Invazie de căpușe în Sibiu. ”Urgența” și cabinetele veterinare, pline de victimele insectelor

Acasa >

Articol

Iarna blândă nu a însemnat doar avantajul facturilor scăzute la gaz, ci și generarea unor situații mai puțin plăcute. Printre ele, afectarea culturilor agricole și o invazie timpurie a căpușelor. Încă din luna februarie a fost semnalată prezența căpușelor în parcuri, tot atunci prezentându-se la UPU și primii pacienți mușcați de insecte. Nu doar oamenii au de suferit de pe urma căpușelor, ci și animalele de companie. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cabinetele veterinare sunt pline de câini infectați cu babesioză, o boală gravă transmisă de căpușe.  

Mușcătura poate avea urmări grave

Nu toate căpușele sunt infectate, astfel că mușcătura lor nu generează în toate cazurile apariția unei boli grave,precum Lime. Totuși, mediatizarea unor astfel de cazuri, în ultimii ani, îi îngrijorează pe cei înțepați de insecte; dacă în trecut extrăgeau acasă căpușa cu o pensetă, acum, pentru mai multă siguranță, mulți pacienți se prezintă la camera de gardă. Luna aprilie pare că este cea mai ”bogată” în pacienți înțepați, și nu am ajuns nici măcar la jumătatea intervalului. 

”29 de persoane s-au prezentat, de la începutul anului și până în prezent, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost înțepați de căpușe. Din totalul pacienților, cei mai mulți s-au prezentat la UPU în perioada 01-10 aprilie 2024, în număr de 18. În luna martie s-au prezentat 9, iar în februarie au fost raportați doi pacienți”, au transmis reprezentanții SCJU Sibiu. Acestor pacienți li se adaugă multe alte victime ale insectelor, oameni care nu au mers la spital. Când există riscul unei infectări în urma înțepăturii de căpușă, pacienții pot primi un tratament care să elimine complicațiile ulterioare. Recomandările pentru cei ce merg în zone unde există căpușe sunt îmbrăcămintea cu mânecă lungă, pantalonii lungi, de preferat de culoare deschisă, pentru a putea fi văzute mai ușor insectele. Purtarea unor șosete lungi constituie un avantaj pentru crearea unei bariere. Pentru cei ce vor să-și ia măsuri suplimentare de siguranță există în farmacii soluții și dispozitive care ne pot apăra de căpușe. Extragerea căpușelor trebuie să fie una totală, operațiunea necesitând mare atenție, întrucât insecta se poate rupe, rămânându-i capul înfipt în pielea celui înțepat. 

Animalele de companie, în pericol

Medicii veterinari din Sibiu se plâng de creșterea alarmantă a numărului de animale infectate după ce au fost înțepate de căpușe. În ultima perioadă, au fost înregistrate foarte multe cazuri de babesioză, o boală transmisă de căpușă, maladie ce poate pune în pericol viața câinelui. Dacă animalul este dus la medic  de la primele simptome (apatie, lipsa poftei de mâncare etc) șansele de vindecare sunt considerabil mai mari. În toată această perioadă este recomandată utilizarea diferitelor tratamente împotriva căpușelor, de la zgardă, la soluții de uz extern sau pastile administrate pe cale orală. Este recomandată achiziționarea acestor produse doar din magazine de profil autorizate. 

 

 

Autor
11 aprilie 2024 la 14:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 9 ore
Bărbat sibian de 55 de ani, dat dispărut de două săptămâni, de familie
Poliţiştii sibieni caută un bărbat în vârstă de 55 de ani care nu a mai putut fi contactat...
Actualitate
1 min de citit
Autor b.o.n.
acum 9 ore
Transportul buletinelor de vot către secțiile de votare, fără incidente. Secțiile de votare, păzite de angajații MAI pe timpul nopții
Datele centralizate la nivelul  județului Sibiu arată că misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 ore
Sibianca Sara Hanț, în finala „Românii au Talent”. Bobonete: „Ești, în continuare, o revelație”
Sara Hanț, fata talentată din Sibiu, a reușit să impresioneze în semifinala emisiunii „Românii au talent”, calificându-se printre...
Actualitate
2 min de citit