FOTO: Am fost pe la Sunbreak, în "Subarini". Ori m-am obişnuit eu, ori parcă e mai aşezat

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Singurul festival de muzică electronică, numai că aproape toată muzica e electronică

Săptămâna aceasta a fost program zilnic de ploaie. O repriză pe la amiază, nu rece, suportabil (mai puţin pentru dependenţii de maşină care iar au umplut traficul că "nu vezi ce plouă? Plouă apă, nu ştiaţi?). Alta seara, la fel. Zic asta cu ploaia ca să-mi explic de ce joi nu era aşa populat locul festivalului. 
Locul festivalului este zona umbrită sau, na, dominată de stadionul municipal, care, la modul în care a fost conceput, are meritul de a da veşnic o senzaţie de înghesuit în jurul lui. Din parcul, cum îi spune în comunicat, "SUBARINI".

Pentru un eveniment sibian, culmea şi unicat ("singurul festival de muzică electronică", etc. etc.), elementar ar fi să ştii numele corect al "locaţiei". Parcul SUB ARINI. Adică, ştii, pomii numiţi arini şi tu umbli pe sub ei, că de acolo e şi numele pe stil nou ( pe stil echi era "Parcul Arinilor"). Cred că e o problemă naţională cu numele ăsta, că aud tot felul de adaptări: Subarini, Subarin, ba îmi amietsc cum unul a întrebt odată că de ce-i zice Parcul Submarin că nu e sub apă. Nu de alta dar anul trecut, la "Summer Break", numele era trecut corect. Nu de alta dar anul acesta, "Focus in the Park" e anunţat din nou în "Subarini". Poate băieţii se vor decide într-o zi cu privire la nume. Sau poate va fi schimbat oficial, ca să sune ca în comunicate.

Mai aflu că Sunbreak este singurul festival de muzică electronică din Sibiu. OK, de acord, dar sunt multe singure festivaluri de ceva la Sibiu. "Cântecele Munţilor" este singurul festival internaţional de folclor. La fel cel de jazz. Cât despre muzică electronică, termenul este acum aşa de general, pentru că aici poţi pune orice, de la trapmanelele lui Gheboasă sau realizările lui Danu Mocanu, trecând prin dj-ală şi alte fuziună, la Kraftwerk sau Jean-Michel Jarre. Dar deja depăşim aici nivelul de percepţie general aceptat. Oricum, în afară de populară, jazz, folk sau simfonică, totul a devenit electronic în muzică. Şi în undergroundul care, devenind faimos, ajunge şi el de consum. 
  
"Sunbreak" înseamnă, pe româneşte, atunci când lumina soarelui "rupe" un plafon de nori (sau altceva în general mai întunecat) şi luminează o anumută porţiune. Cam aia a fost când am ajuns eu în parc, după ploaie. Tot felul de sunbreakuri.

Ori m-am obişnuit eu, ori parcă e mai aşezat…

…Ori e abia joi, ori a plouat ori încă e ziiuă, că populaţie era cam puţină. Pe scena de pe spaţul verde din faţa Hotelului "Silva" se producea un băiat din Moldova care, o fi pe scena unui festival de electro, dar el cântă hiphop din cel mai pur. Mai căuta să facă nişte spirite de glumă, o dă niţel şi pe ruseşte dar fără efect prea mare în faţa celor câţiva zeci de fani ocazionali dintre care pariez că o proporţie foarte mică ştiu cine e el: Satoshi, noua revelaţie "made in Moldova". Şi pentru mine e un necunoscut. La fel şi pentru indiferenţii care consumă chestii, în picioare sau întinşi pe nişte un fel de canapele-saltele-plăpumi, o modă comică ce de câţiva ani face furori pe la festivaluri de servit mâncare din maşini. Păcat, băiatul are melodie, transmite mesaj, are flow, are text destul de deştept, mă regăsesc cumva în piesa "Căştile mele", dar am impresia că e cam tributar lui Eminem în unele chestii şi lui "Carla's Dreams" în altele. La final, el îi sfătuieşte pe cei din public să fie mai empatici, uitând că aici e Sibiu, unde empatia e la ea acasă. Adică lăsată acasă. 

Pe o altă scenă, în buza stadionului, un DJ mixează în faţa câtorva persoane nişte hituri generale din care recunosc, parcă, "Cruel Summer" a lui Bananarama, o trupă de fete care la un moment dat au fost cineva prin anii '80 şi pun pariu că doar eu şi DJ-ul ştim asta.   
Aşa, pentru informarea cetăţeanului, mai zic că pe la Sunbreak vor oferi "de la techno și house la drum and bass și trance" adică cităm: Andi Moisescu, Killa Fonic, Șuie Paparude, A. Skillz & Krafty Kuts, Antenna şi alţii. Cu excepţia lui Şuie Paparude (cu sau fără Bean) restul, muzical vorbind, îmi sunt necunoscuţi. Şi nu ştiu dacă voi avea chef să-i cunosc, tot muzical vorbind.

