Articol
Despre dl. Mircea Drăgan, ziarul nostru a mai scris. Domnia sa, vă reamintim, este un hârtibăcean îndrăgostit de ţinuturile natale, de ani de zile colecţionând costume populare strânse într-o expoziţie reprezentativă, găzduită mai întâi la Agnita şi apoi la Sibiu, unde şi-a stabilit, împreună cu soţia, domiciliul şi unde ţine mereu uşa deschisă celor dornici să-i viziteze expoziţia.
Recent, dl. Mircea Drăgan ne-a căutat, oferindu-ne noutăţi despre preocupările dumnealui: "După cca 20 de ani de cercetări prin arhive şi biblioteci, după nenumărate discuţii cu oameni din satele regiunii, am scris şi tipărit cartea "Istoria Văii Hârtibaciului", în două volume însumând 900 de pagini. Am scris această carte cu credinţa că trebuie să facem ceva foarte urgent pentru cunoaşterea realităţilor civilizaţiei rurale de pe Valea Hârtibaciului, pentru salvarea tradiţiilor, obiceiurilor şi portului popular de pe Hârtibaci. Din păcate, observ că trecutul este tot mai inaccesibil şi tot mai ignorat de noile generaţii. Şi mai este ceva. Valea Hârtibaciului a fost o zonă locuită în majoritate de saşi. Prin exodul saşilor am rămas mai săraci şi trebuie ca, pentru generaţiile viitoare, să scriem cine au fost cei cu care am trăit, am muncit, ne-am bucurat sau ne-am întristat împreună.
Iată şi câteva titluri de capitole din noua carte: Descoperiri arheologice pe Valea Hârtibaciului; Ungurii de pe Valea Hârtibaciului; Saşii; Sate româneşti, sate săseşti; Invaziile turceşti în zonă; Mihai Viteazu şi Valea Hârtibaciului; Marea Unire şi Valea Hârtibaciului; Romii; Corturarii.
O carte impresionantă, cuprinzătoare, scrisă cu inima de un hârtibăcean adevărat! (M.B.)