Dacă e început de octombrie, e cutremur pe piața chiriilor din Sibiu. Studenții veniți la început de an universitar, care nu doresc sau nu au obținut un loc în cămin, sunt în febra căutărilor unei locuințe de închiriat. O dată cu creșterea cererii, cum e și normal, oferta se modifică, garsonierele și apartamentele de închiriat fiind mai scumpe și cu 20% decât în perioada verii.
De obicei, studenții împart un apartament la două, trei, patru sau chiar șase persoane, în funcție de tipul locuinței și de preț. Cele mai căutat cartiere sunt, în continuare, Hipodrom, Ștrand și zona Bulevardul Victoriei, însă pe lista ofertelor se regăsesc și multe locuințe situate în ansambluri rezidențiale noi precum Kogălniceanu sau Doamna Stanca.
450 de euro pentru 4 camere pe Mihai Viteazu
Un apartament cu 4 camere situat pe bulevardul Mihai Viteazu poate fi închiriat cu 450 de euro, în timp ce în Vasile Aaron o locuință asemănătoare costă 420 de euro. Aici pot locui 4 -6 persoane, rezultând un cost ce variază între 75 și 110 euro per student, sumă la care se adaugă cheltuielile de întreținere. În cartierul Kogălniceanu, într-un bloc nou, un apartament cu 3 camere se închiriază cu sume ce pornesc de la 400 de euro și ajung la 700, în funcție de dotările locuinței, confort, locuri de parcare. Tot la un preț piperat găsești și un apartament cu suprafața de 110 mp, cu loc de parcare, situat pe Calea Poplăcii. Costă „doar” 600 de euro, sumă care te duce cu gândul la piețele imobiliare din marile centre universitare precum București sau Cluj-Napoca. Ceva mai ieftin găsești un apartament cu trei camere în Terezian (350 euro/lună), în timp ce în Ștrand tarifele oscilează între 400 și 470 de euro.
Apartamentul cu două camere nu mai e ce a fost
Dacă în urmă cu 10-15 ani apartamentele cu două camere erau cea mai convenabilă variantă pentru studenți, oferind intimitate la un preț accesibil, situația nu mai e aceeași în prezent. O locuință cu două camere se închiriază cu 350 de euro pe Bulevardul Mihai Viteazu, 370 de euro pe Intrarea Siretului, 370 euro în Ștrand II și 350 euro pe Doamna Stanca. Ceva mai ieftine sunt apartamentele tip „vagon” sau semidecomandate, ele putând fi închiriate cu 260 de euro pe lună, la fel cu o locuință cu două camere, situată la mansardă. Și în acest caz, dotările, confortul și zona fac diferența între prețuri.
Se pare că și vremea garsonierelor la preț convenabil a cam apus. O astfel de locuință poate fi închiriată cu 220 euro în Vasile Aaron, 250 euro în Hipodrom sau cu 380 euro/lună în centrul istoric.
„Omul gospodar” închiriază vara
O comparație între prețurile practicate în vară și cele din prezent indică o majorare a chiriilor cuprinsă între 10 și 20%. Adrian e student în anul 2 și a preferat să își închirieze din vară un apartament împreună cu un coleg de facultate: „Chiar dacă am plătit și pentru lunile din vară, când nu am stat tot timpul în apartament, am considerat că e mai convenabil. Am găsit un apartament cu 250 de euro, iar acum, în aceeași zonă e minim 300. Dacă faci un calcul pe termen lung, merită să îl iei din vară”.
Cei ce vor să închirieze o locuință, trebuie să achite, în avans, chiria aferentă unei luni, o garanție pentru proprietar. În cazul în care închirierea e mijlocită de o agenție imobiliară, aceasta poate percepe un comision constând în valoarea chiriei pentru o lună. Din acest motiv, majoritatea celor ce doresc să închirieze un apartament, preferă să negocieze direct cu proprietarul.