Grevă japoneză la Brukenthal, în solidaritate cu protestele celor din muzee şi biblioteci

Acasa >

Articol

Sindicatul liber al specialiștilor din muzeul Brukenthal, structură afiliată la Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă "CulturMedia", a anunţat că susţine greva japoneză declanşată joi de către angajații din muzeele și bibliotecile publice din România și subliniază că participă la această formă de protest.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Angajații din muzeele și bibliotecile publice din România au declanșat de joi, acțiuni de protest "față de situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională". Protestul se desfășoară la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, prin purtarea unor banderole albe.

Protestul este primul în cadrul calendarului acțiunilor revendicative, iar sindicaliştii ameninţă cu declanșarea grevei generale, planificată pentru a doua decadă a lunii mai. În plus, vor mai avea loc demonstrații de protest, preconizate a se desfăşura de Ziua Internațională a Muzeelor și de Noaptea Muzeelor.

Federația Sindicală "CulturMedia", afiliată Confederației Naționale Sindicale "Cartel ALFA" atrage atenția, într-un comunicat, "asupra degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările".

"Acțiunile guvernului de la sfârșitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023,  au avut ca efect discriminarea fățișă a tuturor salariaților din sistemul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității pregătirii personalului, performanțelor profesionale a acestuia,  importanței strategice și utilității domeniului.

Sindicaliştii solicită "remedierea discriminării morale și salariale" generată de OUG 128/2023 și "egalizarea, de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice". Se mai cere un buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural "cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci", remedierea "anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale", mai exact egalizarea cu instituțiile de spectacol.

În plus se mai solicită indexarea anuală a salariilor, plata suplimentară a celor implicaţi în "activitățile generatoare de venituri la bugetul de stat", ca de exemplu cercetările arheologice preventive sau "alte activități generatoare de venituri proprii", plata suplimentară a celor din echipele de proiecte finanţate din fonduri europene, plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Autor
04 aprilie 2024 la 13:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 minute
SONDAJ: Cum văd sibienii creșterea euro: „Pe scurt, vai de noi!”
Creșterea euro care a avut loc marți 6 mai este un fenomen care va afecta mai mult sau...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 19 minute
Participare record la ediția 2025 a Maratonului Internațional Sibiu
Ediția din acest an a Maratonului Internațional Sibiu (MIS) va aduce la start un număr record de participanți....
Actualitate
4 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 1 oră
Cresc ratele la credite! ROBOR scapă de sub control
Veste proastă pentru românii care au contractat credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut miercuri...
Eveniment
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Intrare liberă la meciul decisiv pentru rămânerea în Liga 2 a ”călăreților roșii”. ”90 de minute cu toții pentru Șelimbăr”
Sâmbătă, 10 mai, de la ora 11:00, CSC Șelimbăr joacă, pe Stadionul ”Măgura” din Cisnădie, ultimul meci din...
Actualitate
1 min de citit