Mihai Lisan, directorul Drumuri și Poduri SA: „Avem ambiția de a deveni un concurent redutabil pentru marii constructori de drumuri din România”

Acasa >

Articol

Drumuri și Poduri SA, compania Consiliului Județean Sibiu, a investit  în ultimii ani milioane de euro în utilaje și echipamente, iar în curând va inaugura oficial noua stație de asfalt de la Șeica Mare, pusă în funcțiune în a doua jumătate a anului trecut. Mihai Lisan, directorul general al DPS SA a răspuns întrebărilor Tribunei.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

-Care sunt schimbările esențiale  care au marcat trecutul recent al Societății de Drumuri și către ce va îndreptați?

-Cred că cea mai importantă schimbare este cea de viziune, petrecută la nivelul acționarului unic al companiei  în urmă cu 7-8 ani. Atunci, odată cu elaborarea marilor proiecte de modernizare din domeniul conectivității, conducerea Consiliului Județean Sibiu a decis ca societatea pe care o patronează nu doar să supraviețuiască, ci să se dezvolte, să devină un administrator performant al rețelei de drumuri județene. Ulterior, această gândire s-a materializat. Va aduceți aminte primele mari achiziții, de 2 milioane de euro. Au urmat altele și în fiecare an de atunci am reușit să facem pași importanți. Suntem, astăzi, unul dintre admnistratorii de top  de drumuri județene din România. Suntem o societate care funcționează după reguli stricte corporative, care investește în mijloace de producție, în salariații și în bunurile sale (care, de fapt, sunt bunurile județului!) și în principii precum eficiență și comunicare. 

Ne îndreptăm spre performanță! Urmărim să atingem cei mai buni indicatori posibili.

-Ar putea Societatea de Drumuri să dezvolte alte tipuri de activități decât cele pe care le realizează astăzi?

-Documentele legale  care reglementează  funcționarea  societăților autorităților publice sunt foarte clare și mă bucur că îmi dați ocazia să explic un aspect: înființarea DPS SA a fost dictată de nevoia administrării drumurilor județene. Nu ne putem abate de la asta! Ba mai mult, reglementările sunt clare și în ceea ce privește lucrările din acest domeniu pe care le putem executa pentru terți, adică pentru alte entități decât Consiliul Județean Sibiu. Nu putem depăși un anume procent din totalul activității. Practic, autoritățile au stabilit să ne ocupăm de drumuri și doar într-o mică măsură de drumuri care sunt ale altor organisme, private sau de stat. DPS SA, deci, rămâne  la ceea ce trebuie și la ceea ce știe să facă: drumuri. Avem ambiția de a deveni, în timp și strategic,  un concurent redutabil pentru toți marii constructori de drumuri din România.

-Într-una dintre comunicările publice recente ați comunicat lucrările de anul trecut efectuate la clădirile proprii. Veți vinde din multele proprietăți pe care le aveți în județ?

-Investim în bunurile societății fiindcă toate sunt, așa cum spuneam, bunurile județului Sibiu. Clădirile, terenurile, toate acestea sunt în patrimoniul nostru, însă proprietarul nostru este Județul Sibiu. Cheltuim anual sume importante  pentru ca angajații să aibă condiții mai bune de muncă, dar și pentru ca bunurile statului să fie protejate și să le crească, nu să le scadă, valoarea.

Preocuparea noastră, a echipei de management, este de a găsi cele mai eficiente metode de administrare a patrimoniului. Așa se face – spre exemplu- că am reușit să închiriem terenuri de care nu aveam nevoie. Este o preocupare constantă pentru noi valorificarea cât mai înțeleaptă a tot ceea ce avem.

-Noua stație de asfalt a intrat în funcțiune. Cât de mult vă ajută acest lucru la dezvoltarea societății?

-Noua stație de asfalt a fost pusă în funcțiune și va fi inaugurată și oficial luna aceasta. Scopul achiziționării ei  a fost, înainte de toate, reducerea consumurilor și creșterea productivității. Vechea stație ( pe care am reușit, totuși, să o vindem) nu mai făcea față exigențelor. Apoi, politicile de mediu ale Consiliului Județean Sibiu ne obligau la o decizie de acest gen.

Actuala stație de asfalt nu doar că este nouă și vine cu toate tehnologiile momentului, ci este și modulară. O putem dezasambla și reloca dacă apare o astfel de nevoie excepțională. Funcționarea  ei ne completează oferta, mai ales într-o zonă a județului în care nu există alte astfel de echipamente.

-Președinta Daniela Cîmpean  a afirmat că avem cele mai bune drumuri  județene din România. Simțiți că vi se datorează asta?

-Președinta a spus încă un lucru important: că avem și unele dintre cele mai frumoase drumuri județene din România. Consiliul Județean Sibiu elaborează marile strategii și proiecte, iar sibienii le cunosc. La această oră, în primul rând mulțumită acestor demersuri, conectivitatea localităților județului este bună.  DPS SA administrează rețeaua de drumuri, iar în această calitate facem eforturi să păstrăm ˝ca noi˝ cât mai multă vreme proiectele finalizate de Consiliul Județean.

-Comandamentul de iarnă s-a încheiat pe 15 martie. Cum s-a făcut, totuși, intervenția la ninsoarea de ieri și cum a fost, în general, sezonul rece pe drumurile județului?

-Chiar și fără Comandament, avem datoria de a interveni și am făcut acest lucru conform traseelor stabilite. În afara acestui fapt, nu a fost o iarnă cu probleme deosebite. Am avut asigurate stocurile ( de altfel, noi condiții de depozitare au fost create la sediul nostru) și schimburile de personal cu activitate non-stop, iar colegiiau intervenit conform procedurii. Ne-au ajutat în activitate și  imaginile live pe care le avem centralizate în dispeceratdin majoritatea localităților județului – inițiativă pe care am pus-o în practică acum trei  ierni, în premieră.

Așa cum spuneați, Comandamentul de iarnă s-a încheiat acum câteva zile, utilajele eraula data ninsorii de ieri  în curs de  dezechipare, iar unora dintre angajați li se aprobaseră concedii după cele patru luni de permanență. Ne-am mobilizat, însă, am luat măsura întreruperii concediilor și am intervenit de la primii fulgi de zăpadă. 

-Începuserăți deja cu măturatul pistelor de biciclete…

-Am intervenit în zona Arhitecților, care este una de drum județean. Acolo, însă, construcțiile în execuție  ne pun probleme an de an. Mai exact nerespectarea reglementărilor cu privire la curățarea  utilajelor  la ieșirea din șantiere. Încercăm, totuși, să menținem curat acel sector.

Am intervenit deja și pe un tronson al pistei de bicicete dinspre Rășinari și vom continua cu igienizări și intervenții pe toate drumurile noastre. Urmează să colectăm parazăpezii acolo unde există instalați și să accelerăm, apoi,  restul activităților de primăvară.

-Vă mulțumim pentru dialog.

N. EREM

18 martie 2025 la 13:38

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 11 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit