Articol
Ca în fiecare an, sibienii și turiștii aflați în oraș au ales să participe în prima zi de Crăciun la slujba de Liturghie din Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, iar la final s-au bucurat de tradiționalul deja colind al junilor din Mărginimea Sibiului, în fața lăcașului de cult. Cetele de juni vor continua să colinde și miercuri la Săliște, la una dintre cele mai vechi tradiții din Mărginimea Sibiului.
Crăciun la Catedrala Mitropolitană
La Catedrala Mitropolitană, slujba din prima zi de Crăciun a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. Corala a susţinut și un recital de colinde.
„Nașterea Domnului este un mare praznic și un prilej unic de bucurie pentru noi toți. Suntem cuprinși acum de bucuria coborâtă din Cer, oricâte necazuri și suferințe am avea. Ne exprimăm bucuria prin frumoasele colinde și prin imnografia bogată a Bisericii. Nașterea Domnului este evenimentul care ne aduce pace și bucurie negrăită în inimile noastre. Este un dar ceresc pe care îl primim în fiecare an, este darul Pruncului divin care ne aduce bucurie și pentru care trebuie să mulțumim. Bucuria noastră trebuie să fie una plină de mulțumire, căci nu există primire de daruri fără recunoștință față de dăruitor. În acest sens, Sfânta Scriptură și scrierile Părinţilor Bisericii și ale imnografilor ne învaţă pentru ce trebuie să mulțumim lui Dumnezeu în acest mare Praznic și mai ales ne indică modul în care îi place lui Dumnezeu să facem această mulțumire. Suntem acum la mai bine de 2000 de ani de evenimentul venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu și Evanghelia acestui Praznic ne descrie modul în care a binevoit Ziditorul a toate să Se pogoare la neamul omenesc, să ia firea noastră căzută pentru a o restaura și a o îndumnezei. Pentru noi, relatările evangheliștilor nu sunt simple narațiuni sau descrieri pe care le auzim an de an sau simple recompuneri și reprezentări ale unor evenimente trecute de care noi ne bucurăm și ne emoționăm în prezent, ci, prin ele, noi devenim contemporani cu aceste fapte minunate săvârșite în trecut de Dumnezeu și actualizate neîncetat în viaţa Bisericii. Cum este posibil și cum se petrece acest lucru minunat? Cum putem noi fi părtași la ceva ce s-a petrecut cu mii de ani în urmă? Cum putem primi un așa mare dar și cum putem să mulțumim pentru el? Iată întrebări care trebuie să ni le punem în această zi de sărbătoare! Iubiți credincioși, Biserica este mama noastră și ea ne dă răspuns la toate întrebările noastre”, a spus ÎPS Laurențiu.
Este deja tradiție ca în ziua de Crăciun, în faţa Catedralei Mitropolitane să vină la colindat junii din Mărginimea Sibiului.
Obiceiuri de Mărginime
De Crăciun, cetele de junii merg, în satele din Transilvania, din casă în casă și vestesc Nașterea Domnului prin colinde. Localitățile din Mărginime au particularitățile lor, iar în Gura Râului de exemplu, cetele de feciori nu colindă prin cântec, ci prin dansuri feciorești.
„A doua zi de Crăciun, junii joacă prima dată în fața bisericii, unde asistă tot satul, apoi merg la preot, la primar, la rude și la toate casele din sat, căci gurenii spun că e o cinste să îți joace junii. Pentru orice familie din Gura Râului e o mândrie să-și vadă feciorul la ceată, dar e și o mare responsabilitate, așa că înainte de Crăciun au fost pregătite cu grijă hainele românești, pălăriile cu pene, ciucurii, mărgelele și bumburuzele pentru picioare. Colindatul de ceată bărbătească este inclus în Lista Patrimoniului Imaterial protejat de UNESCO”, potrivit specialiștilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Cetele de juni se reunesc miercuri la Săliște
Un alt obicei care se păstrează cu sfințenie este „Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului” în cea de-a patra zi de Crăciun, 28 decembrie 2022, începând cu orele 12.00, în Piața Junilor din Săliște.
Peste 12 cete de juni din Săliște, Orlat, Tilișca, Gura Râului, Galeșul de Argeș, Vaideeni, Sadu, Râul Sadului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Apoldu de Jos, Jina, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, se întâlnesc la Sălişte și vestesc Nașterea Mântuitorului.