O tonă de legume și murături pentru pacienții de la „Pneumo”. Ce mănâncă cei internați

Acasa >

Articol

Castraveții murați, gogonelele, ardeii și varza sunt câteva dintre legumele care se vor regăsi în meniul pacienților internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu și în sezonul rece.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Bolnavii internați vor avea astfel parte și pe timpul iernii de mâncăruri bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru recuperarea sănătății, după ce bucătăresele din blocul alimentar al unității sanitare au pregătit peste 600 de kilograme de legume conservate. Este vorba despre 300 de kilograme de pastă de ardei capia și gogoșari, precum și de aproape 400 de kilograme de murături asortate. În plus, în următoarea perioadă vor fi puse la murat alte aproximativ 300 de kilograme de varză.

 „În fiecare toamnă, în spitalul nostru ne străduim să pregătim provizii pentru iarnă, la fel cum preparăm și acasă. Acest fapt are multiple beneficii reflectate în sănătatea pacienților noștri, întrucât le asigurăm inclusiv în sezonul rece nutrienții necesari pentru redobândirea sănătății. În plus, prin această bună gospodărire, reușim să le asigurăm bolnavilor o hrană de calitate,  cu încadrarea în alocația de hrană prevăzută în buget. Așadar, faptul că noi conservăm  alimentele pentru sezonul rece ne ajută atât în ceea ce privește calitatea și gustul mâncării, cât și din punctul de vedere al eficienței economice întrucât, per total, reducem cheltuielile”, a declarat  Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pacienții internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu primesc zilnic 3 mese principale (mic dejun, prânz, cină) și 2 gustări (la ora 10.00 și la ora 15.00).

„Pentru bolnavii cu patologii cronice, precum tuberculoza, hrana este foarte importantă, pentru că tuberculoza este o boală consumptivă, iar prin asigurarea unei alimentații de calitate, cu suficiente proteine, organismul  dobândește resursele care să  asigure vindecarea. Proteinele sunt la baza anticorpilor, a imunității – de aceea este importantă calitatea hranei, iar prin faptul că preparăm mâncarea în spital, gătită proaspăt, le asigurăm bolnavilor nutrienți de calitate. Legumele conservate determină păstrarea vitaminelor în foarte mare parte, asigurându-se o hrană cu oligoelementele necesare. Acest lucru aduce un plus de valoare calității actului medical și îngrijirii pacienților”, declară Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.   

Printre mâncărurile gătite servite pacienților internați în spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se numără ciorbele de legume, ciorbe de perișoare, supe cu găluște, la felul I, pentru prânz, iar la felul al doilea, tocăniță de pulpă de porc cu garnitură, papricaș de pui, mămăliguță cu brânză și omletă, spanac cu friptură de porc, varză a la Cluj, ficăței de pui cu cartofi țărănești sau piure, ardei umpluți, friptură de pulpe de pui cu pilaf de orez. De asemenea, pentru cină se pregătesc mâncăruri precum salată orientală cu ou, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești, pilaf cu ciuperci, ficăței de pui cu cartofi piure sau cu mămăliguță etc.

Potrivit Chestionarelor de satisfacție a pacienților, realizate lunar de către Compartimentul Managementul Calității din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, calitatea hranei este apreciată de către bolnavii internați ca fiind „foarte bună” și „bună”.

 

 

 

17 octombrie 2024 la 10:06

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
(FOTO) Trofeul Festivalului ”Lucreția Ciobanu” pleacă la Giurgiu. Visul maestrului Ioan Macrea, împlinit după șase decenii…
Ediția a VIII-a a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc ”Lucreția Ciobanu” a adus pe scena Centrului Cultural ”Ion...
Actualitate
5 min de citit
acum 5 ore
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit