Articol
Nu visam ca în România lui 2025 să se ajungă la asemenea jonglerii politice, prin sau pe lângă lege care să transforme un eveniment important din viaţa unei ţări (alegeri prezidenţiale totuşi, nu alegerile pentru conducerea unui cenaclului literar orăşenesc) în ceva pe care majoritatea populaţiei cu scaun la cap să-l considere o aflare în treabă la nivel naţional. Spun populaţie cu scaun la cap ca sa fac diferenţierea dintre aceasta şi istericii electorali care au invadat reţelele şi i-au stricat şi pe alţii, care au devenit şi ei isterici electorali. Nu visam ca în România lui 2025 să avem alegeri în reluare, la care să nu ai de unde alege. În 1990-1996 aveai măcar nişte nume, simpatice sau nu. Acum ce ai? Candidaţi aleşi forţat, dintr-o lume politică monotonă şi infectată ba de ultranaţionalism, ba de sorosism, ba de pupincurism şi lichelism. Alianţe făcute ca să le fie bine şi să o bage pe win-win şi candidaţi “independenţi” dar susţinuţi în mod misterios de aceleaşi partide cu aceeaşi agendă. Mai ai, până la suprasaturaţie, îndemnurile publice pe diverse tonalităţi, de la joase la acute, pe care le auzi de fiecare dată când e de votat: că să mergi, că (virgulă) contează, că Europa, că vai ruşii, că corupţii, că fasciştii, că Rrromânia şi Europa şi UE, a căror soartă depinde fix de locul unde pui tu ştampila pe buletinul de vot.
Eu ştiu un lucru. Dacă un magazin are marfă proastă, nu trebuie neapărat să cumperi doar pentru că ai intrat tu în el ori că se înghesuie alţii. Aşa zic că e şi la vot. Când scriam asta, nu se ştia cine va fi în finală, când ciţi, se va ştie. Dar ideea rămâne valabilă.
În mod normal, 2 Mai ar fi ziua Tineretului. În mod anormal dar real, este ultima zi în care mai ai voie să ai păreri electorale în public. Că au înnebunit ăştia pe reţele şi mă gândesc chiar să-mi calc pe principiile mele de toleranţă şi acceptare şi să-i zbor din listă pe ăia care pun nonstop doar reclame-postări cu slava candidaţilor. Pe bune, până la reluarea asta de scrutin, unii păreau oameni la casa lor (inclusiv cea din cap). Mai scăpau câte o convingere politică, câte o strâmbă din asta prosistem, câte o soroseală mică la două pahare, câte o criză de spitalocatedralită. Dar erau în limitele acceptabilului. Nu zic că alţii nu sunt fierţi pe candidaţii lor. Am văzut chestii pro Antonescu, pro Simion, pro Lasconi (mai puţine), nimic cu Ponta sau Funeriu (ori nu sunt eu în bula aia) şi nici nu cunosc toată lista cu prezidenţiabilii clasaţi, ca de obicei, la “alţii”. Cele mai multe sunt cele pro Nicuşor Dan, care au invadat ca gândacii aceia numiţi (ia ghici de ce) “ruşi” orice cotlon din reţeaua socială. Eu sper că ăştia care postează din astea la foc automat sunt plătiţi. Prea des, prea de infinite ori pe zi acelaşi lucru, prea de mult timp, prea prost făcute, prea stupide ca să le poţi pune în mod normal sub girul semnăturii şi identităţii tale.
Am fost unul dintre cei care (şi înjurat pentru asta), a fost de acord cu anularea turului doi pentriu că nu vedeam o România viabilă care să aibă în frunte pe Georgescu sau Lasconi, deci îmi era de neconceput să votez cu unul dintre ei. Ei uite că Lasconi mi-a devenit cumva simpatică, tocmai din pricina ţepei politice trase fix de partidul ei: susţinerea altui candidat, un aşa-zis independent dar totdeauna cu un partid în spate. Fix de atunci a început promovarea isterică, tipic progresist-hashtagistă, a lui Nicuşor Dan. Ceea ce e cam lucru suspect într-o campanie electorală plictisită, fără plimbările clasice printre prostimea votantă, fără pozele alea ale candidatului superb împreună cu un Nea Franzelă din decor, ţinându-se pe după cap, prieteni pe viaţă. Sau alea cu multe tricoloruri, cu oameni în costume populare, cu copii pui de daci viitorul ţării, sau cele cu “un candidat european”, la costum care costă cât toate costumele tale cu dulapuri cu tot. Sau alea din pieţe, cu candidatul ce-şi bagă-n traistă legume-fructe în ovaţiile poporului.
