Articol
Fotbalul sibian își are sorgintea în joaca tinerilor şi copiilor din cartierele cetății, cu preponderență în zonele învecinate de malul Cibinului si spre Gușterița. Cartierul Terezian era unul generos în spații de joacă. Maidanul a rămas popular tocmai pentru faptul că aici se putea ”bate mingea” pe orice teren: de pământ bătătorit, de zgură sau cu iarbă , fiind necesari doar patru țăruși pentru marca porțile și o minge. Jocul era numit popular miuță. De acolo până la mini-fotbal, actualmente derulat sub denumirea competiției ”Futsal Fortuna”, ar fi multe de consemnat, dar pentru sibieni un update important, în acest sens, este inițiativa lăudabilă a Comandamentului NATO, de la Sibiu, care prin ”Meciul prieteniei NATO-20” a aprins speranțele celor care practică ori sunt fani ”Futsal”. Partida derulată sub egida Statului Major al Apărării, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Sibiu, a susținut fericit, dar și relevant ( ca spirit și unitate), campania armatei de marcare a 20 de ani de când țara noastră face parte din Alianța Nord-Atlantică.
Voluntarul Invictus România
Meciul prieteniei reprezintă este una din oportunitățile de conștientizare a diferitelor generații despre importanța apartenenței țării noastre la Alianță, precum și pentru promovarea și cultivarea în rândul tinerilor a valorilor democratice susținute implicit de spațiul euro-atlantic. Lovitura de start a partidei a fost dată de un voluntar al Invictus România, echipă care susține recuperarea prin sport a luptătorilor răniți în teatrele de operații și acțiuni militare.
Despre cele două echipe
Echipa de fotbal a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, condusă de profesorul Gelu Leicu, a obținut locul I în etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Participarea liceenilor la Meciul Prieteniei NATO-20 a fost încurajată de profesorul Mircea Galață, inspector școlar pentru disciplina educație fizică și sport. Echipa de Fotbal a Grupului Multinațional de Luptă a fost constituită din militari belgieni, francezi și luxemburghezi. Grupul de Luptă NATO, dislocat în poligonul Cincu, Brașov, se instruiește alături de structuri ale Armatei României în vederea asigurării arhitecturii defensive pe flancul estic aliat. Pentru militarii Grupului de Luptă, partida de fotbal este un prilej de comunicare cu tinerii români despre misiunea pe care o îndeplinesc în țara noastră.
Prima reacție oficială
Director de Management Brig., din cadrul HQ MNC-SE, Generalul Gabriel Munteanu, a felicitat echipele Grupului de Luptă Francez FLF și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu care au încheiat la egalitate vineri, meciul amical de fotbal găzduit de Sala Polivalentă a Sporturilor din Sibiu. În mesajul său către echipe, general de brigadă Munteanu a subliniat importanța acestor activități pentru întărirea relației cu comunitatea locală și a încurajat participanții să dezvolte astfel de proiecte în viitor.