O sibiancă, președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale

Primul român la conducerea unui comitet ONU. E vorba despre Laura-Maria Crăciuneanu-Tatu, conferențiar univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, aleasă în funcția de președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale (CESCR).

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Laura-Maria Crăciunean-Tatu, conferențiar univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul ULB Sibiu, a fost aleasă în funcția de președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale, la propunerea Grupului Est European (EEG).

Propunerea EEG a fost aprobată, prin consens, și de celelalte grupuri regionale.

Alegerea unui expert român, în funcția de președinte al unui comitet ONU însărcinat cu protecția drepturilor omului, constituie o premieră.

Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale este unul dintre cele nouă comitete principale ale ONU cu mandat în sfera drepturilor omului. Acesta monitorizează implementarea de către statele părţi a Pactului internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, este alcătuit din 18 experți independenți, organizați în cinci grupuri regionale, aleși pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Comitetul este condus de un birou, ales pentru un mandat de 2 ani, format dintr-un președinte, trei vicepreședinți și un raportor.

Laura-Maria Crăciunean-Tatu este conferențiar univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, unde predă cursurile de Drept internațional public, Drept internațional umanitar și Drept diplomatic și consular. A ocupat, temporar, și funcții administrative precum aceea de Șef al Cancelariei Rectorului. Aleasă, inițial, în 2017, ca membru al CESCR, în prezent, Laura-Maria Crăciunean-Tatu îndeplinește cel de al doilea mandat de expert independent în cadrul Comitetului. În perioada 2018-2020, a deținut și funcția de vicepreședinte.

La nivelul ONU, a fost membru al Comitetului consultativ al Consiliului Drepturilor Omului (2014-2017) iar la nivelul Consiliului Europei, membru al Comitetului consultativ al Convenției-cadru privind protecția minorităților naționale (2016-2020). Din anul 2022, exercită cel de al doilea mandat în cadrul Comitetului consultativ al Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale.

 

Autor
28 septembrie 2023 la 08:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 26 minute
Mașină cuprinsă de flăcări în parcarea unui centru comercial din Șelimbăr
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:00, pompierii sibieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 oră
FOTO Iarna din mai: ninge la Păltiniș și în zona de creastă a Făgărașului
Noaptea de vineri spre sâmbătă a readus iarna în județul Sibiu: ninge la Plătiniș și în zona înaltă...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Incendiu puternic pe strada Hermann Oberth din Mediaș: acoperișul unei case și două anexe, distruse
Un incendiu a izbucnit sâmbătă dimineață pe strada Hermann Oberth din municipiul Mediaș. La fața locului au intervenit...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Intrare liberă la Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății în Noaptea Muzeelor
Primăria Sibiu se alătură și în acest an programului național Noaptea Muzeelor, care are loc sâmbătă, 17 mai....
Actualitate
1 min de citit