Deci, trebuie să votezi mai ales Nicuşor Dan pentru că starurile elitei intelectuale a României, “neînregistrați politic în niciun partid, dar preocupați de soarta țării” (hahahaha!) îţi cer asta pentru că “Opțiunea Nicușor Dan înseamnă o șansă dată României oneste”. Sunt aceiaşi intelectuali neînregimentaţi politic care au făcut reclamă lui Băsescu, lui Klaus Iohannis şi Elenei Lasconi. Şi aceiaşi care ori i-au înjurat după aia şi şi-au cerut scuze că au crezut că dar au fost înşelaţi, ori s-au făcut că plouă. DA, trebuie să votezi Nicuşor Dan pentru ca Simion să nu transforme România în Rusia sau SUA. Trebuie să votezi Nicuşor Dan că e matematician. Că e olimpic. Că a făcut treabă la primărie şi a dat apă caldă şi apă vie. Că să nu iasă preşedinte “un candidat care toată ziua scoate pe gură propaganda Kremlinului”. Că să nu te trezeşti în dictatură neţionalistă în loc de sorosistă. Pentru că Nicuşor este E11mc2. Că “este iniţiatorul și fondatorul primului partid antisistem din România” (Asta e tare. USR antisistem?).
Orice text serios de pe facebook, de la bancul zilei şi reţetă de ciorbă de burtă la situaţia din Ucraina, bancuri cu blonde ori proverbe motivaţionale trebuia la final, să aibă un îndemn să-l votezi pe Nicuşor Dan. Deja prea mult spre prea penibil, deja prea mulţi cu fustele date peste cap, deja prea mulţi care arată cine le e sponsorul şi stăpânii.
Mai sunt 25 de minute şi salut calu’ propagandă electorală publică. Dar la pariu că şi sâmbătă va fi la fel?
Foto: Dumitru CHISELIŢĂ
Ce mai fac candidaţii pe reţele? Care sunt ultimele mesaje vorba filmului românesc, “înainte de tăcere”? Antonescu pune un afiş cu el, unde ne îndeamnă să ieşim la vot şi să fim alături de el. Nu ştiu clar din ce motive. Va rămâne TVA-ul tot atâta? Va scădea preţul umflat cu pompa din energie? Nu vor creşte taxele şi impozitele? Nu am auzit nimic din toate acestea şi mi-e lene să caut. În mod normal propaganda ar trebui să vină la mine, nu eu să mă duc după ea.
Elena Lasconi: “Dragii mei, e important să mergeţi duminică la vot și să alegeţi cu mintea şi cu sufletul vostru. E momentul să schimbăm direcţia şi regulile jocului. Votul din 4 mai poate aduce această schimbare”. La cum e exprimarea, zici că e vorba de roexit.
Nicuşor Dan mulţumeşte “din suflet tuturor voluntarilor și susţinătorilor” care i-au fost alături în această campanie. Şi că “Duminică decidem împreună (el cu voluntarii?) viitorul pe care ni-l dorim! Şi că ei sunt “mai mulți decât ei și instrumentele lor”.
George Simion: “Vizele pentru USA (emoticon) vor fi scoase în perioada următoare, imediat ce revenim la democraţie! V-am spus că așa va fi, sistemul nostru inventează “emisari speciali ai lui Trump”. Mergeţi la vot!”. Nu am urmărit ştirile nu înţeleg faza cu emisarii şi cu Trump şi cu revenirea la democraţie.
Victor Ponta a pus un video în care el, la volan, face drifturi. Şi să comentezi ceva, nu ai ce. Face drifturi şi atât. Lavinia Şandru ne avertizează că ea aude “vorbindu-se de posibile fraude, mai ales la numărătoarea voturilor”. “Aveți grijă!”. Degeaba avem grijă. NU depinde de noi. Omul de ştiinţă (aşa e trecut pe pagina de facebook) Daniel Funeriu spune despre eliminarea României din programul vizelor dar asta nu mă interesează. Eu vreau ceva electoral. Găsesc: “”Votul util” e dovada că omul modern poate merge la urne cu capul sus şi conştiința jos”. Eu am votat tiot timpul util. Vedeam care e candidatul ce riscă să facă cel mai mult rău României-românilor şi votam cu celălalt, ca să zboare ăla fix din turul unu. O dată mi-a reuşit chiar. M.-am bucurat.
