INEDIT! Turul bisericilor fortificate săsești din Sibiu, accesibil cu Autobuzul UNESCO

Acasa >

Articol

Turiștii care vin în județul Sibiu au ocazia să viziteze bisericile fortificate săsești printr-un traseu turistic numit „Autobuzul UNESCO”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

O agenție de turism a lansat linia turistică ce include obiectivele din ținutul sașilor, pentru a depăși dificultatea de acces către localitățile mici, recunoscute pentru bisericile fortificate.
Microbuzele sunt operate în Sibiu, Brașov și Sighișoara și funcționează în sistem „hop on, hop off”, asemănător cu autobuzele turistice din orașele mari: turiștii pot urca și coborî în orice stație. Liniile sunt operate de Carpathian Travel Center și leagă, prin trei trasee, principalele atracții din sudul Transilvaniei locuite odinioară de sași, punând accent pe obiectivele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

În județele Sibiu, Brașov și Mureș, traseele includ biserici fortificate medievale, castele, case tradiționale și atracții naturale. Autobuzele circulă atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, potrivit infostart.hu.

Trasee și atracții turistice

Traseul albastru pornește din Sibiu și trece prin Mediaș până în Sighișoara (recunoscută pentru centrul său istoric inclus în patrimoniul mondial), oprind în localități precum Valea Viilor și Biertan – ambele pe lista UNESCO –, precum și Alma Vii, unde biserica fortificată din secolul XIV a câștigat anul trecut Premiul European pentru Patrimoniu, dar și votul publicului. Traseul galben, tot din Sibiu, este mai lung și include Sighișoara, Agnita, Dumbrăveni și Copșa Mare, cu mai multe opriri și în comune pitorești. Traseul roșu leagă Brașovul de Sighișoara, incluzând cele mai populare sate săsești – Viscri și Saschiz – și se oprește și la Rupea, cunoscut pentru cetatea sa impunătoare.

Cât costă un bilet

Un bilet dus-întors valabil o zi costă 45 de euro, iar cel pentru două zile – 80 de euro. Pentru o călătorie simplă, prețul este de 100 lei (circa 20 de euro). Dintre bisericile fortificate din sudul Transilvaniei, cele din Biertan, Câlnic, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Saschiz și Dârjiu sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Alexandru Ujupan, directorul companiei care administrează autobuzele, a declarat că serviciul se adresează turiștilor care nu doresc să călătorească cu mașina personală, ci preferă să descopere frumusețile regiunii individual sau în grupuri mici, folosind transport alternativ. Acesta a subliniat că inițiativa se aliniază cu dezvoltarea turismului ecologic și cultural din zonă.

 

Autor
08 mai 2025 la 15:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dan FRÂNCU
acum 4 ore
Programul Bugetare Participativă – etapa de evaluare a proiectelor, la Primăria Cisnădie
Pentru prima dată în istoria recentă a orașului, Cisnădia va beneficia de implementarea unor proiecte mici, realizate ca...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 7 ore
Sâmbăta bicicliștilor, la Mediaș
Sâmbătă, 10 mai, municipiul Mediaș va fi polul spre care se vor îndrepta iubitorii ciclismului montan (mountain biking)...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Festivalul copiilor și tinerilor iubitori de folclor, la Avrig
Duminică, 11 mai, orașul Avrig va fi gazda ediției a XXVII-a a Festivalului Concurs „Moștenire din bătrâni”. Festivalul este...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Între 12 și 17 mai, cetățenii orașului Avrig își pot steriliza câinii gratuit
Pentru a preveni apariția situațiilor de abandon a câinilor pe domeniul public, Primăria orașului Avrig a demarat procedurile...
Actualitate
2 min de citit