Articol
Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu primesc în această săptămână vizita prof. dr. Paul Pearson, cercetător în cadrul University College London şi Cardiff University. Cu acest prilej, prof. dr. Paul Pearson va susţine o conferinţă miercuri, 12 octombrie, la ora 10:00, în Sala Multimedia (Casa Albastră) din Piaţa Mare, în cadrul căreia va aborda subiectul sfârşitului stăpânirii romane în Dacia prin prisma analizelor imagistice şi spectrografice făcute pe un lot de monede romane, pe care istoriografia modernă le consideră falsuri.
,,Împăratul roman" Sponsian este cunoscut datorită unei descoperiri întâmplătoare, făcute în Transilvania în anul 1713. Este vorba de un tezaur în cadrul căruia sunt regăsite monede foarte diferite de monedele romane obişnuite ca stil şi modalitate de realizare, cu diverse trăsături enigmatice, inclusiv legende încurcate şi motive istorice amestecate. De altfel, încă din secolul al XVIII-lea ele au fost respinse, ca falsuri prost realizate. O astfel de monedă există şi în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal.
Echipa dr. Pearson a supus o parte a unui lot de monede aflate în colecţia Hunterian din Glasgow la diferite analize imagistice şi spectroscopice pentru a încerca să determine dacă sunt autentice sau nu.
În cadrul conferinţei vor fi discutate rezultatele acestei cercetări şi posibilitatea existenţei lui Sponsian ca personaj istoric, în contextul ultimelor decenii tumultuoase ale stăpânirii romane în Dacia.
Prof.dr. Paul Pearson este doctor al University of Cambridge în domeniul Ştiinţele pământului din anul 1990 şi autor a câteva zeci de studii ştiinţifice publicate în reviste prestigioase precum Science, Journal of Micropalaeontology, Proceedings of the National Academy of Sciences, Nature, Journal of the History of Collections etc.