Marți, 24 octombrie 2023, fondatorul “Școlii Altfel – Școala în Natură”, Iosif Derzsi din Sibiu, cunoscut și sub numele “BUNICUL COPIILOR”, a împlinit 88 de ani de viață. O viață deloc ușoară, presărată de numeroase încercări și provocări la limita supraviețuirii.
Reamintind CARTEA VIEȚII “VREMURI, LOCURI ȘI DESTINE”, cotidianul TRIBUNA prezintă o scurtă biografie (asumată), a autorului, care s-a născut la Cluj, în 24 octombrie 1935. Cu o copilărie nefericită, a cunoscut de timpuriu ororile războiului în mijlocul soldaților ocupanți, fiind copil de trupă. La vârsta de 14 ani, cunoaște deja munca grea a minerilor, apoi a siderurgiștilor, a turnătorilor de fontă, a reparatorilor de locomotive cu aburi, iar după un accident grav de muncă, ajunge și frigotehnist în orașul său natal, Cluj-Napoca. După decesul neașteptat al părinților devine întreținător de familie pentru cei doi frați minori, fiind forțat să renunțe și la facultatea muncitorească Babeș-Bolyai, la visul său de a deveni inginer mecanic. Este vânat și recrutat, cu promisiuni mincinoase, în armata de elită pentru combaterea terorismului și spionajului, unde cu greu rezistă până la vârsta de 47 de ani, fiind pensionat din cauza bolilor acumulate în timpul serviciului militar, cu o pensie de boală minimală. Luptă cu bolile trupului și sufletului zdrobit, dar și cu regimul dictaturii, nefiind lăsat în pace nici la marginea gropii, pentru a-l reduce la tăcere, prin acuzații false fabricate de sistem, prin compromitere, izolare și umilire.
După 12 ani de recuperare parțială, reia lupta și cu mizeria post-decembristă prin articole demascatoare în presă și prin educația tinerei generații cu ajutorul Școlii altfel în Natură, fondată de el și colaboratorii săi, nu cu puține bruiaje din partea forțelor oculte cu năravuri neschimbate … Se poate mândri cu peste 30 de ani de activitate voluntară în slujba educației generațiilor de copii și tineri pentru protejarea naturii și supraviețuirii semenilor, tot mai apăsătoare în acest început de secol. Pentru schimbări profunde, neântârziate a sistemului de educație în România, întreprinde numeroase demersuri la toate nivelurile, fără reușită însă!
După 20 de ani de investigare a modelelor de educație în lume, ajunge la mari dezamăgiri, dar și la un nivel de speranță minimă că ne vom uni forțele pentru schimbarea lumii, asta până nu va fi prea târziu. În opinia sa ajutorul va veni din făurirea unei educații performante, care să reziste probei timpului și în următoarele decenii presărate cu tot mai multe provocări apăsătoare.
Cu această dorință arzătoare, reușește să elaboreze peste 20 de lucrări, adresate viitorului, cu multe învățături și previziuni, ilustrate sugestiv și convingător, în special în volumele: “ÎNVĂȚĂTURILE BUNICULUI PENTRU CEI MICI ȘI CEI MARI”, “EDUCAȚIA ÎNCOTRO?”, “OMENIREA ÎNCOTRO?” și în ultima sa lucrare “VREMURI, LOCURI ȘI DESTINE”, de o valoare istorică inestimabilă, în care autorul militează pentru gândirea ecologică solidă și durabilă, pentru salvarea omenirii, atrăgând atenția asupra consecințelor acțiunilor noastre. Dacă nu vom face ordine în acest haos general, vom suporta efectele grele ale crizelor politice, economice, naturale, morale, etc. După ultimele semnale, se pare că “SFÂRȘITUL LUMII” a început să bată la ușa planetei noastre grav bolnave. În asemenea vremuri apocaliptice, fără precedent, rămas în singurătate, Bunicul se mulțumește și cu micile bucurii, când află lucruri pozitive despre “nepoții” săi, prin diverse căi sau când este vizitat de aceștia, cu copiii lor acasă, sau la reședința de vară – rulota, așezată la marginea pădurii Dumbrava Sibiului, depănând amintirile anilor frumoși, petrecuți împreună, în atâtea excursii tematice, tabere de supraviețuire și explorări.
O prețuire aparte ar merita fondatorul Școlii în natură și pentru vizionarismul său, de a cuprinde acum trei decenii, în programul educației inovatoare cunoștințele necesare pentru salvare și supraviețuire în situații deosebite, atât de actuale în zilele noastre …
“Mă bucur nespus de mult, că am putut transmite zecilor de mii de copii și tineri din experiența mea de viață neobișnuită, care îi pot ajuta și pe ei să treacă mai ușor peste obstacolele vieții în această lume în derivă, debusolată … Vă mulțumesc copii, că mi-ați redat sensul toamnei vieții mele prin cele mai plăcute clipe petrecute alături de voi, ca și copil, părinte și bunic … învățător. Zâmbetul, îmbrățișarea și mesajele izvorâte din sufletul vostru curat valorează mai mult decât orice dar din lume și ne îndeamnă să ne punem, cu toată priceperea noastră, în slujba formării voastre, ca oameni normali, iubitori de natură și semeni, cu amintiri, visuri și orizonturi pe plaiurile natale și nu aiurea în lume …
Mereu am preferat schimbările calitative durabile, nedorite de către ceilalți, plătind scump pentru asta …
Că toate că am primit mereu lovituri grele de la viață, nu m-am dat de bătut niciodată, prin voință și gândire pozitivă am trecut peste ele și merg mai departe, pe drumul ales, cu capul sus. Mă consider un om împlinit, fericit, că ați avut încredere în mine și învățăturile mele, bazate pe experiență îndelungată, folositoare și pentru generațiile voastre, în aceste zile, pline de crize și neprevăzute.
Așadar, nu uitați nicio clipă sloganul nostru de succes: „Fiți gata pentru orice, oricând și oriunde! Învață și dă mai departe!”
Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce mi-ați dat, dragi copii! Mulțumesc și Creatorului că a fost mereu alături de noi!
De asemenea, mulțumiri speciale datorez familiei și soției mele dragi, a căror contribuție a fost esențială la toate realizările noastre.”