Mama Ica din Hamba este și „mama” hencleșului săsesc

Vă era poftă de un desert de poveste? Atunci când el e pregătit de un personaj special, capătă un gust aparte. Povestea unui hencleș…de poveste am regăsit-o pe pagina de socializare a președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„La doar 20 de minute de centrul Sibiului, în mijlocul satului Hamba, o casă este vegheată de flori multicolore în jurul cărora dau târcoale albinele din stupii aflați în curtea vechii biserici evanghelice. În satul denumit de sașii întemeietori „Hunebich” („Hanenbach” în germană), adică „Pârâul cocoșului”, biserica a rămas pustie după exodul etnicilor germani. Altarul a fost mutat în Turnișor, cristelnița în Sibiu, iar frumoasa orgă construită de frații Maets din Biertan a ajuns tocmai în Biserica Neagră din Brașov.

La doar câțiva metri de biserică, locuiește Aurelia Nițu, o pensionară plină de vigoare, căreia Cel de Sus i-a rânduit un trai între sași: „Sunt olteancă, însă de 56 de ani m-am stabilit în Hamba. Am lucrat la serele și cantina partidului, acolo unde veneau să mănânce bine toți ștabii comuniști. Venea și Nicu Ceaușescu”, își amintește femeia de anii în care a fost nevoită să muncească din greu pentru a-și crește cei patru copii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

„Soțul era din Hamba, iar pe vremea când Winter era prim-secretar al județului, ne-a repartizat casa asta, din plecările sașilor. Că așa era atunci, sașii renunțau la tot și plecau în Germania, lăsând averile în urmă”.

Așa se face că soții Nițu au ajuns în mijlocul unei comunități de sași într-un sat în care, la acea vreme, puținele familii de români locuiau preponderent la intrarea în localitate, dinspre Șura Mare.

„De la săsoaice am învățat să gătesc mâncăruri pe care noi, românii, nu le făceam: ciorbă de agrișe cu ciolan, ciorbă de mere cu afumătură sau tot felul de fripturi și tocănițe la care, în loc de acritură, serveam compot de fructe”.

Tot atunci, cea căreia întreg satul îi spune acum „mama Ica”, a învățat secretul vestitului desert săsesc: „Hencleș nu face oricine pentru că trebuie să ai multă răbdare și să te scoli cu noaptea în cap.”

Asta, pentru că întotdeauna mama Ica însoțește coacerea hencleșului cu câteva pite mari, bine rumenite în cuptorul cu lemne: „Știți ce-i aia o masă de hencleș? Este un hencleș cât o masă de șase persoane. Pentru o așa bucată mare, întâi faci aluatul din două kile de făină albă, opt ouă, un pachet de unt, o lingură de zahăr și un cub de drojdie. Îl pui în „moldiță” (trocuță din lemn), îl lași să crească așa, vreo 40-45 de minute, apoi cu „zdriholțul” (sucitor din lemn) îl întinzi și îl împăturești în patru. Iei o bucată de slănină, o topești, iar unsoarea aia caldă, grijă să nu fie prea fierbinte, o întinzi peste aluat. Masa trebuie să fie acoperită de aluatul subțire, peste care pui umplutura, pe care o faci așa: 24 de ouă bine bătute, cu patru pachete de unt care au fost topite și răcite în urmă cu două săptămâni, iar acum doar reîncălzite, vin amestecate și întinse peste aluat. Apoi urmează coacerea”.

Și cum cuptorul este generos, tanti Ica face și câteva pite mari, precum pofta ce te cuprinde cu gândul la bunătățile săsești. „După ce scot pita, las cuptorul să se mai liniștească timp de o oră. Doar atunci bag hencleșul. Trei minute sunt suficiente, iar dintr-o masă de hencleș ies 12 porții”.

Ajunsă văduvă, mama Ica își umple timpul purtând în gânduri grija și dragostea pentru familiile celor patru copii ai săi, care i-au dăruit șapte nepoți și doi strănepoți. Este dornică să lase moștenire rețetele învățate de la săsoaice: „Nu prea are cine să le învețe pentru că bucătăria sașilor este dichisită și cere timp. Cât mai pot, fac eu și sper ca până la urmă cineva din familie să-mi calce pe urmă. Sunt multe rețete pe care le știu”.

