Articol
Recentele noastre cercetări în bogatele fonduri ale Asociațiunii Astra, păstrate în depozitele Arhivelor sibiene, ne-au oferit surpriza plăcută a descoperirii unui document interesant, necunoscut nouă și probabil multora dintre cetățenii municipiului Sibiu.
Consemnăm, în acest sens, faptul că la 13 februarie 1925 Muzeul Militar Național din București se adresa în scris forurilor competente ale Asociațiunii din Sibiu. Cu mare satisfacție instituția militară din Capitală menționa că, potrivit unor normative legale, se preconiza înființarea de secțiuni militare ale Muzeului Militar Național în orașele de provincie: Sibiu, Cluj, Timișoara și Oradea. Motivația acestui demers era succintă și, în același timp, convingătoare: „aceste secțiuni (preconizate a lua ființă în orașele menționate mai sus- L.G.) vor trebui să fie adevărate centre intelectuale care să ducă eroismul soldatului nostru în cele mai depărtate colțuri ale țării și în cele mai profunde pături ale națiunii luând parte la studiul detaliat al originii și al faptelor noastre de arme”.
Pentru Secția militară de la Sibiu a expoziției se recomanda prezentarea unei evoluții istorice de la epoca daco-romană până la Primul Război Mondial, cu accent pe acțiunile lui Horea, Cloșca și Crișan și pe momentul revoluționar de la 1848-1849. În documentul trimis se accentua faptul că: „Secțiunile militare provinciale vor fi indispensabile școlilor, regimentelor, populației (în general !) contribuind în mod covârșitor la educația sănătoasă a tineretului de azi și la consolidarea țării noastre… În aceste provincii unde populația nu este răsfățată de binefacerile muzeului militar o asemenea acțiune militară este un sâmbure sănătos în jurul căruia să se creeze un centru cultural”.
Se recomanda identificarea unei locații proprii, distincte, alocarea de fonduri financiare din bugetul prefecturilor și ale primăriei a sumelor necesare transpunerii în viață a acestui proiect.
În mod cu totul special, în vederea realizării unei astfel de secții muzeistice, de la București urma să se trimită o serie de obiecte tridimensionale, aflate în mai multe exemplare în colecțiile centrale: o colecție de arme, săbii și lăncii cu care românii au luptat la 1877, un set de arme, carabine, săbii, mitraliere, puști-mitraliere folosite în Primul Război Mondial. Se adăuga ofertei o colecție de arme, carabine, săbii, mitraliere capturate de la austrieci, unguri, bulgari, turci, în campania din 1916-1919. Nu lipseau din această donație o colecție din proiectilele trase în bătăliile de la Oituz, Mărăști, Mărășești, o colecție de tunuri utilizate în prima conflagrație mondială ca și unele capturi de la inamici, dar și o colecție de măști contra gazelor de luptă de la depozitul armatei. Oferta era completată cu o colecție de portrete ilustrând marile personalități ale istoriei poporului român: Traian, Decebal, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Cuza Vodă, Carol I, Ferdinand, Principele Carol (viitorul rege Carol al II-lea), cu episoade din bătăliile însemnate ale românilor: luptele dacilor cu romanii, cele ale domnitorului Ștefan cel Mare contra turcilor, faptele lui Mihai Viteazul, cele din Războiul de Independență și mai recente, la acea vreme, din anii 1914-1918.
În finalul sugestiilor întru realizarea unui astfel de muzeu la Sibiu, urma să se expedieze de la București o colecție de picturi și sculpturi aflate în colecțiile Muzeului Militar Național ori achiziționate de la diverși artiști în vogă, la acea vreme, pictori și sculptori.
În formula preconizată urma să se realizeze o instituție muzeală menită a contribui la educația civică și patriotică a acestui segment de populație trăitor pe meleagurile sibiene.
În răspunsul Asociațiunii la oferta bucureșteană se menționa faptul că, încă din anul 1921, la Sibiu, în cadrul Muzeului Asociațiunii (din actualul sediu al Bibliotecii județene „Astra”) funcționa o secție de profil pe segmentul militar.
Concluzionând, din cele relatate mai sus, se desprinde faptul că suntem părtași la un demers demn de semnalat pentru acea vreme, cu implicații în educația patriotică și a mândriei naționale pentru locuitorii acestor meleaguri. Nouă urmașilor, nu ne rămâne decât să cugetăm la acest gen de demersuri ale înaintașilor….
Dr. Lucian GIURA
Notă:
În cursul anului 1950 valorile muzeale ale ASTREI, inclusiv colecția de arme, au fost înglobate în colecțiile Muzeului Brukenthal. Colecția de arme a Muzeului Brukenthal este titlul Catalogului de arme publicat în 1981, sub egida muzeului, de către Elena Roman.
Sursa foto:
1. https://www.slideshare.net/StefanAndreiDavid/muzeul-brukenthal;
2. https://www.slideshare.net/StefanAndreiDavid/muzeul-brukenthal;
3.https:www.google.ro/search?q=Elena+Roman+%2CColectia+de+arme+a+Muzeului+Brukenthal+….