Articol
Cea mai veche carte din colecția renumitului baron Samuel von Brukenthal este expusă publicului la etajul al doilea al muzeului cre-i poartă numele, în Piața Mare din Sibiu. Este vorba despre o operă a lui Publius Vergilius Maro, cunoscut drept Virgiliu, poetul latin care a trăit în secolul I înainte de Hristos.
Expunerea incunabulului – un exemplar păstrat până în zilele noastre dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, adică înainte de secoul al XVI-lea – face parte din proiectul inițiat de Muzeul Brukenthal care urmărește promovarea celor 422 de cărți tipărite înainte de anul 1500 aflate în colecția instituției sibiene.
Incunabulul pe care reprezentanții muzeului îl oferă spre vizionare publicului este din 1492, anul în care Cristofor Columb cucerea America. De dimensiuni medii, colorată în nuanțe roșii, verzi și albastre puternice, ea a fost tipărită de Anton Koberger, unul dintre magnații pieței de carte din Germania acelor vremuri.
”Printre autorii antici cei mai citiți în Epoca Modernă se numără Virgiliu (70-19 î.e.n.). De la descrierile idilice, tragice și didactice ale lumii rurale din ale sale Bucolice și Georgice la eroismul elogiat în Eneida, operele acestui poet roman au fost mult timp o prezență comună pe piața europeană a cărții și implicit în bibliotecile private din acele vremuri. Samuel von Brukenthal a avut în biblioteca lui circa 30 de ediții cu operele anticului. Majoritatea au fost tipărite în secolul al XVIII-lea în orașe precum Amsterdam (1746), Paris (1760, 1767), Roma (1763), Leipzig (1788, 1789) și Birmingham (1757), această din urmă ediție «îmbrăcată» de Samuel von Brukenthal în coperți din piele fin prelucrată, pe care baronul a ținut să-și ștanțeze și blazonul. Însă cea mai veche carte cu opera lui Virgiliu pe care a avut-o Samuel von Brukenthal, încă dinainte de anul 1780, este o ediție apărută la Nürnberg în 1492. De dimensiuni medii, cu o inițială iluminată (aurită) colorată în nuanțe roșii, verzi și albastre puternice, ea a fost tipărită de unul dintre magnații pieței de carte din Germania acelor vremuri, Anton Koberger. Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, exemplarul lui Brukenthal a căpătat și o frumoasă copertă din piele marmorată, cu ornamente aurite dispuse pe cotor. În ceea ce privește conținutul volumului, exemplarul de la Sibiu conține principalele scrieri ale poetului antic: Eneida, Bucolicele și Georgicele. Pe lângă acestea, în ediție au fost incluse și comentarii la operele lui Virgiliu. Aceste studii critice aparțin unor erudiți din Antichitatea târzie (secolul al V-lea e.n.), Maurus Honoratus Servius și Aelius Donatus, dar și din secolul al XV-lea: Christophoro Landino, un contributor din prima linie la renașterea florentină, și Domizio Calderini, mult timp un apropiat al papei Sixtus al IV-lea”, au transmis reprezentanții Muzeului Brukenthal.
Opera lui Virgiliu este expusă, timp de o lună, la etajul al doilea al Palatului Brukenthal din Piața Mare, între 14 iunie și 14 iulie.