La Agnita a fost sărbătorită Unirea Principatelor

Acasa >

Articol

Actul istoric de la 24 ianuarie 1859, prin care Moldova și Țara Românească, alegându-l pe Alexandru Ioan Cuza ca domn unic ,au pecetluit unirea celor două principate într-un singur stat, a fost sărbătorit la Agnita atât la Muzeul Văii Hârtibaciului cât și la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Vineri la ora 11,00,în Muzeul de istorie „Valea Hârtibaciului” elevi ai Colegiului A.T.Laurian, pregătiți de profesoara Ionela Jecan au prezentat un spectacol solemn cu poezii și cântece patriotice din creațiile dedicate Unirii Principatelor. Din spectacol n-a lipsit sceneta cu Moș Ion Roată și Cuza Vodă.

Profesorul Virgil Băra a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor care au precedat Mica Unire.

Tânăra Paula Moldovan, purtând un splendid costum popular reprezentativ de pe Valea Hârtibaciului, a impresionat spectatorii cântând „Doamne ocrotește-i pe români”

Cei prezenți au fost invitați apoi să viziteze o expoziție de picturi având ca temă Unirea Principatelor, după care în curtea muzeului și-au dat mâna, au cântat și au dansat Hora Unirii.

Spectacolul de la Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” a fost unul de sărbătoare, în care poeziile și cântecele dedicate unirii au alternat cu suite de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului.

Elevii de la Gimnaziul G.D. Teutsch, pregătiți de profesoara Nicoleta Gavriliu au recitat poezii și au jucat scena disputei dintre Moș Ion Roată și boierul susținător al privilegiilor celor puternici.

Grupurile vocale pregătite de profesoara Doina Părău au creat cadrul muzical al acestui spectacol comemorativ, iar ansamblurile Hârtibaciul și Cununa au bucurat spectatorii cu suitele de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului

În holul Casei de Cultură, interpretul de muzică populară, Marcel Părău și-a etalat o parte din minunata colecție de costume populare reprezentative de pe Valea Hârtibaciului și de pe Târnave, ca și alte obiecte de patrimoniu: țesături, perne, chindeie, vălitori, multe dintre ele fiind mai vechi de 100 de ani.

Frumoasa expoziție a fost un cadru adecvat pentru fotografii cu copiii îmbrăcați în costume populare.

  1.  Barsan

23 ianuarie 2022 la 15:50

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 28 minute
Bravo, băieți: Poliția Română se promovează cu o manea
Un clip postat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne, prin care se dorește responsabilizarea celor care...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
CSU Sibiu are 1-0 în întâlnirea din play-out cu Galațiul după victoria din această seară, din ”Transilvania”
Baschetbaliștii sibieni au debutat cu dreptul în play-out-ul Ligii Naționale, învingând Galațiul, pe teren propriu, în primul meci...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 3 ore
Accident langă Rășinari. Un șofer a alunecat într-un pârâu
Un accident a avut loc de 1 Mai, în afara localității Rășinari, pe un drum forestier. Șoferul a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Sute de oameni au ales să petreacă 1 Mai la înălțime, pe Aerodromul Măgura-Cisnădie
De 1 Mai, în timp ce mulți au ales clasicele grătare și ieșiri la iarbă verde, câteva sute...
Actualitate
2 min de citit