Mâncare şi băutură, normal, la preţ de festival

Mai multă animaţie decât la scene era cumva la mese sau în alte locuri unde puteai sta cumva şi servi ceva. De la copii foarte mici la adulţi pe roatele lor, consumau ce li se oferea. Atmosfera era cu excepţia başilor veniţi din două direcţii, de terase de strada Nicolae Bălcescu dar mai pe la pădure. Adică liniară, fără lucruri excepţionale în coportamente.
De remarcat au fost doi puberi, unul sărea peste cap in "aşternuturişle" acelea de pe sol, iar celălalt îl filma. O chestie de să dai pe spate, nu?. În rest, atitudini de consumator fiecare în bula lui, că nu mai sunt anii 90 bă ruginiţilor şi expiraţilor, când gaşca era gaşcă, cea din Sibiu se întâlnea cu cea din Cluj sau Mureş, şi toată lumea comunica cu toată lumea, în cerc, poştind ţigări sau cine ştie ce lichid ciudat. 
A, era să uit, o bila albă cuiva, indifirent cine, care ne-a dispensat de gaia aia hidoasă şi satanizată graf-uită pe o chestie de lemn, care a zăcut în parc mult prea mult timp după un festival de "streert art", (şi acela, singurul din Sibiu). De remarcat ar mai fi că, probabil dintre apaticii aceia dun zonă, unii mă acuzau anul trecut că nu ştiu ce e aia distracţie şi mă trimeteau, cu ură de se scurgea prin ecran când citeam, la cimitir. Bine că sunteţi voi plini de viaţă, ce să zic. 

Ca de obicei, curiozitatea mi-a dat ghes să văd ce puteai lua şi cu cât. Am aflat, fără a consuma. 
Bere Moretti la draft, dar nu ştiu la ce preţ, că nu era aşa vizibil. Vizibili erau consumatorii, dintre care unii sper să fi avut vârsta regulamentară. Mai era, pentru cei care se respectau şi la iarbă verde, vin. Vin de Recaş. 20-29 de lei paharul de 150, 100-145 lei sticla. Coctailuri, 28-32 lei paharul. Apa plată, 10 lei jumătatea. Socată: 19 lei paharul de 200.  Burgeri de pui cu unt sau cu "Sweet Chillie" (haide, "chillie"? Chillie Willie) 45 lei; gogoşele – adică gogoşi foarte mici, mai multe fac o porţie, cu tot felul de chestii, 25-30 porţia. Hot dog: 20 lei. Apropo i-am revăzut şi pe cei care au asigurat "Noaptea Muzeelor" la Muzeul de Istorie, erau prezenţi şi aici, cu bere Moretti la 16 lei/500, energizant Crazy Wolf la 12 lei, vin de Purcari la 22 lei paharul de 150, shoturi la 15 lei, apă minerală la 12 lei sticla de jumătate; pizza- 40 lei nu ştiu dimensiunile, clătite: 20 – 27 lei. 
Acum înţelegeţi de ce nu aveţi voie cu marfă din afară la evenimente şi concerte? Păi cât costă marfa aia afară?

Am mai remarcat că terasa "La Stuf" are o popularitate uluitoare, mai ales în rândul bicicliştilor. De preţuri nu am întrebat acolo, dar e totuşi un sentiment plăcut să vezi că legendarul "Birtul Radului", unul dintre primele baruri private din Sibiu, a supravieţuit cumva. A, la Bolta Rece se lucrează. Da, ştiu, se lucrează de nu se mai termină, de ani întregi şi tot nu e gata.  

Nature friendly? Poate între anumite limite, totuşi

Aflu din prezentare cu Sunbreak Festival se doreşte a fi un "eveniment eco-friendly, promovând practicile sustenabile și responsabilitatea față de mediu". OK; acum "sustenabil" face parte din limba de lemn, orice, ca să dea bine, spui că e "sustenabil". Nu mă îndoiesc că se menţine curăţenie (niciodată nu am afirmat că nu ar fi fost), am văzut şi indicatoare în acest sens şi oameni muncind pentru a se asigura aceasta. Mai e detaliul cu locul unui asemenea festival şi alegerea neapărată a parcului. Şi cu vecinătatea a două hoteluri care, mai ales acum sunt destul de pline şi locatarii aru putea fi în delir din motive că le place sau nu. Dar ăsta e Sibiul, avem concerte şi hăulite la câţiva zeci de metri de spitale, aşa că hai să nu ne mai mirăm atâta. Dar repet, acum parcă e mai aşezat evenimentul, iar başii nu rup totul în cale (cel puţin aia era momentan, la momentul vizitei). Deci va fi pe acolo "natrure friendly", dar între anumite limite, totuşi. Hai să fim realişti. 

Părăsesc locul după încă o tură. Poate să se mai fi animat mai pe seară, poate în următoarele zile. Eu am punctat evenmentul şi atât.  Cui îi place, bine. Cui nu, treaba lui, să dea feedback sau să sune pe telefonul scurt. Apropo, "urmele" muzicii se audeau de la Sala Transilvania. Anul trecut era mai tare.  

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
31 mai 2024 la 14:34

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 1 oră
Muzeele Sibiului, „călcate” de peste 900 de elevi
În luna aprilie, Primăria Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Național Muzeal ASTRA au derulat primele activități în...
Cultură
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 ore
Viața și opera lui George Enescu, într-un film la Biblioteca ASTRA
Biblioteca ASTRA comemorează miercuri, 70 de ani de la moartea marelui compozitor și violonist român George Enescu, prin...
Actualitate
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 18 ore
Șoc în cultura sibiană: Brukenthal schimbă garda! Interimatul lui Chituță, de 969 de zile, încheiat brusc după un ordin de ministru!
O conducere prelungită dincolo de „limitele legii” După 969 de zile în care a condus interimar Muzeul Național Brukenthal...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 20 ore
Minivacanţă cu alegeri şi cu: permise suspendate, alcool la volan şi violenţă domestică
IPJ Sibiu informează că, în perioada 1 - 4 mai, poliţiştii sibieni au desfăşurat 43 de acţiuni, intervenind...
Eveniment
3 min de citit