O bună parte din șantierul secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești, cea dintre Boița și Cornetu este ferită de ochii celor care tranzitează Valea Oltului, cu toate călucrările sunt foarte aproape de ei. Există tronsoane unde distanța laterală între viitoarea autostradă și drumul național este de doar doarcatevazeci de metri, dar distanța în înălțime este de aproape 100 de metri. Practic, undeva deasupra traficului rutier, s-au realizat drumuri tehnologice care să asigure, ulterior, accesul utilajelor, majoritatea dintre acestea de mare tonaj.
Constructorii turci de la MAPA/CENGIZ au realizat deja peste 25 de kilometri de drumuri, o parte dintre ele configurate în timpul studiilor geologice. Până la final, însă, pentru execuția celor 31 de kilometri ai lotului 2 (din care cele mai complexe lucrări se vor realiza pe teritoriul județului Sibiu), utilajele vor circula pe o rețea de drumuri tehnologice de aproximativ 100 de kilometri.
Imagini spectaculoase surprind deja, pe versanții Văii Oltului, aceste drumuri pe care șoferii de la MAPA/CENGIZ circulă cu autobasculante de zeci de tone.
Siguranța pe drumurile tehnologice, dar și securitatea celor aflați pe drumul național, au fost și rămân prioritare atât pentru constructorii turci , cât și pentru Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi și Ministerul Transporturilor care, împreună, au instalat protecții în zonele vulnerabile și ale căror echipe inspectează periodic zonele. De altfel, între aspectele care fac unic proiectul asumat de MAPA/CENGIZ , dincolo de munca la înălțime și de numărul mare de poduri și tuneluri (aproape 50 de poduri și 7 tuneluri), execuția lucrărilor fără întreruperea traficului rutier pe DN7 rămâne cea mai provocatoare.
Asocierea MAPA/CENGIZ, CNAIR și Poliția Rutieră, au ținut cont atunci când au stabilit numărul și locurile de intersecție ale drumurilor tehnologice cu drumul național de importanța acestuia din urmă pentru circulație și au avut în vedere o cât mai eficientă abordare (sensuri giratorii acolo unde s-a putut, intersecții largi etc). Cu toate acestea, conducătorii auto sunt îndemnați să manifeste în continuare răbdare și prudență în raport cu acest șantier deosebit.
Lotul 2 al autostrăzii Sibiu-Pitești este o lucrare foarte complexă. Începe la Boița, acolo unde MAPA/CENGIZ a instalat deja primele grinzi pe piloții (picioarele) viitorului viaduct, aflat în continuarea autostrăzii existente și va continuacu un tunel deasupra localității. Pe parcurs, traseul intersectează de mai multe ori DN7, râul Olt și calea ferată, trece pe și prin versanți și pe sub localități (în județul Vâlcea).
CINE SUNT CONSTRUCTORII?
MAPA GROUP și CENGIZ HOLDING sunt două dintre cele mai puternice companii de construcții din Turcia, cu peste 60 de mii de angajați împreună. Portofoliile celor două firme cuprind proiecte de anvergură uriașă, precum aeroporturi, linii și stații de metrou, uzine de apă, baraje, stadioane, autostrăzi și drumuri în țări precum Azerbaijan, Bulgaria, Algeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kazakstan, Irak, Kuweit, Bulgaria, Slovenia, Croația, Slovenia și , evident, Turcia.