Prezent în calitate de moderator al dialogurilor „Carpathia Talks”, organizate la Sebeșu de Sus în cadrul Făgăraș Fest, apreciatul jurnalist Cătălin Striblea nu și-a ascuns încântarea față de frumusețea locului: „Sibiul este un județ binecuvântat”, a spus acesta în deschiderea panelului în care interlocutori i-au fost Daniela Cîmpean – președinta CJ Sibiu, Daniel Minea – primarul comunei Râu Sadului, Ion Cojocaru – primarul comunei Nucșoara (Argeș), Ovidiu Tatu – viceprimarul comunei Racovița și Istvan Szabo, director dezvoltare afaceri verzi în cadrul Fundației Conservation Carpathia.
Discuțiile s-au axat pe rolul autorităților locale în promovarea ecoturismului. „Am reabilitat în extins potecile montane din Făgăraș, Lotru și Cindrel. Sunt mai bine de 800 de kilometri, cam cât distanța de la Sibiu, la Viena”, a punctat Daniela Cîmpean, cu referire la „Anii Drumeției”, cunoscutul program de ecoturism al administrației județene care deja a depășit cifra de 18.000 de drumeți.
De asemenea, președinta Cîmpean a vorbit și despre Proiectul „Slowdown” derulat în parteneriat cu alți opt parteneri europeni, dedicat turismului lent, organizat în comunitățile locale. Într-un context mai larg, aceasta a amintit și de noua viziune a Uniunii Europene privind turismul: „Alături de colegi din Comitetul European al Regiunilor, avem în lucru viitoarea strategie de turism a Uniunii, care o va înlocui pe cea din 2010. Avem în vedere actualele provocări legate de supraaglomerarea destinațiilor, impactul negativ asupra mediului înconjurător și a calității vieții populației rezidente, precum și presiunile asupra patrimoniul cultural. Căutăm soluții de gestionare responsabilă a acestui fenomen,iar în 2026 vom avea o formă finală a strategiei”.
„Burduf Challenge” a fost un exemplu de eveniment public organizat în județul Sibiu de către o administrație locală. Primarul comunei Râu Sadului, a prezentat competiția de alergare montană care va avea loc weekendul următor în Țara Colibelor și la care câștigătorii vor primi brânză de burduf de munte. „Este o brânză deosebit de bună și vă invit să o încercați, dar să și veniți să alergați pe potecile „Țării Colibelor” pentru o experiență de neuitat”, a spus Daniel MInea amintind că prețul unui kilogram de burduf de munte a ajuns la 120 lei.
Venit de pe cealaltă parte a Făgărașilor, primarul comunei argeșene Nucșoara, Ion Cojocaru, a prezentat proiectul „Arbori cu povești”, în care fagii multiseculari din apropierea localității ajung să spună istorioarele oamenilor care îi adoptă. „Avem fagi unici în Europa, iar prin parteneriatul cu cei de la „Carpathia” am reușit să realizăm un proiect minunat, care generează venituri pentru comunitate”, a spus Cojocaru, cu referire la cei peste 200 mii lei care au intrat în conturile comunei datorită noului traseu tematic.
Și comunitatea din Racovița beneficiază de pe urma evenimentelor organizate în scopul promovării naturii și producătorilor locali: „Avem sute de oameni cazați în Racovița, Sebeșu de Sus și în zona de camping a festivalului. Sunt producători locali care își vând marfa direct clienților, iar comuna noastră beneficiază de o vizibilitate sporită”, a transmis în cadrul dezbaterii viceprimarul Ovidiu Tatu.
Un exemplu european a fost oferit de reprezentantul Carpathia, Istvan Szabo, care a menționat cazul Parcului Național Pădurile Bavareze: „Sunt 25.000 de hectare de păduri în care natura este lăsată să se dezvolte și, alături de ea, cresc și comunitățile locale. În cursul unui an, parcul generează venituri de 25 -26 milioane euro pentru cele 12 comune din vecinătate”.
Ideea unui parc natural în Munții Făgăraș prinde contur tot mai tare, pornind de la experiența în restaurarea ecosistemelor pe care Fundația Conservation Carpathia o are. România poate avea șansa constituirii unui parc național unic în Europa, care să valorizeze potențialul turistic al zonei, să protejeze mediul înconjurător și să aducă beneficii directe locuitorilor, în condițiile în care comunitățile locale rămân în continuare proprietare ale terenurilor. â
Pentru al doilea an consecutiv, Primăria Racovița a găzduit pe Valea Moașei „Făgăraș Fest”, ediția din acest an reunind numeroși producători locali și aducând pe scenă două mari trupe ale momentului, „Vama” și „Subcarpați”.