În urmă cu mai bine de 25 de ani, tânăra creatoare populară Mariana Iulia Filimon (fostă Rotaru) a reușit să-și convingă familia și a primit acceptul de a transforma casa bunicilor din Tălmăcel într-un muzeu al satului. Știa de pe atunci că vechea casă merită și poate fi un loc unde să se adune, pentru generațiile viitoare, trecutul Tălmăcelului și al zonei, ce poate găzdui tradițiile și obiceiurile locale, dar care trebuie să rămână mereu deschis și spre activități de promovare a frumuseților naturale și atracțiilor zonei. De asemenea, tânăra creatoare știa că poate, împreună cu tatăl său, să expună în muzeu destule obiecte care spun povestea locului și care pot atrage curioșii.
Marți s-au împlinit 25 de ani de la deschiderea Muzeului Satului Tălmăcel, o frumoasă aniversare a unui loc cu o poveste frumoasă, dintr-un sat frumos și faimos al Mărginimii Sibiului.
„De un sfert de veac, acest loc special a fost un centru viu al comunității, găzduind expoziții, șezători, evenimente, ateliere de creație și prezentând cu mândrie satul nostru drag turiștilor și grupurilor organizate. În jurul muzeului s-a format, pas cu pas, o comunitate frumoasă și unită. Împreună am promovat valorile noastre autentice: tradițiile, cultura, educația și meșteșugurile populare. Am creat un brand solid, care a rezistat timpului și a crescut alături de noi, indiferent unde m-am aflat.
Timp de 10 ani, am dus Muzeul Satului Tălmăcel în întreaga Europă, la evenimente și expoziții oficiale organizate în consulate, instituții publice, summit-uri și târguri internaționale.
Prin *Atelierul Fain*, am transmis mai departe meșteșugurile românești copiilor din diaspora, de la cusut și țesut, la împletit, pictat, la lucru manual, oferindu-le rădăcini culturale solide și bucuria creației autentice. Această muncă a fost recunoscută prin numeroase premii și trofee naționale și internaționale, aduse acasă, cu mândrie.
Astăzi, Muzeul Satului Tălmacel este parte integrantă din peisajul cultural, educațional și social al Județului Sibiu și al României. *Atelierul Fain* de creație oferă cursuri de Artă Tradițională în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii ,,Ilie Micu” Sibiu și participă la expoziții și ateliere internaționale, ducând mai departe spiritul tradițiilor românești.
Simt o bucurie profundă și o emoție specială în această zi. Cei 25 de ani au menținut vie, în inima mea și a Tălmăcelului, frumusețea tradițiilor, folclorului și educației noastre, într-un spațiu cu suflet, născut din dragoste și respect pentru rădăcini”, a transmis, pentru marcarea acestei frumoase aniversări, Mariana Iulia Filimon, deținătoarea și custodele Muzeului Satului Tălmăcel.
Am mai aflat că, în vara acestui an, aniversarea celor 25 de ani de viață a muzeului din Tălmăcel va fi marcată printr-un eveniment special, împreună cu oamenii dragi și apropiați proiectului, cu muzică populară, demonstrații meșteșugărești, obiceiuri tradiționale și multe surprize.
În paginile cotidianului Tribuna s-a scris pentru prima dată despre Muzeul Satului Tălmăcel, iar numele Marianei Iuliei Rotaru a fost pomenit în mai multe articole, mai ales pe vremea când obținea rezultate remarcabile la diversele faze ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”.