Articol
Așa cum obișnuieste deja de ani buni, Catedra de Istorie și Socio – Umane din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig scoate de sub lumina tiparului, în perioada vacanței de vară, volumul „Istoria scrisă de tineri”. Cea mai nouă ediție a volumului a apărut zilele trecute iar în cuprinsul acestuia se regăsesc lucrările propuse și acceptate la Sesiunea Regională de Comunicări și Referate a Elevilor„238 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan”, desfășurată în primăvara acestui an, la instituția de învățământ din Avrig.
La fel ca și edițiile din anii anteriori, cartea a apărut sub îngrijirea profesorului Petre Din, acesta fiind și coordonatorul deja binecunoscutei și valoroasei sesiuni de comunicări, organizată anual pentru elevii iubitori ai istoriei naționale și universale.
Cel de-al IX-lea volum „Istoria scrisă de tineri” cuprinde 24 de comunicări științifice, ce propun diverse teme de istorie națională și universală. Pasionații de istorie ce vor parcurge acest nou volum vor avea prilejul de a acumula noi și diverse informații a căror prelucrare îi va ajuta să înțeleagă mai bine multe dintre faptele și situațiile ce acum reprezintă actualitate, sau vor afla detalii interesante despre evenimente sau personalități ce au marcat istoria, dezvoltarea și civilizația omenirii.
„Istoria scrisă de tineri” reprezintă expresia acumulărilor intelectuale, a metodologiei istorice utilizate și a lecturilor personale deprinse de-a lungul anilor de studii. Tinerii istorici au meritul incontestabil al abordării istorice din perspectiva interdisciplinară, fapt realizat prin inserarea informațiilor de natură sociologică, etnologică, filosofică și literară. De asemenea, este de remarcat progresul tinerilor în stilul de exprimare, crescânda rigoare științifică și interpretarea corectă a informațiilor istorice. La acest aspect trebuie subliniat și demersurile profesorilor coordonatori, care au asigurat monitorizarea activității elevilor și au oferit sugestii metodologice necesare publicării acestor comunicări istorice”, menționează editorul Petre Din, în deschiderea volumului.