Articol
Strada Mitropoliei Nr. 14. Clădirea Poştei. Odată cu implementarea administraţiei habsburgice, aceasta va perfecţiona întreaga infrastructură a provinciei. Generali ai armatei imperiale din Transilvania – ca exemplu, contele Steinville şi contele Virmond -, se vor implica în organizarea sistemului poştal din Transilvania, implicit şi cel din zona Sibiului. Una dintre măsuri a fost reabilitarea drumului antic roman, ce trecea pe la Turnu Roşu, „Via Carolina”. În anul 1745, când se inaugurează linia poştală Viena-Timişoara-Sibiu, în Casa Hecht din Piaţa Mare, îşi desfăşura activitatea un Oficiu Poştal.
Apoi se mută în str. Mitropoliei nr. 12. În anul 1874, Oficiul Telegrafic al oraşului – deschis în 20.08.1853 în Mühlgasse/str. A.Şaguna -, se mută în str. Fleischergasse /str. Mitropoliei nr.25.
În anul 1886, se mută în acelaşi sediu cu Oficiu poştal din str. Fleischergasse nr.12, sub noua denumire de Direcţia Poştei şi Telecomunicaţii (K.u.K. Post- u. Telegraphendirektion ).
La data de 1 octombrie 1904 a fost inaugurat noul sediu al Poştei. Clădirea, construită pe locul mai multor parcele medievale, la intersecţia străzilor Poştei/ Bayer şi Mitropoliei/ Fleischergasse. Faţada are ca elemente decorative: atic neogotic, scoici, urne şi măşti la nivelul frontoanelor. Printre acestea se pot vedea un ceas solar, un panou în relief cu o tânără primind o scrisoare de la un porumbel, motive decorative de origine romană şi un pinion ascuţit având în vârf un fleuron (ornament sculptat, în formă de floare sau de frunză stilizată, așezat ca vârf pe un element de arhitectură, folosit mai ales în arhitectura gotică). În zona sediului Poştei a funcţionat în perioada sec. XV-XVI un teren pe care se făcea antrenamentul la tras cu arbaletă al membrilor breslelor sibiene. De marile sărbători şi de sărbătorile specifice breslelor se organizau concursuri de tras cu arbaleta, fiind folosite drept ţinte scuturi, unele asemănătoare sunt păstrate în colecţia de arme a Muzeului de Istorie care are sediul în casa Altemberger.
Strada Mitropoliei Nr. 15. Clădirea datează din sec.XVI – XVII. Aici și-a avut sediul Banca Uniunii Ardelene s.p.a. (Siebenbürger Vereinsbank A.G.) al cărei director, în anul 1895, a fost J. F. Zeibig.
Informăm pe toți cititorii pasionați de istoria locală, că – în curând – va apare lucrarea „Sibiul înainte de Sibiul de azi. Istorie Ilustrată. Colecție de cărți poștale vol. III”. (va urma)
ing. Ioan Dejugan