Articol
Weekendul acesta se pune punct ediției din acest an al Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu. Vineri, însă, Teatro per Caso aduce la Sibiu un spectacol impresionant: „Lebedele Albe”. Acesta va avea două reprezentanții vineri: una la 18.30 și alta la ora 21.00, pe strada Nicolae Bălcescu.
„Vin din lumi antice, uitate, ca vestitori ai viselor bune, ai viziunilor delicate și pline de bucurie, ai unor mesaje de armonie regăsită… Trei lebede cu aripi mecanice și un clovn alb, însoțiți de muzică. Seara, costumele și recuzita sunt luminate. Compania înființată în 1996 este alcătuită din trei actrițe și actori cu diferite specializări, muzicieni, toți cu pregătire la nivel internațional. Activitatea lor constă într-o serie de propuneri, de la producții inovatoare de stradă, la cursuri de teatru pentru copii ori proiecte specifice. Compania Teatro per Caso a participat la importante festivaluri naționale și internaționale în mai multe țări”, potrivit sibfest.ro.
Ne pregătim de carnaval
Tot vineri, avem întâlnire cu Batucada de Murcia & Carnival Group de Alicante, cu spectacolul „Pregătiți de festival”.
Batucada de Murcia este una dintre cele mai importante și mai talentate trupe de acest gen din lume; au participat la unele dintre cele mai cunoscute evenimente de pe glob, cum ar fi cursa de Formula 1 din Bahrain. Vor fi însoțiți de un grup colorat și plin de energie format din dansatoare din Alicante, care poartă superbe costume creație proprie cu elemente din pene, paiete, sclipici și dantelă.
Vor fi două reprezentanții vineri pe pietonala Nicolae Bălcescu: una de la ora 19.00 și alta de la 21.45.
A fost odată în București
Spectacolul „A fost odată în București” are ultima reprezentație vineri în Piața Habermann, de la ora 20.00.
„Familia este totul!” Aşa vor spune atunci când lucrurile scapă de sub control. E vorba de onoare, de cuvânt, de ceea ce reprezinți și pe cine reprezinți. Ești cel care se află în ochiul dușmanului și al aliatului sau chiar în propriul joc fiindcă încrederea va fi un punct forte.
Un spectacol noir al timpurilor vechi, complex şi emoţionant, pe o notă muzicală diferită, descoperiţi într-o modă interbelică şi prezenţi într-un cadru autentic românesc. Spectacolul transferă spectatorii în bogăţia celor mai puternice familii din Bucureşti. Artere aglomerate, pietoni eleganţi şi automobile, străzi, bulevarde, terase, cartierele obişnuite, dar şi o poveste de iubire. Este o ofertă pe care nu ai cum să o refuzi!
Sâmbătă, invitație în „Catedrala Cuvintele Cuvântului”
În cadrul conferințelor speciale de la FITS, preotul Constantin Necula îi cheamă pe turiști și localnici în catedrala mitropolitană, de pe strada Mitropoliei la „Catedrală Cuvintele Cuvântului- cultura duhovnicească a rostirii”.
„Suntem o lume pierdută în vorbe. Redefinirea memoriei cuvintelor nu poate să se realizeze fără forța Cuvântului, Logosului întrupat. Care este regula de a a rostirii în lumea de astăzi? Împreună, căutând Cuvintele Cuvântului. Redescoperind structura internă a discursului și dialogului. Învățați de Dumnezeu-Omul intrat în istorie ca să schimbe istoria”, potrivit sibfest.ro.
Aleea celebrităților
Sâmbătă, FITS premiază celebritățile. Aleea Celebrităților din Sibiu a fost inaugurată în 2013, în Parcul Cetății, când Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu aniversa 20 de ani. Stelele de pe aleea pietonală trasează simbolic un drum, de la Sala Thalia, primul teatru construit în România, în 1788, către locul unde va fi construit noul teatru. Așezate în centrul orașului, între primul și al doilea zid de apărare, stelele și, implicit, personalitățile cărora le este acordată distincția „cuceresc” urbea, devin „oameni ai cetății”.