Dominic Fritz postează şi el nişte texte de seamănă cu “fazan”-ul pe care-l jucam în fabrică, în momentele lejere. “Rimează cu european” (răspuns “Nicuşor Dan”); “Rimează cu “Viitor” (răspuns “Dan Nicuşor”), Păi bre parcă era vorba că sâmbăta nu se face propagandă electorală. A, uitasem, la USR e diferit.
Şi nu doar la USR ci şi la presa progresistă e diferit, chiar dacă de fentează legea prin subtilităţi din topor, aşa, ca pentru sexomarxisti. Cineva de la G4Media postează că “E vital să mergem la vot, să ne supra-mobilizăm, ca voturile pentru candidații pro-europeni să copleșească forțele care vor răul României.”. Să mai aud vreun comentac că mă ia cu jurnalism şi echidistanţă. Păi bă, majoritatea jurnaliştilor plini de glorie de pe net sunt mai propagandişti decât mama propagandiştilor care uite că e mereu gravidă şi tot naşte pui vii. Lasă că şi Ponta a pus că “Eu pontez”. USR Tineret e mai pe subtile: ceva cu un radical din care să reiese că matematică adică că Nicuşor Dan.
Printre isteriile electorale care, aşa cum am spus cu o zi în urmă, continuă şi azi, o ştire interesantă: Pa-pa eliminarea vizelor din partea SUA.
Department of Homeland Security, adică Departamentul de Securitate Internă (sau Naţională) a anunţat, cât se poate de americăneşte, chiar cu politeţurile tipice că “suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns de-a lungul anilor pentru întărirea cooperaţiei în domeniul securităţii”, că pentru protejarea Programului Visa Waiver şi pentru asigurarea siguranţei graniţelor şi a imigraţiei, Rumeinia este “out” din Visa Waiver. A, da poate se vor mai gândi să revină (“Romania may be”), când ţara noastră dulce pajişte albastră va îndeplinii “statutory eligibility criteria”, că nu mai e nevoie de tradus.
Sincere felicitări tuturor istericilor leftarzi, intelecutalo-oportunişti, sorosisti pe bune sau doar surogate, jurnalişti “angajaţi” să emane aiurisme la ordin şi tuturor care aţi dat-o pe duşmănie de dinainte de a ajunge Trump preşedinte. E meritul vostru (chiar dacă mie mi se rupe, neavând de gând să merg în America). Credeaţi că a lătra la Trump e acelaşi lucru cu a lătra la suveraniştii lui Simion. Vestea bună e că Trump v-a auzit, deci atitudinea voastră a avut efect.
Ziua alegerilor este ziua care îi diferenţiază cel mai bine pe jurnalişti de restul lumii. Pentru ține, drag majoritar cetăţean român, e o duminică simpatică de mai, numai bună de mers să poluezi peisajul la un grătar şi să faci fâş-fâş cu degetul pe ecran. Apoi, sătul de mâncare şi de locul unde ai stat la masa pliantă pe scaunul pliant, te duci şi tu, agale, iavaş-iavaş, spre secţia de votare, ca să arâţi că îţi pasă de ea ţară şi de parcursul ei, asta după ce patru ani nu ai mai găsit cuvinte să spui cât de de c*** e să trăieşti în România şi cât de corupţi sunt ăştia. E ziua în care tu poţi să faci publicul din cuvinte cum că tu ai votat cu Ăla. Şi o faci.
