Articol
De abia a venit iarna, și agnițenii s-au pornit s-o alunge cu pocnete de bici și zgomot de talangă. Aproape 300 de lole, organizate în 11 grupe, fiecare cu însemnele ei, au umplut orașul de zgomote și, însoțiți de fanfară, au străbătut artera principală, spre bucuria locuitorilor, mai ales a copiilor și spre uimirea turiștilor. Pe tot parcursul au împărțit cu generozitate gustoasele gogoși tradiționale, iar reprezentanții breslelor au completat spectacolul cu prezentarea dansurilor reprezentative.
Spectatorii s-au bucurat de dansul căluțului, reprezentând breasla croitorilor, dansul ursului din breasla blănarilor și mai ales măiestria cu care doi reprezentanți ai breslei dogarilor au învârtit cercul cu paharele cu vin. Cu multe aplauze a fost răsplătit grupul de dansatori de la Casa de Cultură din Agnita pentru frumusețea dansurilor săsești prezentate.
Salutându-i pe cei prezenți, Radu Curceanu, președintele asociației Breasla Lolelor a menționat că: „Suntem și astăzi din nou angrenați, ca și în ultimii ani, într-o manifestare care ne unește, care ne dă o identitate aparte și care ne face să fim mândri că suntem agnițeni”.
Profesorul Bogdan Pătru, cel care a readus obiceiul lolelor a spus că: „Lola este cea mai mare personalitate a orașului Agnita, aici la noi, lola este VIP. …„ Noi, lolele vă amintim de prietenie, bunătate, comunitate, de sașii meșteșugari și de prieteniile noastre”.
Mulțumindu-le organizatorilor și tuturor membrilor din asociație, primarul orașului a subliniat că: ”Acest eveniment, redat comunității noastre de două ori, de-a lungul istoriei, arată faptul că virtuțile despre care vorbeam sunt ale noastre, ne reprezintă și ne ajută să onorăm frumoasele obiceiuri, tradiții și legende ale locurilor noastre, care vor dăinui atât timp cât vor exista persoane asemenea dumneavoastră care plătesc prețul implicării si participării active”.
Manifestările din centrul orașului au fost încheiate cu intonarea „Imnului Transilvaniei” cântat în limba germană de toate lolele.
Parada s-a încheiat lângă clădirea fostei fabrici de încălțăminte, după care lolele s-au reunit pe grupuri și au pornit „fuga lolelor” prin oraș pe la casele prietenilor.
Pentru că dincolo de parada oficială, frumusețea acestui obicei constă în bucuria cu care prietenii se reîntâlnesc, cu bucuria pe care le-o oferă gazdelor cărora le binecuvântează casa, unde cântă cântece tradiționale săsești și românești și sunt răsplătiți cu gogoși și cu vin.
Și pentru ca bucuria să fie deplină, după ce și-au dat jos costumul de lolă, s-au reîntâlnit la „Balul lolelor” unde distracția a atins cote maxime, unde dansurile și cântecele au completat buna dispoziție.
I. Bârsan
Foto: Ştefan TRIHENEA