Lupta pentru păstrarea istoriei şi geografiei în trunchiul comun, faza pe petiţii: peste 22.000 de semnatari

Acasa >

Articol

Documentul pus în consultare publică de către Ministerul Educaţiei, care prevede, printre altele, controversata decizie de scoatere din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, pentru elevii de la uman, real și tehnologic a istoriei şi geografiei, în schimb devenind obligatorii materiile "Istoria comunismului" și "Istoria evreilor, Holocaustul" s-a lovit de opoziţia clară a celor care lucrează în învăţământ. În ultima perioadă, poziţiile publice împotriva acestei intenţii a ministrului Daniel David (foto) sunt tot mai frecvente şi mai vehemente. Una din metodele de "luptă" a cadrelor didactice pentru păstrarea celor două materii în trunchiul comun este şi petiţia. Până la acest moment sunt cel puţin două solicitări, fiecare adunând mii de semnături.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cea ma argumentată petiţie este memoriul intitulat "Poziția Facultăților de Istorie din România față de noile planuri-cadru", iniţiată de 14 universitari, printre care se află şi Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române alături de decani de facultăţi şi cadre universitare. Şi Sibiul este prezent, prin lect. univ. dr. Anamaria Tudorie, directorul Departamentului Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă din cadrul Facultăţii de Științe Socio-Umane a Universității "Lucian Blaga”.  

Petiţia-memoriu era semnată, la nivelul zilei de miercuri 12 februarie, de 7.202 persoane.
"Ne exprimăm dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor cadru, care nu pornesc de la o proiecție nouă asupra conținuturilor, de la finalitățile procesului educativ și de la o dezbatere asupra structurii programelor, ci mai curând de la simpla reducere a numărului de ore pentru disciplina Istorie. Schimbările propuse pentru această disciplină vin într-un context intern și internațional în care extremismele, discursul de tip totalitar și derapajele ideologice și politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creșterea lor, cu o adaptare adecvată a programelor și conținuturilor, pentru a consolida formarea civică a tinerilor".
Semnatarii petiţiei spun că doresc "un dialog constructiv cu Ministerul Educației și Cercetării" şi propun "măsuri care urmăresc așezarea mai potrivită a planurilor cadru înaintate spre dezbatere publică". Sunt expuse apoi 12 argumente primele trei fiind că istoria este "una din garanțiile formării individuale a viitorilor cetățeni ai acestei țări". "un element fundamental al identității naționale", că prin studierea trecutului, istoria ajută "în primul rând la înțelegerea prezentului și la elaborarea unor strategii pentru viitor".
Se mai precizează că "Disciplinele Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului, importante pentru dezvoltarea competențelor civice ale elevilor, NU pot fi înțelese fără studierea aprofundată, în patru ani de zile, a istoriei universale și a istoriei românilor".

Alte două petiţii

O altă petiţie este "Şi eu sustin geografia" care solicită, la rându ei, păstrarea acestei materii în trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a, iniţiată de către "Grupul profesorilor de Geografie". A strâns 15.429 semnături la nivelul zilei de 12 februarie.

Cumulat, cele douăî petiţii au strâns până acum 22.631 de semnături

Autor
12 februarie 2025 la 14:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 3 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 10 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit