Îndemnul Mitropolitului Șaguna, reiterat la Sibiu: "… aveți-vă bine, nu vă sfădiți!"

Acasa >

Articol

Cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, se desfășoară, în cadrul Zilelor Șaguniene, mai multe activități culturale care reunesc clerici, studenți și numeroși participanți. Primele manifestări au început în Biserica Parohiei Dumbrăvița din Brașov și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Este vorba de conferințe și lansări de cărți și despre vernisajul expoziției foto ”Albumul Valeriu Maximilian”. Ulterior Sibiul a găzduit festivalul de poezie și melos transilvan la care au participat elevii din școli și licee sibiene, eveniment urmat de Colocviul ”Oamenii Telegrafului Român în lumina istoriei”, După conferința profesorilor din 28 noiembrie (cu tema Priorități actuale în cercetarea teologică sibiană) vineri, 29 noiembrie am consemnat vernisajul expoziției ”Sfânta Scriptură și Biblia Sf. Ierarh Andrei Șaguna”, zi încheiată cu ”Priveghere în cinstea Sf. Ier. Andrei Șaguna la Catedrala Mitropolitană din Sibiu”, care a inclus așezarea moaștelor spre închinare credincioșilor şi pelerinilor.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Sâmbătă, 30 noiembrie, a avut loc Liturghia de sărbătoarea Sf. Andrei, la Catedrala Mitropolitană. Evenimentele vor continua duminică, 1 decembrie, cu Festivalul-concurs cu ocazia Zilei naționale de la Cercul militar Făgăraș În aceeași zi, Sala Thalia din Sibiu va găzdui Spectacolul extraordinar de Ziua Națională. Marți, 3 decembrie, Biserica parohială din Coveș, Sibiu, va fi gazda unui Festival de poezie și melos transilvan iar miercuri, 4 decembrie, va fi organizat Colocviul doctoranzilor Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. Ultima manifestare inclusă în program este conferința ”Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și jertfa proprie pentru binele păstoriților”, găzduită de Liceul „Gheorghe Lazăr” din Avrig.

Prăznuirea Sfântul Andrei Șaguna

 

Sfântul Andrei Șaguna s-a născut în anul 1808, în orașul Mișcolț. Potrivit legilor de atunci, minorii erau obligați să treacă la confesiunea romano-catolici. La 18 ani alături de frații lui revine la credința ortodoxă. După finalizarea studiilor de Filosofie și Drept, merge la Vârșeț. În monahism primește numele Sfântului Apostol Andrei. Datorita studiilor și viețuirii alese este numit „vicar general” al Episcopiei românești a Transilvaniei, cu sediul la Sibiu. În luna decembrie 1847 protopopii ardeleni îl propun episcop, ulterior fiind confirmat de Curtea imperială din Viena. A luptat pentru scoaterea Bisericii românești din Ardeal de sub jurisdicția Mitropoliei sârbești de la Carlovit. În 1701 devenit arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al românilor din Ardeal, Banat și „părțile de vest” (Crișana). Ca "om politic", a îndeplinit un rol important în perioada 1848-1849: fiind președinte al Adunării Naționale românești de pe Câmpia Libertății de la Blaj; delegat să prezinte revendicările românești împăratului Austriei, la Innsbruck și Viena, apoi Guvernului din Pesta. A sprijinit cu burse mulți tineri, pentru studii teologice și pentru alte profiluri, tineri care au format elita culturală a Ardealului de până în 1918 și au  materializat unirea. Andrei Șaguna a trecut la cele veșnice pe 16/28 iunie 1873, fiind îngropat lângă biserica mare din Rășinari. Demersurile pentru canonizarea mitropolitului Andrei Șaguna au început în anul 2008, fiind trecut în rândul sfinților în anul 2011 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul Zilelor Șaguniene, ne reamintim cu evlavie de testamentul lăsat românilor: "… aveți-vă bine, nu vă sfădiți!".

 

Autor
30 noiembrie 2024 la 10:30

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 27 minute
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
Cum s-a votat în județul Sibiu. George Simion, victorios în 61 de UAT-uri. Nicușor Dan a câștigat municipiul Sibiu și Șelimbărul, iar Crin Antonescu, la Alțâna
SIBIU Nicușor Dan - 38,96% (29.462 voturi) George Simion - 27,25% (20.604) Crin Antonescu - 17,34% (13.112) Victor...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Filme europene și filme suedeze din anii 60, prezentate sibienilor la „Gong” și CineGold
Timp de cinci zile, între 28 mai și 1 iunie, Teatrul „Gong” și CineGold le vor oferi sibienilor...
Cultură
3 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 4 ore
Averse torențiale, vânt și grindină. Cod galben de ploi până diseară
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționate cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru județul Sibiu. Potrivit ANM,...
Eveniment
1 min de citit