Articol
5G este tehnologia momentului în domeniul telecomunicațiilor, companiile de telefonie mobilă și internet mobil alocând în prezent investiții majore pentru dezvoltarea noilor rețele.
În paralel, producătorii de smartphone-uri și tablete integrează tehnologia 5G pentru ca terminalele să fie compatibile cu rețelele de ultimă generație.
Conform celor mai recente date, la finalul anului 2022 erau active 723.000 de cartele SIM pe care se utilizase 5G, o valoare de 3 ori mai mare față de cea consemnată cu 12 luni în urmă. Evident, din procentul total de utilizatori, foarte puțini beneficiază în prezent de 5G, dar se așteaptă creșteri majore în 2023 și 2024, pe măsură ce 5G va deveni noul standard.
Licitația pentru licențele spectrului 5G a fost finalizată cu doar câteva luni în urmă. Câștigătoare au fost declarate trei companii: Orange, Vodafone și RCS&RDS (Digi). În total, statul român va urma să încaseze de la cei trei operatori 432,6 milioane de euro doar pentru acordarea acestor licențe.
Capabil să ofere conexiune la internet la viteze tot mai mari, telefonul mobil nu mai este de mult timp un simplu dispozitiv pentru apeluri telefonice de voce. Apelurile video, live streamingul, sesiunile live în social media și accesul la divertisment în direct (jocuri online și nu numai) fac smartphone-ul un adevărat centru multimedia, un gadget capabil să realizeze o mulțime de funcții utile în viața de zi cu zi, pe plan personal și profesional.
"Mobilul este totul în prezent. În urmă cu 10 ani dacă uitai telefonul mobil acasă nu era o problemă, nu te întorceai după el, dar în prezent dacă pleci fără el te întorci să îl iei. Pentru că azi ai pe telefonul mobil cheia de la mașină, poți plăti cu el, poți comanda un mijloc de transport, faci cumpărături. Asistăm, în ultimii ani, la o creștere a importanței mobilului în viața de zi cu zi. Spre exemplu, în ceea ce privește segmentul de voce, asistăm la o schimbare de obiceiuri. Dacă până acum comunicarea era bazată pe voce, în prezent ne bazăm pe mesajul scris, iar asta face ca segmentul de voce să nu crească precum cel de date, ci să rămână aproape la același nivel“, a explicat reprezentantul Vodafone România la conferința ZF Mobilio 2023: Ce face România pe mobil? Tendințe și oportunități. Provocările 5G. Aplicații – de la IoT la consumer.
Conform unor date prezentate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) la același eveniment, există în țara noastră 23,22 de milioane de cartele SIM de telefonie mobilă. Dintre acestea, 21,37 mil. de cartele SIM sunt active pe partea de internet mobil, ceea ce indică modificarea obiceiurilor de consum ale utilizatorilor. Telefonul nu mai este privit atât de mult ca un dispozitiv pentru apeluri, ci un instrument de acces în universul online.
Cu ajutorul smartphone-ului, realizezi comenzi de produse în magazine online, de la bunuri de folosință îndelungată, la articole de larg consum. Comenzi taxi și pe platforme de car sharing, livrări de mâncare gătită la domiciliu, rezervări turistice, bilete la evenimente de orice fel, mobile banking pe platforme de internet banking, mobile trading – iată doar câteva dintre facilitățile la care românii au acces cu ajutorul smartphone-ului conectat la internet de mare viteză.
Pe zona de divertisment, se evidențiază platformele de streaming video cu filme și seriale, rețelele de social media, jocurile video online, inclusiv platformele de sloturi online și alte jocuri de cazino, de la poker sau bingo până la blackjack sau ruletă.
Dispozitivul mobil a devenit astfel un echipament esențial pentru aproape orice persoană integrată în societatea modernă. Rutina zilnică este practic legată de telefonul mobil de tip smartphone. Printre funcționalități, ne putem referi la comunicare, informare, servicii bancare, plăți online și plăți contactless offline (prin tehnologia NFC, direct la POS), plăți servicii de transport și chiar control de la distanță al unor electrocasnice de acasă (sisteme smart home).
Un adevărat trend este cel al instalării de aplicații pe mobil, pentru diverse servicii, de la e-commerce la trading, de la jocuri online la sisteme de fidelizare în retail. Aplicațiile sunt simplu de folosit, utilizatorii alegând serviciile preferate pentru a le avea mereu la îndemână, ușor de accesat la o simplă atingere.