O carte In Honorem, semn de fraternitate academică

De ceva ani, Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu a reluat tradiția ca – la vreme potrivită – colegilor care se retrag din activitate să li se dedice un volum In Honorem. Este semn de valorizare academică și de fraternitate în cercetare și pedagogia transmiterii conținuturilor de credință necesare performanței în slujirea preoțească ori asumarea catedrei de religie de către studenții facultății. Nu altfel este în cazul volumului Părintele Ioan Mircea Ielciu- Învățătorul nostru despre Părinții Bisericii. Volum omagial la împlinirea vârstei de 65 de ani (Ed. Andreiana, Sibiu, 2023, 718 pg). Volumul – coordonat de mai tinerii săi colegi Pr.Prof.Univ.Dr. Constantin Necula, Lect.Dr. Dragoș Boicu, Pr. Asist.Univ. Dr. Radu Gârbacea- dispune de Binecuvântarea și un frumos Cuvânt de Binecuvântare al IPS Sale IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului (pp. 9-11) care descoperă fundamentele unui astfel de gest editabil dar și păstrător al unui duh frățesc, colegial și uman, de punere în valoare a unei cariere care începe în 1987 – ca bibliotecar al Institutului Teologic din vremea aceea- și continuă prin toate treptele profesionale până în vremea de acum când, conferențiar universitar al Universității noastre, Părintele Mircea Ielciu își continuă munca la cursurile de master (secția Teologie Istorice). Un text luminos a trimis din tărâmul istoric al Tulcii a trimis PS Visarion („Fructus virtutis”, pp.13-14) iar Dragoș Boicu realizează o foarte atentă punere în text a muncii nu doar academice a distinsului nostru coleg: „Părintele Conferențiar Dr. Ioan- Mircea Ielciu la 65 de ani. Repere bio-bibliografice” (pp. 15- 22).  Se propun apoi câteva repere de cercetare situate pe trei teme: Studia Historica et Patristica ( 14 studii, pp. 25- 370) și Studia Theologica (15 studii, pp. 371- 718). Ele reunesc preocupări, traduceri și evaluări ale unor aspecte de istorie și patrologie, studii privind mentalitatea veacurilor prime ale Bisericii, cercetări care preocupă de ceva vreme autorii acestor fragmente de căutare întru teologie. Sunt prezenți -în cele 31 de texte propuse de volum- atât colegii sibieni ai Părintelui Ielciu cât și colegii specialiști în patrologie și istorie bisericească din țară, nume de referință ale teologiei istorice românești, din frățietatea dese ori anonimă e celor care în mediul academic românesc aduc mărturia lor duhovnicească.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

            Îndrăznesc să aduc acest semn de fraternal respect la îndemâna cititorului și pentru că marți, 30 ianuarie, la vremea Hramului Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”, vor fi lansate volumele-semnal ale cărții. El nu marchează numai trecerea unor ani în slujba teologiei sibiene de către Părintele Mircea Ioan Ielciu ci și respectul pe care generațiile actuale de profesori îl au de mărturisit dinaintea generațiilor anterioare. Suntem o singură echipă, muncitoare și responsabilă și sper din toată inima ca mărturia noastră să inspire și generațiile viitoare.

 

Autor
28 ianuarie 2024 la 09:23

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 16 ore
„Noaptea muzeelor” va fi ziua renașterii celei mai vechi gospodării dintr-un muzeu românesc
Dacă e miercuri, vorbim despre un loc încărcat de istorie și emoție. O poveste pe care am descoperit-o...
Cultură
5 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
FC Hermannstadt pierde la mare luptă a doua finală de Cupa României
Sibienii au crezut până în ultimele secunde că pot trimite meciul în prelungiri, dar până la urmă au...
Actualitate
7 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
„Ce înseamnă să am grijă de mine?”, atelier la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Astra îi așteaptă pe tinerii cu vârsta între 10 – 13 ani la un atelier dedicat vârstei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 zi
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit