Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte

Prof. univ. dr. Ilie MOISE activează, de mai bine de 35 de ani, în cadrul sectorului de etnologie al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, conturându-și un profil unic, unitar prin perseverență și tenacitate, divers prin natura preocupărilor: didactice, de cercetare, jurnalistice, editoriale și muzeologice.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ilie Moise a coordonat cercetări de teren în cele mai arhaice zone ale Transilvaniei – spații din care provin majoritatea celor peste 2.000 de obiecte ale colecției sale (ceramică tradițională, icoane pictate pe sticlă, pictură pe lemn, sculptură în lemn, xilogravuri etc.).

Expoziția Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte este organizată de Muzeul ASTRA în colaborare cu ICSU Sibiu și va fi urmată de o carte cu același titlu, semnată de dr. Andreea Buzaș, cercetătoare la ICSU Sibiu, și de muzeografa Olga Popa. Este semnul de recunoștință al muzeului sibian față de un cercetător care face parte din consiliul științific al instituției de peste 30 de ani, a fost președinte al juriului Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” în ultimii 25 de ani și a scris câteva cărți vizând muzeologia și promovarea meșteșugurilor tradiționale la rangul de artă. O mare parte din colecția etnologului sibian a intrat deja în patrimoniul Muzeului ASTRA și a fost valorificată în 2014, în expoziția „Ilie Moise – crochiu de colecție” și prin publicarea volumului cu același titlu, semnat de Andreea Buzaș și Olga Popa (Sibiu, ASTRA Museum, 2016, 100p.).

Evenimentul aniversar este, așadar, o continuare firească a colaborărilor științifice dintre ICSU Sibiu și Complexul Național Muzeal ASTRA – o instituție unică în spațiul românesc, atât prin dimensiune, cât și prin valoarea și diversitatea patrimoniului, cu o expunere în aer liber pe baza proiectului de sistematizare realizat de acad. Paul Niedermaier, arhitectul muzeului în perioada anilor ʽ60.

Vernisajul a avut loc sâmbătă, 22 iulie 2023, ora 16.00, la intrarea în spațiul expozițional (sala MultiMedia din clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului). Expoziția va fi deschisă până în 1 octombrie 2023, cu program de vizitare zilnic, între orele 10.00-18.00.

Întâlnirea de sâmbătă, moderată de dr. Mirela Crețu (director, direcția Managementul colecțiilor), a căpătat ceva din magia locului în care s-a desfășurat, dar sigur că și oamenii sfințesc locul, iar atmosfera a fost una cu totul deosebită prin participarea elevilor și dascălilor de arte tradiționale îmbrăcați în costumele zonelor lor de proveniență, precum și prin discursurile sincere, spontane, ale unor colegi și prieteni de cursă lungă ai sărbătoritului: Ana Grama (cercetător cu vechi state de funcțiune la Muzeul ASTRA), Ion Onuc Nemeș (jurnalist de marcă al presei sibiene), Mircea Lac (profesor de arte tradiționale de la Deva, Tezaur Uman Viu), Dina Stoica (fostă directoare a Căminului Cultural din Sebeșu de Jos), profesorul Nicolae Afrapt (colegul sărbătoritului la liceul din Sebeș), Silvia Macrea (coregraf Veteranii „Junii Sibiului”), conf. univ. dr. Amalia Pavelescu, Florin Poenariu (iconar din Laz, Tezaur Uman Viu), dr. Andreea Buzaș (cercetător ICSU Sibiu), Olga Popa (muzeograf la Muzeul ASTRA, curator al expoziției). Din partea Muzeului Național Brukenthal, a vorbit dr. Alexandru Chituță (director interimar), revenit, de curând, de la deschiderea unei noi expoziții de artă transilvăneană la Muzeul din Gundelsheim, de unde a adus și un mesaj de salut din partea muzeografei Irmgard Sedler. Un moment aparte l-a constituit intervenția muzeografei Karla Roșca, de la care Ilie Moise a primit un exemplar al tezei sale de doctorat (recent publicată la Editura Mega din Cluj-Napoca), Ceramica Săsească din zona Sibiului în secolele XVIII-XIX, invocând prietenia comună cu reputatul ceramist Horst Klusch.

Am putut, așadar, admira o mică parte a colecției profesorului Ilie Moise, care este conturată de-a lungul a șase decenii și acoperă întreaga panoplie a artei populare – de la ceramica tradițională, cel mai bine reprezentată, până la icoana pictată pe sticlă. Relația strânsă cu profesorii participanți la Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”, dar și cele 55 de ediții ale Târgului Olarilor au completat, în chip benefic, colecția. Așa se explică faptul că între artefactele profesorului se regăsesc toți marii creatori populari din ultima jumătate de secol, majoritatea Tezaure Umane Vii: de la sculptorul miniaturist Gh. Cercel din Sebeșu de Jos și până la Victor Vicșoreanu (adevărat poet al lutului) sau Mircea Lac (dascălul de tradiții prin excelență). Colecția profesorului Ilie Moise este, în primul rând, cea a unui specialist cu un gust rafinat, bine informat în domeniu și – fapt unic în spațiul românesc – însoțită de un jurnal (Povestea lucrurilor mele), donat în 2014 Muzeului ASTRA.

Dr. Andreea Buzaș,

Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

 

25 iulie 2023 la 13:03

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 11 minute
Patru tineri reținuți pentru furt de articole vestimentare și produse cosmetice
Patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, sunt bănuiți că ar fi sustras articole...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 2 ore
Simpozion dedicat cardinalului Iuliu Hossu la Biblioteca ASTRA
Despărţământul Sibiu al Asociațiunii ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Arhieparia Greco-Catolică de Alba-Iulia și...
Cultură
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 2 ore
Intrare liberă la Muzeul ASTRA sâmbătă, de Noaptea Muzeelor
Muzeul ASTRA  își deschide porțile sâmbătă, 17 mai, cu ocazia evenimentelor Noaptea Muzeelor și „Ziua Muzeelor”. Accesul publicului...
Actualitate
1 min de citit
Autor Comunicat de presa
acum 3 ore
Activ Kids – un nou concept dedicat dezvoltării armonioase a copiilor. Antrenor: „Copiii au ajuns să nu se mai dezlipească de telefoane, să nu se poată îmbrăca fără mama sau tata”
Puma Club Sibiu propune sibienilor o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber pentru copiii cu vârste cuprinse...
Actualitate
3 min de citit