Cele cinci zile intense dedicate pianului au reunit zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a se autodepăși, de demonstra nivelul de performanță atins pentru a primi din partea juriului girul de recunoaștere a muncii lor după eforturilor istovitoarea depuse zi de zi, pe durata unui an calendaristic de studiu musical. Ecourile recitalurilor speciale și a seratelor muzicale de gală precum și ecourile ropotelor de aplauze sau stins. Dar chiar și așa organizatorii sunt încă conectați la eveniment și se gândesc deja la ediția aniversară. În acest sens a fost deja stabilită perioada. Este vorba de 6–11 iunie 2026, când Sala Thalia „va vibra și respira muzică” cu ocazia celor 30 ani de la prima ediție Concursului Internațional „Carl Filtsch”, sub impactul undelor muzicale generate de întinderea celor 88 de clape (n.n.32 negre și 56 albe) care fac parte din cele 7000 de piese constituente, atâtea câte are ”un pian grand concert” (n.n lung de 2,2 metri sau 3 metri).
Gala categoriilor
Gala categoriilor a fost găzduită în Sala „Henry Selbing” unde au fost cei remarcați au susținut o reprentație urmată de festivitatea de premiere. Astfel la Categoria A: Premiul I a fost atribuit pentru Hendrix Noa Maria Catharina și Vișan Eliza; Premiul II: Florea Erik Alexandru și Vasciaev Milana Premiul III: Bugă Tudor, Crăciun Sofia Maria, Ștefan Mario Nicolas, Ciuculescu Lisa. Mențiuni au primit Florescu Vlad Andrei, Gyarmati Levi, Hurgoi Anica-Adriana, Juganaru Gabriel, Paoulos Dominik. La categoria premii speciale Premiul Carl Filtsch a fost primit de Vasciaev Milana iar ”Premiul II pentru compoziție” pianiștilor Bugă Tudor, Hendrix Noa, Paoulos Dominik. La Categoria B; Premiul I l-au primit Jora Tudor Matei și Șerban Rareș Andrei; Premiul II: Patriche Sabin Ioan și Solomon Bob Milan Raoul; Premiul III: Crișan-Curte Victor și Hurgoi Anastasia-Emilia. ”Premiu special Peter Szaunig” a fost atribuit lui Solomon Bob Milan Raoul.
Recitalul celor trei
Ulterior melomanii au audiat în Sala Thalia, recitalul de excepție susținut în cadrul Concursului Internațional „Carl Filtsch”deAlessandroMarano care a interpretat lucrări de Liszt, Wagner-Liszt și Musorgski, într-o seară cu aplauze îndelungi și multă emoție. În final de competiție concert de gală susținut de Cutova Inya-Maria (România) a fost memorabil, ea fiind marea câștigătoarea a acestei ediții. Tot în gală ne-au impresionat și pianiștii care au primit premiul II și respectiv III anume Huang Tai-Wei (Taiwan) și Yang Shiwen (China). Cei trei tineri au concertat alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Miguel Campos Neto. Revenind la marea cîștigătoarea pare a fi un suflet destul de eclectic. Inya-Maria Cutova este cu certitudine o pianistă în ascensiune în scena muzicii clasice din România. La doar 14 ani, și-a făcut deja un nume atât în postură de pianistă cât și de compozitoare talentată. Iată performațele dinaintea Concursului Internațional „Carl Filtsch”. A câștigat premiul întâi la Concursurile Naționale Studențești de Pian din România, atât în 2022, cât și în 2023. Inya și-a asigurat locul întâi trei ani la rând la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Teoretică. Din altă perspectivă tot muzicală este atrasă de partiturile unor compozitori precum Prokofiev, Chopin, Liszt și Rahmaninov, în plus printre preferințel muzicale se numără Tom Waits și Nick Cave.