În Ghijasa de Sus a fost sărbătorit veteranul Moise Irod la vârsta de 100 de ani

Acasa >

Articol

Locuitorii satului Ghijasa de Sus n-au mai văzut de multă vreme atâta lume străină venită cu mașini și autobuze care s-au oprit la poarta consăteanului lor bătrânul Moisă Irod. Cei mai mulți erau îmbrăcați în uniforme militare dar și mulți civili care priveau cu uimire micul sat ascuns între dealuri, cu ulițe pustii pentru că puținii oameni rămași în sat au venit la biserică să fie alături de nenea Moisă care era sărbătorit pentru că împlinea 100 de ani.  
Cu pași șovăielnici, susținut de doi militari, veteranul Moise Irod pășește spre ușa bisericii, se oprește în prag și își face sfânta cruce după care merge mai departe. Militarii vor să-l ducă spre fotoliul din fața altarului dar la mijlocul bisericii, Moise se desprinde din brațele însoțitorilor și se îndreaptă spre scaunul lui, pe care n-a mai stat de când bătrânețea l-a împiedicat să ajungă la biserica în care a fost botezat în urmă cu 100 de ani. Consătenii îl ajută să ajungă la locul lui, apoi două fete frumoase ca și uniformele lor de gală, îl îmbracă în același model de uniformă, cu grad de maior în retragere, grad conferit prin ordinul emis de Ministerul Apărării Naționale cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 100 de ani.
La evenimentul organizat militărește de către colonelul în rezervă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu, au participat prefectul Sibiului Mircea Crețu, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, preotul Andrei Iancu, Protopopul Protopopiatului Agnita, Ioan Bucșă primarul comunei Alțîna, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Comandamentului Multinațional NATO din Sibiu, studenți ai Academiei Forțelor Terestre, comandantul Centrului Militar Zonal, comandantul Cercului Militar Sibiu, elevi ai Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică și Batalionul 30 Gardă Mihai Viteazul care i-a acordat onorul. 
Așezat în fotoliu, ultimul soldat din Garda Regală, veteranul din Ghijasa de Sus, în uniformă de gală cu tricolorul, Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial și Emblema de Onoare a Armatei Române pe piept a primit cu emoție onorurile. 
Istoricul Dan Raft autorul unui interviu cu veteranul Moisă Irod, publicat în cartea „Bunicii noștri, Eroii noștri” a făcut o scurtă prezentare a vieții sărbătoritului, cu detalii din timpul când a făcut parte din Garda Regală.
Un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă pentru sănătatea celui mai vârstnic enoriaș de pe Valea Hârtibaciului.
Apoi celui sărbătorit i s-au înmânat diplome și plachete, a fost felicitat de reprezentanții instituțiilor și salutat ostășește de militari. Un moment deosebit a fost când comandantul Batalionului de Gardă și Protocol din cadrul Brigăzii de Gardă „Mihai Viteazul” din București i-a înmânat însemnele unităților de gardă, paftalele de mânecă și însemnul de coifură, vechi și noi respectiv cele purtate de Batalionul de Gardă Regală și cele actuale ale Brigăzii de Gardă „Mihai Viteazul”.
Un moment frumos a fost realizat de elevii Școlii Gimnaziale din Alțîna care l-au înconjurat cu flori și împreună cu ceilalți participanți i-au cântat „Mulți ani trăiască!”.
Cu emoție în glas veteranul Moisă Irod le-a mulțumit tuturor celor care au venit să-l sărbătorească.
Cei trei fii ai veteranului, Eugenia, Olimpiu și Moisă, mai emoționați decât eroul principal, s-au străduit și au reușit să le mulțumească tuturor celor care au participat la sărbătorirea părintelui lor, omenindu-i cu prăjituri, gogoși, plăcinte și băuturi.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La final, veteranul a mulţumit celor prezenţi cu emoţie în glas: „Să trăiți, oameni buni și vă mulțumesc că ați venit aici, la adunarea noastră!” și ropote de aplauze s-au auzit în biserică.

Monumente ale Eroilor

Sărbătoarea lui Moisă Irod s-a încheiat cu o depunere de jerbe de flori la mormântul eroului aviator locotenent Ioan Sava, un alt erou al satului, căzut la datorie, ca pilot de încercare, în 1924, și la Monumentul Eroilor din Ghijasa de Sus, acolo unde 11 nume amintesc de pierderile omenești din cel de-al Doilea Război Mondial. Un monument care a rămas plin de flori și de steaguri.
„Așa ar trebui să arate, în fiecare zi din an, toate monumentele eroilor neamului nostru”, răsună în liniștea ulițelor cuvintele colonelului (rz.) Marius Popența.
În 30 noiembrie, de ziua Sfântului Apostol Andrei, ultimul soldat din Garda Regală va împlini vârsta de 100 de ani și va fi sărbătorit de cei dragi din familia sa. 
Împreună cu ei îi dorim multă sănătate!

Credit foto: Col. Cornel Mituț
Credit foto: Ionuț Văidean

 

28 noiembrie 2022 la 13:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 11 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 18 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 19 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit