Începe depistarea tuberculozei în județul Sibiu. Care sunt cele 11 comune în care vine caravana

Din 19 septembrie începe depistarea activă a tuberculozei în județul Sibiu. Proiectul național Screening TB vizează 11 comune din Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Caravană mobilă a Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei.

Echipele medicale merg la Sadu, Roșia, Chirpăr, Mihăileni, Șeica Mare, Loamneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni începând de luni, 19 septembrie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București oferă servicii medicale gratuite sibienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Sibiu este de 18  cazuri la suta de mii de locuitori.  România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmați de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB si X-DR TB.

Caravana Screening TB va strabăte comunele sibiene anunțate vreme de trei săptămâni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la radiografii pulmonare.  

 

COMUNA

PERIOADA

Sadu

19-20 septembrie

Roșia

21-22-23 septembrie

Chirpăr

26 septembrie

Mihăileni

27 septembrie

Șeica Mare

28-29 septembrie

Loamneș

30 septembrie 03 octombrie

Păuca

4-5 octombrie

Valea Viilor

6-7 octombrie

Dârlos

10-11 octobrie

Hoghilag

12-13 octombrie

Brădeni

14 octombrie

 

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic radiologic rapid – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

 

Medicul sibian Lavinia Danciu este expertul cooptat la Sibiu

 

Medicul primar pneumolog, Lavinia Danciu, care este și director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, este expertul local cooptat în acest proiect national.

„Această caravană este foarte utilă, în condițiile în care din cauza pandemiei Covid-19 accesul populației la serviciile medicale a fost foarte limitat. Simptomatologia TB practic a fost similară unora dintre simptomele Covid-19, astfel încât este posibil să existe la ora actuală în județul Sibiu foarte multe cazuri nedepistate. Teoria că oamenii au stat acasă bolnavi, neștiind că au tuberculoză este confirmată și de faptul că în ultimele luni s-au prezentat la internare persoane cu forme extinse de boală, bilaterale. De aceea această campanie este foarte importantă pentru depistarea tuberculozei, mai ales că se desfășoară și în localități ale județului unde oamenii nu au un acces foarte facil către spital. În plus, datorită efectuării  radiografiilor pulmonare, se vor depista și alte boli respiratorii, care, de asemenea, pot fi tratate mult mai bine dacă se intervine cu tratament în timp util”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, expert local în cadrul Proiectului Național Screening TB.

 

Tuberculoza este cauzată de bacikul Koch

 

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmat de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este unicul spital spital din județul Sibiu unde sunt internați și tratați bolnavii cu tuberculoză.

„Spitalul nostru a făcut eforturi foarte mari pentru ca în perioada pandemiei să asigure spitalizări și consultații pentru pacienții cu patologii respiratorii non-covid. Am fost de altfel printre puținele spitale de pneumoftiziologie din țară care am asigurat și o  Zonă Verde unde au fost oferite servicii medicale și pentru celelalte boli pulmonare, exceptând pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, pentru care am asigurat o Zonă Roșie. Totuși, accesul a fost mai limitat din cauza măsurilor de ordin epidemiologic specifice pandemiei și tocmai de aceea această campanie este atât de necesară, pentru a suplini acești ani. Doar prin implicarea tuturor factorilor locali și depistarea cât mai precoce a infectărilor vom putea contribui activ la eradicarea tuberculozei, care rămâne o gravă problemă de sănătate publică în România”, declară Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

De la începutul pandemiei, în anul 2020, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost spitalizați 372 de pacienți cu tuberculoză.

 

 

Cel mai mare proiect de depistare a tuberculozei

 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitățile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 11 comune sibiene.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Sibiu, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

 

Autor
11 septembrie 2022 la 04:38
Distribuie articolul:

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
La Cristian a început primul recital din 2025 pe „Orga celor doi David”
Organistul de renume internațional Bálint Karosi a deschis în această lună șirul conceretelor reunite sub titulatura: ”Grand Organ...
Actualitate
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 4 ore
Organizatorii Concursului Internațional „Carl Filtsch” pregătesc deja ediția aniversară
Cele  cinci zile intense dedicate pianului au reunit  zeci de tineri talentați din întreaga lume, dornici de a...
Actualitate
3 min de citit
acum 5 ore
Despre biopolitică și spiritualitate, într-un spațiu neconvențional, la o lansare inedită de carte
Recent, într-un spațiu mai puțin convențional, Viorella Manolache și-a lansat cartea Alternativa lui Michel Foucault la modelul diferențiat...
Cultură
3 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 5 ore
Un șofer de 44 de ani a intrat cu mașina într-un șanț, în zona Mediaș
Polițiștii rutieri au intervenit luni după-masă la un autoaccident rutier produs pe DN 14, la intersectie cu breteaua...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 6 ore
Biserica din Turnu Roșu, ctitorită de Matei Basarab, primește 200.000 lei de la Consiliul Județean Sibiu
Pe ordinea de zi a consilierilor județeni convocați în ședința ordinară din 30 iulie ac, se află un...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 6 ore
Ne scriu cititorii: „Afișe pe toți stâlpii, trotinete ca la nebuni. Nu-i vede nimeni!”
Parcul Sub Arini, în teorie oaza de verdeață și liniște din mijlocul urbei, are statutul de parc. Cel...
Actualitate
2 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 zi
Triatlonul Binder Lake: o zi în care sportul a purtat un alt sens
Duminică dimineața, la răsăritul soarelui peste Lacul Binder, liniștea apei a fost spartă de emoție, pași grăbiți și...
Eveniment
3 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Jurnalistul Cătălin Striblea: „Sibiul este un județ binecuvântat”. Avem poteci montane cât distanța Sibiu – Viena
Prezent în calitate de moderator al dialogurilor „Carpathia Talks”, organizate la Sebeșu de Sus în cadrul Făgăraș Fest,...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 1 zi
Directorul Muzeului Astra a făcut senzație cu „cuțâtoaia” la Făgăraș Fest
Atelierul de șindrilar al Muzeului Astra a stârnit curiozitatea celor veniți să petreacă pe muzică bună și să...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 zi
Vremea continuă după acelaşi tipar: jumătate căldură moderată, jumătate ploaie
În săptămâna ce începe, prognoza meteo va fi următoarea pentru judeţul Sibiu: Luni, vremea va fi caldă pentru...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Două intervenții cu elicopterul în Munții Făgăraș pentru salvarea a două persoane
Echipajul Salvamont Sibiu a fost solicitat sâmbătă pentru două intervenții distincte în Munții Făgăraș, ambele necesitând sprijin aerian...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Piața Mare din Sibiu, plină de chitariști. Pregătiri în forță pentru Guitar Meeting Festival
Sute de tineri chitariști au transformat sâmbătă Piața Mare din Sibiu într-o adevărată scenă rock, în cadrul unei...
Actualitate
1 min de citit