Articol
E o lege nescrisă ca în a patra zi după Crăciun cetele de juni din Mărginime de dincolo și dincoace de munți să se reunească în centrul Săliștei, în Piața Junilor, unde au loc o paradă și o horă în care se prind toți participanții. Fiecare comunitate își pune în valoare zestrea culturală, prezentând atât portul popular, cât și colindele moștenite din moși strămoși.
Și în acest an, încă de dimineață forfota se putea observa în zona centrală a Capitalei Mărginimii Sibiului. După primirea invitaților în Sediul Primăriei Săliște, judele de aici a rostit un cuvânt de bun venit, oaspeții fiind colindați după obicei. A urmat parada cetelor de juni venite din Sibiel, Galeșul de Argeș, Vaideeni, Tilișca, Rod, Gura Râului, Sadu, Râul Sadului, Orlat, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Rășinari, Tălmaciu, Boița, Alămor, Cristian și tradiționalele urări transmise de reprezentanții fiecărei comunități. Momentul a fost completat de plugușorul copiilor de la Liceul Tehnologic „Ioan Lupaș” făcându-se și tradiționala schimbare de ploscă între generații.
În acest an, oficialitățile nu au participat în număr mare, la Întâlnirea Cetelor de Juni de la Săliște fiind prezenți doar primarul Horațiu Răcuciu, ÎPS Laurențiu Streza-Mitropolitul Ardealului și subprefectul Florian Giubega.
Primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, le-a adresat un cuvânt de bun venit celor strânși în număr mare în Piața Junilor: „Bine ați venit la o nouă întâlnire a cetelor de juni și juenese. Astăzi trăiesc o emoție și o bucurie gândindu-mă la această sărbătoare unică, amintindu-ne de tradițile noastre de portul, cântecul și dansul din Mărginimea Sibiului. Această sărbătoare ne unește, nu doar prin faptul că suntem azi aici, fizic, ci prin bucuria pe care o simțim. Suntem împreună cu școala, cu biserica, suntem împreună noi toți și acest lucru ne dă forță să ducem mai departe tradițile strămoșești”.
La rândul său ÎPS Laurențiu Streza-Mitropolitul Ardealului a ținut să sublinieze că: „Ne bucurăm foarte mult să vă revedem aici în Săliște, prin manifestarea voastră pe care voi o provocați. Ne-ați adus bucuria acesta din istorie și aș vrea să fiți conștienți că aceste costume pe care le purtați reprezintă în primul rând poporul român. Să păstrați tradițiile și să vă bucurați de aceste frumoase veșminte, încercând să le predați urmașilor voștri”.
Printre cei prezenți au putut fi văzuți localnici și foarte mulți turiști veniți la întâlnirea cu o tradiția autentică. Copii, părinți, bunici sau străbunici s-au prins în marea horă a junilor după care au asistat la spectacolul oferit de Primăria Săliște. Iar pentru că trăim în epoca tehnologiei fiecare moment a fost imortalizat de telefoanele mobile ale participanților, rețele de socializare umplându-se de imagini și filmulețe realizate în centrul Săliștei.
„Mai multă lume decât anul trecut”
Am stat de vorbă cu Saveta care a venit de la Sadu, împreună cu fiica sa, ca să ia parte la horă: „Este prima dată când particip la un asfel de spectacol. Totul este foarte frumos și îmi place. Eu sunt din Sadu și e clar că îi îndrăgesc mai mult pe ai noștri”, spune Saveta.
Maria a spus că atmosfera e minunată, iar oamenii au venit în număr mai mare anul acesta: „În fiecare an particip la acest eveniment pentru că atmosfera pe care o creează tinerii este minunată. Într-adevăr este mai multă lume decât anul trecut”.
Maria-Antonia OANA
Dragoș BAKO
Video: Maria-Antonia OANA
Foto: Răzvan NEGRU