În ţara chiorilor, orbul este clarvăzător

Se întâmplă. Ne prostim şi repetăm ceea ce nu ne convine, sau ce ne convine nu este neapărat de acceptat. Se poate şi invers, nici prea bine, nici cu răutate înverşunată, din moment ce inconsecvenţa memoriei se dospeşte în amintiri difuze, aproape fără siluetă desluşită. Despre amintirile în timp real nu avem amintiri. Şi nici nu avem trebuinţă, şi nici nu cred că ceea ce se întâmplă e doar o prefigurare a neputinţelor, ca o amintire înlocuitoare a memoriei. Întâmplător şi, câteodată, memoria este profeţia uitării, prin repetiţie. 
M-am săturat să privesc în orb, în timp ce se confirmă viciul de interpretare prin răutate, ca o stare de "mentenanţă" a logicii aplicate, devenită casus belli- prin comprimarea stării de război indescifrabil şi indiferent, şi obositor, şi fără orchestraţia chiorilor pe tema infinitului invizibil. M-au săturat îndeajuns, de parcă m-am îndestulat, la nesfârşit, cu privirea lipicioasă a unui timbru fiscal aplicat pe dreptul de a purta dioptrii desprinse de pe lentilele de tablă. 
Asta e, din moment ce aşa privim. Adică, nu ne priveşte ceea ce nu putem desluşi. Se poate improviza, prin reinterpretare, între cele două sensuri ale moralei (de aproape şi de la depărtare), suprapusă uitării, şi de ce nu s-ar instituţionaliza uitătura în gol? Nu întreb. E o afirmaţie prin vizualizarea extinderii infinitului întunecat, între plus şi minus. 
***
Se poate presupune că ne protejăm privirea prin dietă personalizată şi cu parcimonie asumată până unde ni se permite să privim ceea ce pipăim cu ochii orbi ai minţii altora. Asta nu e uşor de vizualizat, dacă se poate presupune, chiar dacă se conturează haotic, dincolo de părerea despre cum se poate întâmpla astăzi, ca pe vremea când nimeni nu privea, între ochi, trecutul mijit. 
Nu dintotdeauna "orbirea" a fost privită ca un handicap al gândirii în spaţiu şi timp. Oracolul ne-a provocat destine şi ne-am prostit, privind cruciş, şi repetăm, cu ochii lărgiţi de atâta albeaţă înnoptată. Şi repetăm ceea ce nu ne convine, sau ce ne convine nu este neapărat de privit. Prin compensaţie, confundăm intenţiile şi nimeni nu ştie care sunt "normele de aplicare" ale privirii autentice, şi provocatoare, şi păstrând proporţiile conciliante dintre văzul fizic şi cel moral. 
Asta e, din moment ce aşa balansăm (ne hâţâim) între uitătura fără orizont şi acceptarea orbitului, ca înţelepciune, şi clarificare prin haşurarea perspectivelor. Ne lipseşte stimulentul înlăcrimării nedesluşitului…

Imagine intercalată
Imagine intercalată
Autor
13 noiembrie 2023 la 20:52

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 3 ore
Scandal la ”Zburătorii” după premierea echipei în fotoliu rulant de către Primăria Sibiu. Președintele Daniel Troacă respinge acuzațiile în privința banilor și explică întreaga situație
Ovidiu BOICA, Ștefania VESA Mai mulți componenți ai echipei de baschet în scaun rulant ”Zburătorii”, participantă în Campionatul Național...
Actualitate
6 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 6 ore
Transilvania Tattoo Expo prezintă în premieră, una din atracţiile Sibiului: povestea adevărată a fiului lui Vlad „Dracula” Ţepeş, înmormântat în Biserica Evanghelică
Pentru prima dată, artiştii tatuatori, Ovidiu Popârţan din Sibiu şi Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali...
Actualitate
4 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 7 ore
Magie, iluzionism și efecte speciale, pe scena Sălii Thalia
Duminică, Sala Thalia se transformă într-un adevărat loc al magiei și al circului. Cei mici sunt invitați să...
Cultură
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Femeie reținută la Sibiu pentru înșelăciune: a păcălit o bătrână folosind un pretext religios
O femeie în vârstă de 53 de ani,  din județul Vâlcea, a fost reținută de polițiști, fiind cercetată...
Actualitate
2 min de citit