Ei bine, jurnalistul se trezeşte cu noaptea-n cap pentru a lua declaraţii monotone de la reprezentanţii politici şi vipuri locale, care-cum, că unul vrea să spargă norma să fie primul la vot, încă de dimineaţa, altul o ia mai comfy, în jurul amiezii, ca să-i priască masa, altul vine după amiaza, lejer, după siestă. Sunt chiar curios câţi dintre voi, cititorii, sunt interesaţi de declaraţiile acelea smulse pe repede înainte la ieşirea din secţia de votare. Spun ele ceva fantastic? Ceva ce merită reţinut şi sculptat pe plăci de marmură pentru a dăinui secole pe faţadele locuinţelor? Nu. Am votat cu, am votat pentru, am votat despre, am votat pentru ca, ţară, europă, copii, viitor, libertate, valori, nu ruşi, hm americani, extremişti (noi nu niciodată!) şi ale cuvinte cheie din noul limbaj de lemn. Mâine, dacă vă întreb ce aţi reţinut din declaraţiile lor freş de la urne, nu aveţi idee.
Deşi bănuiam că va fi aşa, totuşi nu mă pot abţine să nu constat că nicuşoreala continuă cu seninătate, fix în ziua votului. Un anume Raul Gheba care e stand up comedian are subtilităţi tipografice “D4c4 p071 54 c173571 4574 1N534MN4 c4 3571 93N1U M4T3M471C 51 V073Z1 N1CU50R D4N” şi adaugă că “Efectiv aşa e aia cu radical din 121”. Dan Barna nu se lasă nici el, şi spune că a votat “pentru onestitate (sl. ns.) şi o Românie care să rămână europeană”. Şi că “După prea multe ore de compunere proastă, e timpul pentru mai multe ore de matematică” (sl.ns.). Putea spune direct, fără atâtea ocolişuri, că tot aia e, la fel cum tot aia e şi legea electorală. USR Tineret loveşte şi ea, după cum poate: “Cât face radical din 121? Noi am terminat filo și nu ne prindem”.
Va urma întrebarea “da ce ceilalţi nu fac la fel”? Probabil, dar nu mă interesează. Oricum, acei “ceilalţi” au şi ei mesaje electorale azi, dar mai puţin cu direcţie trasată. Se pomeneşte de extremism, căi europene, în fine lozincile cunoscute şi cam atât. Plus că de ei se ia oricum toată lumea bună.
Foto: Dumitru CHISELIŢĂ
Apropo, pe cât de cuminţi au fost cei care asigurau ordinea şi paza la şcoala unde a votat Iohannis de i-au permis lui “Ceauşescu” să facă scandal acolo liniştit (vorba aia), pe atât de vigilenţi au fost cei de la liceul de pe Oştirii, na că am un lapsus, dar e doar un liceu pe Oştirii, oricum. Merg să votez şi eu, ca omul cetăţean. Văd ceva tensiune, discuţii destul de aprinse pe holul de la intrare între trei persoane civile plus altele în uniformă. Până întreb ce se petrece, sunt deja îndemnat spre sala de clasă-secţie de votare alocată străzii mele. Votul decurge fără incidente, nimeni nu îmi cere “dăăăăă băăăă baniinapoi” pe hol, dar incidentul este în curs de desfăşurare la intrare. Sunt curios să văd ce se întâmplă (na, “Noi presa”, nu?) dar forţele de ordine spun că nu am voie să vâd ce se întâmplă (deşi m-am legitimat). Am plecat fără să mai întreb în baza cărei legi NU am voie eu, ca presă, să pun întrebări. Pun aici. NU de alta dar am comparaţia cu absenţă de acţiune a celor în uniforme de la Iohannis, când cu circoteca hashtagistă.
Dar tu cu cine ai votat, veţi spune… Păi eu am votat strategic. Neavând vreun candidat favorit (poveste veche, din anii ’90), m-am gândit că să merg pe cine să nu prindă finala cu Simion, care oricum era în pole position din motive despre care vom mai vorbi. Urmează să vedem ce va fi cum va fi. Aşteptăm ora H.
Ora h şi după: Simion ia tot, urmează o cursă strânsă între Antonescu şi Nicuşor Dan. E deja târziu şi nu mai am chef de politică. Totuşi, dau refresh la pagina web a AEP, pentru a vedea cum subit Nicuşor îl surclasează pe Crin şi ajunge pe locul 2. Deci finala va fi între neomarxişti şi naţionalişti. Se putea mai rău? Da. Să se fi declanşat un război. Va fi nebunie şi chiar mi-e milă de sărmana asta de ţară, pe ce mâini va încăpea, indiferent pe ce pui ştampila. Acum a trecut prima parte din marea nicuşoreală. Urmează a doua parte.