Articol
Liliecii sunt unele dintre mamiferele zburătoare care „inspiră” teamă. Pentru a scăpa de această frică, Programul Anii Drumeției organizează, în acest sfârșit de săptămână, un tur nocturn cu și despre lilieci, la Mediaș.
La nivel global, se estimează că există în jur de 1.300 de specii de liliac, 32 dintre acestea fiind identificate în România.
„Sâmbătă, 6 iunie, se anunță o zi extrem de interesantă pentru cei care doresc să afle mai multe despre mediul înconjurător, iar „Anii Drumeției” propune o temă provocatoare: lilieci din Mediaș. Temerarii vor fi conduși de Ioana Pătrășcoiu, ghid „Anii Drumeției”, care a pregătit un traseu special: „Sâmbătă ne vom întâlni lângă Turnul Aurarilor din centrul orașului, apoi vom pleca spre „Dealul cimitirelor” și spre Târnava, locuri populate cu lilieci. Ora de plecare este 20,30, iar timp de o oră vom afla toate informațiile importante despre rolul liliecilor în ecosistemul local dar și la nivel global”. Alături de ghidul Ioana Pătrășcoiu se va afla și Ana Stamatescu, fondatoarea „Caravanei cu lilieci” și voluntar la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, a cărui activitate este descrisă pe larg pe site-ul lilieci.ro”, potrivit reprezentanților Anii Drumeției.
Ce putem afla despre lilieci, în drumeția de sâmbătă
În cadrul drumeției, participanții vor afla informații care îi vor ajuta să treacă peste frica de aceste mamifere, care zboară prin Mediaș.
„Principala calitate a liliacului este apetitul imens pentru insectele dăunătoare: un mamifer poate consuma în jur de 1.000 de țânțari pe oră, iar în cursul unei zile poate ingera o cantitate de insecte egala cu jumătate din greutatea proprie. Mai mult decât atât, liliecii combat insectele care atacă arborii ca cacao, fiind în același timp singura vietate care ajută la polenizarea florilor de agave, plantă din care este produsă delicioasa băutură tequila. La nivel global, se estimează că există în jur de 1.300 de specii de liliac, 32 dintre acestea fiind identificate în România”, au transmis reprezentanții Anii Drumeției.
Drumeția va costa 60 lei/adult și 25 lei/copil (vârstă minimă 9 ani). Prin cumpărarea biletelor participanții sprijină și activitățile Caravanei cu Lilieci din țară, în școli publice și nu numai. Ghid va fi Ioana Pătrășcoiu, telefon 0729/050 636.
Sursa foto: https://unsplash.com/
(I.D.)