Aleea este un loc permanent de celebrare, de recunoaștere publică a meritelor și a contribuției unor mari personalități la dezvoltarea cultural-artistică a lumii. Aleea a devenit între timp și un punct turistic care atrage vizitatorii orașului, captivați de similaritatea ei cu Walk of Fame de pe Vine Street, Hollywood. Însă proiectul Aleii Celebrităților are o identitate proprie, fiind, întâi de toate, conceput ca un eveniment cultural care recunoaște merite cultural-artistice, dar, totodată, aduce laolaltă publicul larg cu oameni valoroși, în carne și oase sau prin ecourile realizărilor lor, proiectate în evenimentele din cadrul FITS. Aleea Celebrităților s-a născut între trecut și viitor, iar în fiecare an, în timpul FITS, vor fi adăugate nume importante din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului.
De-a lungul timpului, Sibiul a fost martorul şi beneficiarul aportului extraordinar adus de numeroasele personalităţi culturale şi artistice la dezvoltarea Sibiului aşa cum îl cunoaştem azi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii. Aleea Celebrităţilor este gândită ca un loc permanent de celebrare și de recunoaştere a acestor contribuţii, reprezentând un tribut adus realizărilor în domeniul cultural și artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta.
Anul acesta vor primi stele pe Aleea Celebrităților Sasha Waltz, Claus Peymann, Éric-Emmanuel Schmitt, Götz Teutsch, Ion Caramitru, Krzysztof Warlikowski
Crima perfectă, Faust și dronele încheie FITS
„O crimă perfectă (Îngerii de la Văcărești)” este un spectacol de teatru documentar despre un fapt din istoria recentă a României, dezvăluind agresiunea barbară a Prostiei fudule, ajunse vremelnic în fruntea Țării, împotriva valorilor profunde ale neamului românesc.
Spectacolul Teatrului Masca, bazat pe documente din epocă și pe memoriile celor implicați în derularea evenimentelor, aduce în fața spectatorilor contemporani istoria tragică și inutilă a distrugerii celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est, întâmplată în ultimii ani ai regimului comunist.
Spectacolul în regia lui Mihai Mălaimare poate fi urmărit duminică, de la ora 20.00, în Piața Mică.
De la ora 21.00, la Fabrica de Cultură Construcții SA, poate fi urmărit spectacolul „reper” al teatrului românesc de după 1989, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu care contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naționale, precum și la susținerea unui dialog productiv între artiștii români și cei europeni. Vorbim despre piesa „Faust”. Spectacolul a obținut numeroase premii: Ofelia Popii – premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și Helmut Sturmer – premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, Ofelia Popii – Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.
„Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Emoționant și visceral, „Faust“ își invită publicul la o experiență puternică despre cunoaștere, credință, durere și iubire. „Faust”-ul lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experiență extrasenzorială la granița dintre Pământ și Iad, un peisaj amplificat prin proiecții, muzică rock live, zeci de actori și dansatori și o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizația, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziție teatrală de excepție. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esențiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei și ridicarea lui Faust la Cer. Producția se remarcă prin decor și light design de o impresionantă forță evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burlești, muzică antrenantă sau copleșitoare cu efecte sonore adecvate ambianței funambulești, proiecții video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.
La ora 23.15, FITS spune „la revedere” cu un spectacol de lumini cu drone multi-senzoriale care vor crea o simfonie de lumină pe cerul nopții, deasupra Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. Acest gen nou de spectacole marchează încă un pas în evoluția diversității evenimentelor tradiționale ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Pentru prima dată într-un spectacol prezentat în România, vor fi folosite peste 200 de drone pentru a anima o poveste spectaculoasă despre FITS. Show-ul cu drone este integrat cu un spectacol de lasere și creează un eveniment vizual și auditiv de proporții epice, conceptul muzical fiind semnat de compozitorul Vasile Șirli. Coloana sonoră de excepție care îmbogățește acest spectacol – două monumente ale muzicii universale sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache – contribuie la o experiență artistică unică: „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu (înregistrarea istorică din 1978) și „Odă bucuriei” de Ludwig van Beethoven.