A fost sărbătoare mare la Gura Râului unde, localnicii, acompaniați de numeroși invitați și turiști s-au bucurat de Festivalul Bujorul de Munte, o tradiție care, de 19 ani, adună laolaltă oameni frumoși, autentici, care știu să aprecieze tradițiile pastorale, gastronomia locului, cântecele și jocurile ciobănești care fac din Mărginimea Sibiului un colț de rai.
La un an de la majorat, Gura Râului a îmbracat haine de sărbătoare, "Bujorul de Munte" redevenind punctul de întâlnire pentru sute de prieteni ai acestei comori neprețuite care este tradiția.
Preț de două zile, bujorul a înflorit nu doar sus, în creștet de munte, ci și în inimile gurenilor îmbrăcați în straie populare, bucuroși de oaspeți ca de fiecare dată și dornici să ducă mai departe șiragul acestor manifestări care așază Mărginimea Sibiului pe harta cea neprețuită a tradiției.
Sărbătoarea gurenilor a debutat sâmbătă cu deja tradiționala "Cină ca la stână" pe scena amenajată, ca în fiecare an, în aval de baraj. Toți cei prezenţi au aplaudat prestaţiile scenice ale Ansamblului Folcloric „Bujorul de Munte” din Gura Râului și ale soliștilor vocali Andreea Câmpean, Anastasia Păunescu, IIeana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță.
Aplauze la scenă deschisă au smuls și Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Ioana Brad, Antonia Bogdan, Alexandra Posa, Ovidiu Homorodean, Aurora și Săndel Mihai, Călin Brăteanu și Ansamblul „Arcanul” – Fundu Moldovei, dar și recitalul „Iubire și credință prin cântec tradițional” susținut de Marius Ciprian Pop. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără.
A doua zi, duminică, sărbătoarea a început în faţa bisericii din centrul comunei unde, în jurul orei 11:45, oaspeţii gurenilor au fost întâmpinaţi cum se cuvine, iar Jocul Junilor a acaparat toate privirile. Spectacolul a continuat pe scena festivalului cu recitaluri folclorice susținute de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, Sebastian Emanuel Stan, Izabela Tomița, Sînziana Ștefan, Alina Pinca, Ansamblul „Veteranii Junii Sibiului” și Camelia Cosma Stoiță. N-a lipsit nici petrecerea bănățeană, sarcină de care s-au achitat cu brio Liliana Laichici și Vasile Conea.
Spectacolele folclorice au fost prezentate în ambele zile de Traian Stoiță.
După bunul obicei, oaspeții gurenilor au fost răsfățați cu preparate tradiționale, precum bulzul, tocana de oaie, plăcintele cu brânză sau vestita telemea din Mărginimea Sibiului, toate mergând de minune pe ritmuri de jiene și învârtite.
Festivalul „Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului.
Proiectul Festivalul „Bujorul de munte”, ediţia a XIX-a este o acțiune cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.
Anul trecut, în cadrul aceleiași sărbători, Primăria Gura Râului i-a conferit, post mortem, lui Ioan Macrea (1929-1999), titlul de cetăţean de onoare al comunei. Ioan Macrea a fost cel care a înfiinţat şi a făcut faimos ansamblul sibian "Junii Sibiului", primul ansamblu folcloric profesionist din România. Titlul a fost înmânat soţiei Silvia şi fiicelor Silvia şi Ioana.
FOTO: Răzvan NEGRU