Muzeul Naţional Brukenthal: Ananasul, cultivat de Samuel von Brukenthal în Transilvania, acum mai bine de 200 de ani

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Alături de colecționarea obiectelor de artă sau carte veche dar și de cultivarea spiritului, Samuel von Brukenthal a avut o preocupare constantă pentru natură. În anul 1780 a ordonat ca iazurile din jurul orașului Sibiu să fie umplute cu pământ, transformându-se astfel în bogate și înfloritoare grădini de zarzavat și livezi. Aproape fiecare familie burgheză din Sibiu deținea propriul spațiu verde în afara zidurilor orașului. În acea vreme se importau din Viena sau München plante, arbuști sau diferiți copaci. Plantele rare constituiau și atunci, ca și acum, o atracție specială.

 

Încă din 1757, Brukenthal a început cumpărarea de terenuri. În perioada 1770-1802 acesta și-a extins în special proprietatea de la Avrig, cumpărând constant și fânețe și ogoare. La momentul morții sale, suprafața fermei și a reședinței de la Avrig era de aproximativ șapte hectare. A investit în decursul timpului sume importante de bani, care au făcut ca superba reședință de vară cât și ferma să devină foarte rentabile. Cu o lăptărie, un joagăr și două cârciumi, ferma se putea autofinanța. La Avrig se promovau, prin cercetări ecologice, inovațiile agricole care erau puse într-un context comunitar. O agricultură performantă era necesară pentru a contribui în mod esențial la creșterea bunăstării din regiune.

 

În consemnările din anul 1788 apar introducerea în regiune a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic și 17 soiuri de măr. În grădina de zarzavat erau cultivate diferite legume. Tot în grădina de la Avrig erau cultivate diferite fructe exotice, oranjeria baronului fiind renumită în epocă.

 

Ca fructe tropicale exotice, ananasul a câștigat rapid popularitate în Europa. Dar livrarea lor din coloniile de peste mări către statele europene a fost nu numai costisitoare, ci și extrem de lungă. Prin urmare, deja în 1658, a fost cultivat primul fruct european, iar în 1723 a fost construită o seră imensă în Chelsea, Anglia, destinată exclusiv acestei culturi tropicale.

 

Ananasul a devenit atât de popular și la modă încât imaginea lui a apărut pe portretele regalității, iar conducătorii doreau ca propriile lor „conuri” bizare să fie cultivate în posesiunile lor. De exemplu, este cunoscut un portret cu un ananas al regelui Henric al II-lea; în 1733, un ananas din propria sa seră din Versailles a apărut pe masa lui Ludovic al XV-lea. Și Ecaterina a II-a, până la moartea ei, a primit fructe de la fermele ei din Petersburg.

 

Experimentele de aclimatizare de la Avrig, din Transilvania, a copacilor și a altor plante aduse din țări străine făceau în egală măsură parte din conceptul Baronului Brukenthal ca și exotismul renumitei sale sere, în care cultiva ananași. Acest fruct de lux era întruchiparea bunului gust și a plăcerilor culinare rafinate. Chiar dacă se afla la marginea Imperiului, Transilvania devine în timpul Baronului Samuel von Brukenthal parte integrantă a procesului internațional de modernizare.

 

Alexandru Constantin Chituță

 

Materialul face parte din proiectul Ce a făcut cu adevărat Samuel von Brukenthal –  inițiat de Alexandru Constantin Chituță cu prilejul împlinirii în 2023 a 206 ani de la deschiderea Muzeului Național Brukenthal și a 220 de ani de la moartea sa.

 

 

Bibliografie:

Raluca Maria Frâncu, Raluca Maria Teodorescu, Brukenthal 300, un om, un muzeu, o istorie, Ed. Muzeului Național Brukenthal, 2022/ Lisa Fischer, Edenul de dincolo de codri, Ed. Schiller, Sibiu, 2007.

Foto: Parcul Palatului Brukenthal, Avrig – clișeu pe sticlă. Imagine după clișeu pe sticlă cu parcul Palatului Brukenthal – actuala grădină franceză și aleea de promenadă de lângă pădure; în centru, sub marea scară în aer liber, se află bazinul cu fântână arteziană, alimentat de o sursă amenajată artificial. Datare: 1920; Proveniență: Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, Colecția Fischer.

 

09 martie 2023 la 21:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Alexandru Oroian, încă două sezoane la FC Hermannstadt
Fotbalistul în vârstă de 24 de ani a sosit la echipa sibiană în februarie 2021. În sezonul recent...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Elevii sibieni, pe podium la Campionatul Național Școlar de înot. 25 de medalii și locul al cincilea în clasamentul general pentru CSȘ Sibiu
Sportivii pregătiți de profesorii Raluca Răulea, Mirela Păușescu și Bogdan Rău au avut o comportare meritorie la evenimentul...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 3 ore
Deocamdată, nu sunt condiții sigure pentru deschiderea circulației pe Transfăgărășan…
Iarna a venit, din nou, în zona alpină a Masivului Făgăraș, iar cel mai bun semn care susține...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 4 ore
A început Campania Antifumat la Sibiu: mere în schimbul țigărilor și teste gratuite pentru public
O nouă ediție a Campaniei Antifumat inițiată de Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu  își propune să informeze populația despre...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 4 ore
Sibiul aleargă pentru bine: Maratonul Internațional 2025 doboară toate recordurile
În cadrul conferinței tehnice dedicată Maratonului Internațional Sibiu 2025, organizatorii au prezentat detalii despre ediția din acest an,...
Actualitate
7 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Autoritățile verifică condițiile Casei de tip familial „Răzvan” din Sibiu
Casa de tip familial „Răzvan” din Sibiu este verificată de autorități, după ce în spațiul public au apărut...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Elevii sibieni, premiați la Olimpiadele Naționale de Tehnologia Informației și Inteligență Artificială
Elevii din județul Sibiu au obținut rezultate remarcabile la două dintre cele mai importante competiții naționale din domeniul...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Întreruperi de curent
Distribuție Energie Electrică Romania – Sucursala Sibiu anunță întreruperea alimentării cu energie electrică: Nr. crt. Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalulorar   1 21.05.2025 SALISTE, str. TABEREI integral, str....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Un bărbat din Cisnădie, tăiat pe față cu un obiect asemănător unei săbii
Marți în jurul orei 11, un bărbat din Cisnădie a fost tăiat pe față cu un obiect asemănător...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Foto/ Video: Controale pe A1 Sebeș–Sibiu: Șoferi amendați, certificate reținute și viteză record de 170 km/h
Sute de vehicule au fost trase pe dreapta pentru controale în parcarea Rompetrol de pe Autostrada A1, pe...
Actualitate
2 min de citit
acum 7 ore
Un sibian, reținut pentru violențe, distrugere și amenințări
Polițiștii sibieni au reținut un bărbat suspectat de comiterea mai multor fapte cu violență și au întocmit dosar...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
Muzeul Satului Tălmăcel a împlinit un sfert de secol
În urmă cu mai bine de 25 de ani, tânăra creatoare populară Mariana Iulia Filimon (fostă Rotaru) a...
Actualitate
3 min de citit