„Întâlnirea saşilor din Piaţa Huet”, între 20 și 22 mai la Sibiu

Acasa >

Articol

An de an, pentru tot mai multe comune din Transilvania locuite odinioară de saşi, vara reprezintă timpul întâlnirilor pe plaiurile natale ale celor plecaţi din ţară cu cei care trăiesc aici. După 1990, cei care au emigrat au venit în număr tot mai mare să-şi petreacă concediul de vară în satul lor de origine. În timpul acestor şederi s-a născut ideea de a organiza întâlniri periodice în România. Între timp ele s-au încetăţenit în multe localităţi, nu numai din Transilvania, având nu doar un caracter de întâlnire, ci, pe baza programului lor, şi unul cultural.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Printre manifestările care au menirea să contribuie la menţinerea identităţii minorităţilor etnice se numără diferitele serbări, întâlniri, festivaluri, târguri etc. Aceste acţiuni se pot dezvolta la nivel local, regional sau naţional.

Această întâlnire tradiţională, care are loc din doi în doi ani, a ajuns să se desfăşoare pentru a 14-a oară la Sibiu, în Piaţa Huet.

Scopul acestei manifestări culturale a rămas acelaşi care a fost de la începutul acestui obicei şi anume, întâlnirea saşilor de pretutindeni în Piaţa Huet din Sibiu, cu o contribuţie activă a tinerilor aparţinând comunităţii germane din Sibiu şi implicarea acestora pentru a duce mai departe tradiţiile şi păstrarea patrimoniului cultural german.

Având la dispoziţie şi structura evenimentelor organizate până acum, programul de trei zile a celei de-a 14-a întâlniri va cuprinde standuri informative, deschiderea oficială, spectacolul „Faust” (de Silviu Purcărete) susținut de către Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Maifest-ul®, întâlniri ale oamenilor de cultură germani şi transilvăneni, descoperirea Bisericii Evanghelice din Sibiu recent renovate, prelegeri precum Gânduri și muzică – cu prilejul vernisajului expoziției „Samuel von Brukenthal (1721-1803) – un european timpuriu“ (de Thomas Șindilariu), Școala în perioada pandemiei (de Monika Hay) sau „Baronul Samuel von Brukenthal – viața, opera și moștenirea“ (de dr. Gudrun-Liane Ittu), expoziția „Viața cotidiană a sașilor transilvăneni în secolul XX în fotografii de familie” (de Corneliu Pintilescu)  și muzică de fanfară. Tot acest ansamblu de evenimente creionând pentru publicul interesat o imagine a minorităţii germane la Sibiu. La acestea se adaugă şi o masă festivă în cea mai pură tradiţie săsească. Evenimentul este de asemenea prilej de dialog pentru liderii organizaţiilor partenere.

Pentru cei interesaţi se oferă un program cultural ce reflectă dimensiunea europeană a culturii transilvano-săseşti şi se prezintă totodată un model de comunitate etnică.

Evenimentul este organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu împreună cu Asociaţia Saşilor Sibieni din Germania, Organizaţia de Tineret a Forumului German, Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu și Centrul de Întâlnire și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu în scopul continuării tradiţiei vechi a creaţiei culturale germane autohtone, dezvoltării diversităţii culturale în folosul întregii societăţi, îmbogăţirea peisajului cultural românesc şi mijlocirea accesului la cultura germană, în general.

Obiectivul Forumului German nu este doar satisfacerea nevoilor culturale ale minorității germane, ci şi promovarea culturii germane în România în folosul tuturor celor interesaţi.

Prin aceasta se îmbogăţeşte peisajul cultural românesc, continuându-se pe de o parte tradiţia veche a creaţiei culturale germane autohtone, iar pe de altă parte mijlocindu-se accesul la cultura germană, în general.

Prin promovarea culturii germane în România, FDGR contribuie la profilarea, în continuare, a României ca spaţiu al armoniei interetnice şi interconfesionale.

 

18 mai 2022 la 13:16

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 14 ore
Minor ajuns la spital după ce a intrat cu bicicleta-ntr-o mașină, pe Ulița de Sus
Polițiștii rutieri intervin la un eveniment rutier, produs în localitatea Ilimbav, din comuna Marpod. Din primele cercetări efectuate a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Baza Sportivă Obor, în centrul atenției în minivacanța de 1 Mai
Baza Sportivă Obor a fost vineri, un punct de atracție pentru iubitorii de sport, dar și pentru amatori....
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Două dispariții semnalate de polițiști: o fată de 23 de ani și un bărbat de 48 de ani
Poliţiştii sibieni caută o tânără în vârstă de 23 de ani, care a plecat de acasă fără a...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 18 ore
Derbi pentru locul întâi în play-out. Măldărășanu: ”Suntem într-un moment bun al nostru, pozitivi, încrezători, mergem la Galați să câștigăm”
Antrenorul Marius Măldărășanu, a declarat, înaintea plecării spre Galați, unde FC Hermannstadt întâlnește Oțelul, duminică seara, în etapa...
Actualitate
4 min de citit