Foto: Facebook Casa Funerară Condoleanțe Sibiu
Incinerarea celor decedaţi rămâne o opțiune rar aleasă în rândul sibienilor, mai ales în rândul creștinilor. Acest lucru se datorează în principal faptului că religia creştină şi implicit credinţa ortodoxă nu susțin această practică.
Dacă cineva va alage să îl incinereze pe cel decedat, va fi o problemă dificilă, deoarece Sibiul nu dispune, în prezent, de un incinerator uman. Cele mai apropiate centre de incinerare se află la Turda, Oradea și București. Dintre acestea, Turda este cea mai accesibilă pentru sibieni, motiv pentru care majoritatea celor care aleg incinerarea optează pentru această locație.
Costul unei incinerări în Turda este de aproximativ 3.000 de lei, sumă care include serviciile necesare procesului. Pentru a putea efectua incinerarea, aparținătorii trebuie să prezinte documentele necesare, în principal certificatul de deces, adeverința de înhumare, certificatul de îmbălsămare, adeverința sanitară și programarea pentru incinerare.
Serviciile oferite de firmele de pompe funebre
Firmele de pompe funebre din Sibiu dispun de această procedură și oferă servicii complete de transport și asistență. Deși incinerarea nu este o alegere comună, există persoane care din diferite motive o preferă în locul înmormântării tradiționale.
„Sunt persoane care aleg incinerarea, însă foarte puține, deoarece Biserica Ortodoxă nu agrează această practică”, spune un reprezentant al serviciilor funerare.
O altă firmă de pompe funebre confirmă că incinerarea este o alegere individuală:
“Costurile sunt suportate de fiecare familie în parte. Sunt persoane care își exprimă dorința de a fi incinerate, iar noi le oferim sprijinul necesar.”
Chiar dacă această practică nu este acceptată în cultura ortodoxă, rămâne o alternativă legală și disponibilă. Alegerea între înmormântare și incinerare ține strict de convingerile și dorințele fiecărei persoane sau ale familiei îndoliate.