Așa cum numai foarte rar se întâmplă în viața culturală românească, la Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în ziua de miercuri, 11 octombrie 2023, ora 13.00, în Sala “Ion Mușlea” se vor lansa două cărți, editate concomitent, menite să evoce o aceeași personalitate, pe profesorul publicist, istoric și critic literar sătmărean Nae Antonescu ( 1921 -2008). Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Consiliul județean Bistrița-Năsăud, Liga Culturală Sibiu, alături de Editurile TechnoMedia din Sibiu și Mega din Cluj-Napoca. Moderatorul manifestării este Ionuț Costea.
Este vorba de cartea semnată de scriitoarea Anca Sîrghie, intitulată „Dialog epistolar cu Nae Antonescu”, prefațată de Florian Roatiș, cu o postfață de George Vulturescu, (Editura TechnoMedia, Sibiu, 2023), pe care o vor prezenta: Antonia Bodea, Ilie Rad, Sebastian Doreanu și Florian Roatiș. Din finalul recenziei profesorului Sebastian Doreanu din SUA preluăm concluziile: „Într-un fel, acest volum, îngrijit de Anca Sîrghie, încheie o epocă. Se tot vorbește despre dispariția cărților tipărite. Umberto Eco a scris la un moment dat că „nu vom scăpa " niciodată de cărți. Putem vedea însă, cu ochii noștri, dispariția genului epistolar, așa cum îl cunoaștem. Viteza de comunicare a crescut enorm odată cu intrarea în epoca tehnologiei. Cine mai are timp să aștearnă pe hârtie o scrisoare, în special folosind caligrafia, scoasă de mult din programa de învățământ și, mai ales, cine mai are răbdare să trimită letera prin poștă și să (mai) aștepte răspunsul… Prin acest volum, universitara Anca Sîrghie oferă cititorilor săi exemplul unei prietenii epistolare create în jurul frumuseții limbii române, a interesului pentru cărți, a iubirii pentru cultura română, slujită cu devotament, ani în șir, de acești doi intelectuali, ale căror misive, publicate acum, dau, și, mai ales, vor da seamă în viitor de „minunata lume veche", o lume a cărților tipărite și a scrisorilor așternute pe hârtia albă ca o velă de corabie la orizont. Umberto Eco nu s-a înșelat. Cărțile vor dăinui și în „minunata lume nouă".
În a doua parte a evenimentului, va fi lansată cartea “Nae Antonescu. Corespondență primită (1960-1969)”, îngrijită cu multă acribie de Călin Emilian Cira, într-o ediție prefațată de Doru Radosav, ( Editura MEGA, Cluj-Napoca 2022 ). Sunt invitați să ia cuvântul: Florina Ilis, Doru Radosav, Ioan Pintea. Reținem din prefața volumului nota definitorie a personalității intelectualului exemplar din Terebești: „În anii comunismului, de la cetățenie într-un stat totalitar la identitatea intelectuală care nu își tranzacționa credința, convingerile și opțiunile era parcurs un drum nu lipsit de obstacole. În aceste condiții, temeinicia caracterului putea coexista cu prestigiul dobândit nu facil și circumstanțial, ci printr-o muncă de înalt standard și prin care marginile atingeau centrul, cu prietenie și afecțiunea larg împărtășite. Într-un asemenea „plic” și-a depus textul propriei biografii epistolare Nae Antonescu.”
La final, scriitoarea Anca Sîrghie, în calitate de partener al dialogului epistolar cu Nae Antonescu și îngrijitor al volumului, va da autografe celor dornici să citească frumoasa carte prezentată.
Organizatorii