În curtea mamei Ica, urmează să ajungă orășeni dornici de drumeții și de mâncare bună. Chiar duminică, 6 aprilie, „Anii Drumeției” a organizat un traseu ce pleacă din Gușterița, traversează dealuri înflorite și sfârșește în fața unei mese îmbelșugate, pregătită de mama Ica. „Pun zacuscă, pită bună, marmeladă, chisătură săsească și alte bunătăți. Că no, poate or fi osteniți și flămânzi, dragii de ei!”

La Hamba, am găsit liniște și un timp ce se încăpățânează să stea în loc. Sătenii au un ritm molcom și dau ziua bună oricui le apare în cale.  Aici ești în județul Sibiu, cel cu oameni și locuri de poveste!”.

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

02 aprilie 2025 la 16:25
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ștefania Vesa
acum 1 oră
Sibiu în ritm de vară: concerte simfonice, muzică militară și balet în aer liber
După un debut spectaculos al verii muzicale în Piața Mare, unde în seara de 3 iulie, sub bagheta...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 1 oră
Mama Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, canonizată de Biserica Ortodoxă Română
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  Sfântului Sinod al Bisericii...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 1 oră
Eveniment cultural de excepție la Sibiu: “De la Sebeș la Viena”, un omagiu muzical-literar adus pianistului Carl Filtsch
Sala Oglinzilor din Sibiu va găzdui în 8 iulie, începând cu ora 18:00, cel de-al patrulea salon muzical-literar...
Eveniment
3 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 2 ore
Avizul privind securitatea cibernetică în sănătate, inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a fost adoptat în plenul Comitetului European al Regiunilor
Astăzi, 3 iulie ac, în Comitetul European al Regiunilor (CoR) a fost adoptat în sesiunea plenară desfășurată la...
Actualitate
4 min de citit
Autor b.o.n.
acum 14 ore
Turul Ciclist al Sibiului: Restricții pe Transfăgărășan de Ziua Americii. Între ce ore nu se poate circula între Cârțișoara și Bâlea Lac
Turul Ciclist Sibiului (3-6 iulie), cea mai titrată competiție de ciclism din România și una dintre cele mai...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 ore
Canadianul Riley Pikrell (Israel – Premier Tech) câștigă prima etapă a Turului Ciclist al Sibiului 2025. El va purta tricoul galben pe Transfăgărășan
Riley Pikrell de la pro-continentala Istael - Premier Tech a trecut primul linia de sosire, joi seara, în...
Actualitate
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Copac prăbușit peste o mașină la Hula Bradului. Intervin pompierii
Pompierii sibieni au intervenit joi cu o autospecială de stingere pentru degajarea unui copac căzut peste un autoturism...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Accident între Sibiu și Boița: un bărbat a fost rănit
Un accident rutier s-a produs joi, pe Autostrada A1, pe sensul de mers Sibiu – Boița. „Un bărbat în...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
Asociatia Baschet Club reprezintă Sibiul în Campionatul Național 3×3. Turneul 3 are loc în weekend, la ”Arena de Baschet”
Campionatul Național de baschet 3x3 este organizat de Federația Română de Baschet. După primele două turnee, ABC Sibiu...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 22 ore
Vino să descoperi cele mai bune materiale de construcții la Ravago Sibiu!
Sibienii și toți cei pasionați de construcții sunt invitați la „Ziua Porților Deschise” organizată de RAVAGO ROM în...
Eveniment
2 min de citit
Autor Mihai POP
acum 23 ore
Adrian Bibu, la startul ”Turului Ciclist al Sibiului”: ”Banii alocați nu sunt o cheltuială, ci o investiție”
Prezent miercuri seara la startul festiv al celei de-a XV-a ediții a Turului Ciclist al Sibiului, administratorul public...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
FOTO-VIDEO / Poate vă era dor de Fanfara din Turnișor!
Cunoscută și sub numele de „Fanfara sașilor”, Neppendorfer Blaskapelle și-a reluat deja tradițional recital de vară în Parcul...
Actualitate
1 min de citit