Dacă vreți o excursie în apropierea Sibiului, zona Făgărașului este plină de obiective turistice pe care le putem vizita într-o singură zi. În aproximativ o oră, putem ajunge în punctul central al itinerariului, la Cetatea din Făgăraș, dar până acolo mai avem de „bifat” câteva obiective.
Prima oprire în drumul spre Făgăraș poate fi Abația Cisterciană de la Cârța. Ruinele cu arcade romane și ferestrele gotice, precum și povestea cistercienilor au făcut din locul acesta, unul preferat de turiști. Abația din Cârța se află la numai 45 de km de Sibiu. Cistercienii sunt reprezentanții unui ordin călugăresc catolic apărut în Franța în jurul anului 1098.
Muzeul Badea Cârțan din Cârțișoara merită trecut și el pe lista obiectivelor de vizitat în această excursie de o zi. Badea Cârțan, celebru pentru aplecarea lui spre cunoștere aducea clandestin cărți în Ardeal și în dorința lui de a vedea lumea, a mers pe jos de 3 ori până la Roma.
În traseul nostru ajungem și la Sâmbăta de Sus, o localitate situată la numai 30 km de municipiul Făgăraș. Este o destinație turistică ideală pentru excursii de o zi, principalul obiectiv de vizitat al acestei zone fiind Mănăstirea Brâncoveanu, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Este un așezământ monahal de călugări situat pe valea râului Sâmbăta. În 1714, biserica a fost pictată de zugravul Radu Munteanu din Sibiu. În 1948, mănăstirea a fost desființată de autoritățile comuniste, iar în 1990, a fost redeschisă.
Un alt obiectiv este Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, loc cunoscut și sub denumirera de Templul Ursitelor. Legenda spune că dorințele celor cu inima curată devin realitate dacă sunt rostite aici. Originea bisericii este necunoscută. O particularitate a locului este tunelul săpat în tavan prin care poți privi cerul.
Cetatea Făgăraș este principalul obiectiv turistic al Făgărașului. Muzeul din interiorul cetății găzduiește o replică a celebrului mecanism al morții utilizat în evul mediu, numit Fecioara de Fier care funcționa astfel: în ziua execuției, condamnaților la moarte li se promitea grațierea cu condiția de a săruta icoana de la gâtul Fecioarei de Fier. În momentul când aceștia sărutau icoana, brațele fecioarei se activau și îmbrățișau condamnatul, înjunghiindu-l cu mai multe pumnale.
Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos apare pe traseul obiectivelor de vizitat în excursia de o zi. Rasa de cai lipițan a fost creată la Lipica (Slovenia) și este folosită la Școala de călărie de la Viena. Caii lipițani au la origine o combinație de mai multe rase (andaluză, arabă, daneză, italiană). Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos este cea mai mare din țară, iar pe lângă exemplarele de cabaline mai poate fi vizitat muzeul trăsurilor.