale. Atingerea acestui obiectiv ar dobândi și un impact pastoral și misionar coerent, într-o lume creștină aflată sub presiunea deseori agresivă a secularismului. La fel de conștienți suntem că nu toate Bisericile ortodoxe lucrează cu aceeași râvnă pentru unitatea creștinilor, iar unele înțeleg să submineze chiar și întâlnirile panortodoxe. (…) Naționalismul religios (profund neortodox și necreștinesc), afectele antioccidentale, calculele politice, sau încremenirea în calendare desuete nu trebuie să stea în calea bunului simț și a dreptei credințe (adică a Ortodoxiei postniceene), care ne cer să sărbătorim în unitate Învierea Domnului nostru Iisus Hristos" se arartă în scrisoarea deschisă.
Scrisoarea este semnată, printre alţii, de către Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ana Blandiana, Andrei Pleşu. Nu se regăseşte însă nici semnătura lui Vaseile Bănescu, unul dintre promotorii schimbării datei Paştilor, nici a vreunui ierarh sau preot al vreunei confesiuni.
Petiţia a fost semnată, la momentul redactării acestei ştiri, de aproximativ 5000 de persoane, şi este pe locul doi după petiţia "Acum ne iau și copiii! Cere deputaților să nu voteze PLx 145/2023", semnată deja de peste 20.000 de persoane.