Articol
Copiii care învață la școala din Porumbacu de Jos au, din acest an școlar, o bibliotecă modernă, amenajată într-unul dintre spațiile instituției de învățământ. Dotarea a fost posibilă datorită unui proiect derulat de Asociația Sibiul Cultural, cu fonduri obținute în cadrul Maratonului Internațional. Cu fondurile strânse în cadrul maratonului, aproximativ 13.000 lei, a fost amenajat spațiul, au fost achiziționate cărți noi, care să stimuleze interesul elevilor pentru lectură.
Biblioteca a fost inaugurată luni în prezența Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Necula, vicepreședinte al Asociației, a prof. Adela Dinu, managerul proiectului, a directorului Școlii, Răzvan Popa, care a coordonat proeictul la nivelul școlii și a contribuit la dotarea bibliotecii, a personalului didactic și a elevilor.
Pr. Constantin Necula a vorbit despre însemnătatea unui astfel de proiect pentru comunitate, despre faptul că este foarte important că elevii vor avea cărți la îndemână. „Dacă stăm uniți, o școală nu poate fi înfrântă niciodată. (…) Sunt oameni care pot schimba viețile, vă rog să le schimbați viețile”, le-a spus părintele Necula profesorilor.
Profesoara Adela Dinu, managerul proiectului, a vorbit despre provocările unui astfel de proiect și despre nevoia stimulării gustului pentru lectură pentru copii.
„Am încercat să aflu care sunt ingredientele care îi fac pe copii să fie nu numai fericiți, dar și să își atingă potențialul. În primul rând este vorba despre accesul la cărți. Apoi, copiii au nevoi de cel puțin un adult care să creadă în ei”, a spus prof. Adela Dinu.
În școala din Porumbacu de Jos nu exista bibliotecă, doar o sală de clasă în care erau ținute cărțile, iar copiii nu aveau acces la ele. Acum, datorită acestui proiect, copiii se pot bucura de un spațiu modern în care au la dispoziție un fond de carte bogat, mese și scaune pentru lectură sau studiu și chiar o âncăpere în care pot organiza activități culturale.
„În satele din jurul Sibiului, bibliotecile din incinta școlilor sunt încăperi desuete, prăfuite și lipsite de atractivitate. Renovarea acestor biblioteci este premisa promovării culturii în mediul rural. Prin proiectul O bibliotecă pentru copiii din Porumbacu de Jos, Asociația și-a propus să amenajeze una dintre sălile școlii din comună și să o transforme într-un spațiu multifuncțional, în care copiii și tinerii să se refugieze pentru a citi sau pentru a participa la evenimentele culturale din agenda școlii”, este descris acest proiect.